Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katalonia päätti alkaa irtautua Espanjasta

Ulkomaat
 
ALBERT GEA / Reuters
Katalonian aluejohtaja Artur Mas ajaa Espanjasta irtautumista.
Katalonian aluejohtaja Artur Mas ajaa Espanjasta irtautumista. Kuva: ALBERT GEA / Reuters

Katalonian alueparlamentti päätti maanantaina aloittaa toimet irtautumiseksi Espanjasta, kertoo muiden muassa barcelonalainen sanomalehti El Periódico. Parlamentti hyväksyi asian linjaavan julistuksen äänin 72–63.

Tulos oli odotettu, sillä julistusta puolsivat kaikki itsenäisyysmielisten ryhmien edustajat. Kaikki muut vastustivat.

Pääministeri Mariano Rajoyn johtama Espanjan hallitus pitää julistusta laittomana ja vie sen arvioitavaksi perustuslakituomioistuimeen. Julistus tosin määrittelee, ettei Katalonian aluehallinto enää tunnusta perustuslakituomioistuimen asemaa.

Julistuksen hyväksymisen myötä Katalonian aluehallinnon on määrä aloittaa muun muassa lainsäädäntötyö itsenäisen valtion valmistelemiseksi. Varsinainen itsenäisyysjulistus on luvassa aikataulun mukaan vuonna 2017.

Alueparlamentin on määrä päättää vielä maanantain aikana aluejohtajasta. Vuodesta 2010 virassa toiminut Artur Mas tavoittelee jatkoa.

Espanjan hallitus seuraa nyt tarkasti, millaisiin käytännön toimiin ja miten nopeasti Katalonian johtajat todella ryhtyvät. Suuri kysymys on, ajaako Katalonia Rajoyn rajuihin vastatoimiin jo ennen Espanjan parlamenttivaaleja, jotka järjestetään 20. joulukuuta.

Madridilaisen sanomalehden El Mundon mukaan Espanjan hallitus on valmistautunut katkaisemaan Katalonian rahoittamisen ja ottamaan hallintaansa Katalonian poliisivoimat, jotka tavallisesti toimivat aluehallinnon määräysvallan alla. Sisäministeriö arvioi, että Katalonian noin 17 000 poliisista vain kolmisensataa olisi itsenäisyysmielisiä.

Valtionsyyttäjä harkitsee oikeustoimia Katalonian johtajia vastaan, ja Espanjan hallitus on varautunut jopa siirtämään Katalonian itsehallintoalueen suoraan Madridin määräysvallan alle.

Noin 7,5 miljoonan asukkaan Katalonialla on oma kielensä ja kulttuurinsa. Katalonialaiset ovat halunneet vahvempaa itsehallintoa jo pitkään, mutta itsenäisyyden kannatus on kasvanut merkittävästi vasta tällä vuosikymmenellä.

Suurimmat syyt ovat olleet Katalonian itsehallinnon laajentamisen osittainen kaatuminen perustuslakituomioistuimessa sekä talouskriisi, jonka myötä muu Espanja on monen mielestä alkanut tuntua rasitteelta suhteellisen vauraalle Katalonialle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat