Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seaworld-huvipuisto lopettaa miekkavalasesitykset Kaliforniassa

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Seaworld lopettaa miekkavalasesitykset Kaliforniassa
Seaworld lopettaa miekkavalasesitykset Kaliforniassa
Seaworld-ketju ilmoitti maanantaina lopettavansa ensi vuoden aikana miekkavalasesitykset Kaliforniassa sijaitsevassa huvipuistossaan.

Seaworld-huvipuisto ilmoitti lopettavansa ensi vuoden aikana miekkavalasesitykset San Diegossa sijaitsevassa teemapuistossaan.

Ilmoitus on seurausta puiston tasaisesti laskeneista kävijämääristä ja eläinoikeusaktivistien kampanjoinnista.

Animal Welfare Institute ja muut eläinoikeusjärjestöt keräsivät vuonna 2014 yli miljoona allekirjoitusta saaneen adressin, jossa vaadittiin miekkavalasesitysten lopettamista, koska eläinten kerrottiin kärsivän vankeudessa.

”Vuonna 2017 avaamme täysin uudenlaisen esityksen, joka keskittyy ensisijaisesti esittelemään eläimiä niiden luonnollisessa elinympäristössä, niin että valaiden normaalit elintavat tulevat paremmin esiin. Viimeiset nykyisen kaltaiset miekkavalasesitykset tullaan näkemään vuoden 2016 aikana”, sanoi huvipuiston Kalifornian pisteen johtaja Joel Manby uutistoimisto Reutersille.

Eläinoikeusjärjestö Petan mukaan päätös on oikean suuntainen, muttei missään nimessä riittävä.

”Tämän sirkusesityksen päättyminen oli väistämätöntä, mutta todellinen ongelma on miekkavalaiden pitäminen vankeudessa. Se estää näiltä viisailta ja tuntevilta eläimiltä niiltä normaalin käyttäytymisen”, linjasi Petan johtaja Ben Williamson.

Linjaus koskee ainoastaan Seaworldin Kaliforniassa sijaitsevaa huvipuistoa. Seaworld Entertainment -ketjulla on vastaavanlaiset puistot myös Floridan Orlandossa ja Teksasin San Antoniossa. Toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että kaksi muuta puistoa olisivat lopettamassa miekkavalasesityksensä.

San Diegon Seaworldin esittämät syyt miekkavalasesitysten lopettamiselle ovat käytännössä samat, joiden vuoksi Tampereella sijaitseva Särkänniemen huvipuisto ilmoitti kaksi viikkoa sitten sulkevansa delfinaarion ja lopettavansa siellä nähdyt delfiiniesitykset. Suurten merieläinten pitäminen on kallista, kävijämäärät ovat laskeneet ja yleinen mielipide kääntynyt esitysten vastaiseksi.

Ensi kevään aikana Särkänniemellä nähdyt neljä delfiiniä aiotaan siirtää toisiin delfinaarioihin tai vastaaviin Eurooppalaisiin merieläinlaitoksiin. Kolmekymmentä vuotta toiminnassa olleen delfinaarion tilalle tulee sisäliikuntapuisto.

Miekkavalaat tulivat suurelle yleisölle tutuiksi lastenseikkailuelokuvassa Free Willy (1993), joka kertoo klassisen tarinan lapsen ja eläimen ystävyydestä. Elokuvassa Willyä esittänyt Keiko-valaskin vapautettiin Free Willy –elokuvan suosion ansiosta vuonna 2002. Keiko ehti kuitenkin nauttia vapaudesta vain vuoden, sillä se kuoli keuhkokuumeeseen norjalaisessa vuonossa joulukuussa 2003.

Toisenlaista näkökulmaa vankeudessa eläviin miekkavalaisiin taas tarjosi vuonna 2014 julkaistu dokumentti Blackfish.

Siinä käsiteltiin miekkavalaita Seaworldissa kouluttaneen Dawn Bracheaun kuolemaa vuonna 2010. Brancheaun tappoi miekkavalas, joka on dokumentin mukaan ollut osallisena vankeusaikana kahden muunkin ihmisen kuolemassa.

Seaworldin mukaan dokumentit väitteet olivat mielikuvituksellisia, eivätkä pitäneet paikkaansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat