Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin ministereillä uudenlainen äänensävy – pakolaistilanteessa tuli raja vastaan

Ulkomaat
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja
Robert Nyholm / TT
Eritrealaisia turvapaikanhakijoita saapui lokakuussa Luulajan lentokentälle Italiasta osana EU:n sisäistä taakanjakomekanismia. Nyt Ruotsi pyytää itse apua samalta järjestelmältä.
Eritrealaisia turvapaikanhakijoita saapui lokakuussa Luulajan lentokentälle Italiasta osana EU:n sisäistä taakanjakomekanismia. Nyt Ruotsi pyytää itse apua samalta järjestelmältä. Kuva: Robert Nyholm / TT

”Olemme tilanteessa, joka ei ole kestävä”, sanoi hiljattain Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.

”Ajan myötä järjestelmämme romahtaa”, totesi puolestaan ulkoministeri Margot Wallström.

”Emme selviä tästä miten pitkään tahansa”, muotoili maahanmuuttoministeri Morgan Johansson.

Muutama kuukausi sitten tällaisia sanoja ei voinut kuvitella kuulevansa ruotsalaisen ministerin suusta. Ruotsissa turvapaikanhakijoiden määrästä ja määrän rajoittamisesta puhuminen on pitkään ollut arka asia.

Nyt äänensävyt ovat kuitenkin uudenlaisia.

Maanantaina Ruotsista haki turvapaikkaa lähes 2 200 ihmistä, mikä on korkein päivittäinen luku tilastohistoriassa. Viime viikolla tulijoita oli ensi kertaa yli 10 000 viikossa.

Hallitus tuntuu nyt haluavan viestittää, että näillä tienoilla kulkee Ruotsin raja.

Viesti suuntautuu paitsi tulijoille, myös muille EU-maille: Ruotsi tarvitsee apua. Se on jo ilmoittanut, että se haluaa hyötyä turvapaikanhakijoiden siirroista EU:n sisällä Italian ja Kreikan tapaan.

Mahanmuuttoministeri Johansson totesi viime torstaina, ettei Ruotsiin tulijoille voida enää taata paikkaa majoittua. Siksi tulijoiden pitäisi miettiä, kannattaisiko sittenkin pysyä Saksassa tai Tanskassa. Johanssonin viestissä kiinnostavaa oli, että se ei sisällöltään ole kovin kaukana Ruotsin maahanmuuttovastaisen puolueen ruotsidemokraattien ”älkää tulko tänne” -linjasta. Vain sävyssä on eroa.

”Täällä odottavat teltat, kylmyys, vilu eikä minkäänlaista apua, sillä Ruotsi ei enää selviä”, sanoi Paula Bieler, ruotsidemokraattien integraatiokysymyksistä vastaava edustaja, kun puolue julkaisu hiljattain uuden kampanjansa turvapaikanhakijoita vastaan.

On mahdollista ajatella, että Ruotsin pääpuolueiden linja lähenee nyt sitä, mitä ruotsidemokraatit ovat ajaneet vuosia. Ennen muuta suunnanmuutos heijastaa silti ympäröivän todellisuuden muuttumista, ei varsinaista sopeutumista tai poliittista muutosta.

Ruotsidemokraattien raja oli vastassa jo, kun tulijoita oli murto-osa nykyisestä. Muilla raja tulee vastaan nyt, kun käytännön olosuhteet vaikeuttavat tulijoiden kohtelemista arvokkaalla tavalla. Majoituspaikat alkavat loppua, ja kouluihin ei tahdo löytyä opettajia.

Vielä kesällä Ruotsin maahanmuuttoviraston ennusteet näyttivät, että Ruotsiin tulevien turvapaikanhakijoiden määrä olisi tänä vuonna noin 74  000, eli pienempi kuin viime vuonna. Nyt ennuste on nostettu 160  000–190 000:een.

Myös kansalaiset ovat muuttaneet suhtautumistansa. Vielä syyskuussa alle kolmannes vastaajista katsoi Dagens Nyheterin ja Ipsosin mielipidetiedustelussa, että Ruotsin pitäisi ottaa vastaan vähemmän tulijoita. Viikonloppuna julkaistussa mielipidetiedustelussa osuus oli 42 prosenttia. Lisää ottaisi yhä joka neljäs.

Suomen näkökulmasta Ruotsin uudet tuulet ovat merkittäviä. Pakolaispoliittiset linjamuutokset vaikuttavat siihen, miten moni kulkee Suomeen Haaparannan kautta.

Toistaiseksi kouriintuntuvia muutoksia on vähän. Hallitus ja opposition porvaripuolueet sopivat hiljattain väliaikaisista oleskeluluvista pysyvien sijaan, mutta ratkaisu sisältää suuren määrän poikkeuksia ja alkaa käytännössä vaikuttaa vasta ensi syksynä.

Suurin oppositiopuolue maltillinen kokoomus toisti lisäksi maanantaina vaatimuksensa väliaikaisten rajatarkastusten aloittamisesta. Niihin ei toistaiseksi ole ollut hallituksessa intoa.

Hallituksen sisällä ympäristöpuolue on edelleen korostanut avointa linjaa. Sen riveistä on ehdotettu mallia, joilla tavallisia ihmisiä voitaisiin tukea, jos he avaavat kotinsa ovet pakolaisille.

EU-tason nopeisiin ratkaisuihin Ruotsi ei voine luottaa, ei ainakaan akuuttina apuna.

Sisäpoliittisesti kiinnostava kysymys on, kärsivätkö nopeasti kasvaneet ruotsidemokraatit siitä, että tiukkoja pakolaispoliittisia kannanottoja kuuluu nyt useammilta puolueilta. Rajoituksia toivovalla on varaa valita.

Ruotsidemokraatit on joka tapauksessa ottanut askeleen yhä radikaalimpaan suuntaan. Se on käynnistänyt ulkomailla kampanjan kertoakseen, ettei Ruotsiin kannata tulla. Monet ruotsalaisviestimet kertoivat maanantaina puolueen Lesbosin saarella jakelemista lentolehtisistä, joiden otsikko kuuluu ”Ei rahaa, ei töitä, ei koteja”. Lehtisiä jaellaan paitsi puolueen myös ”Ruotsin kansan” nimissä.

Mahdollista on, että tilanteen kärjistyminen myös hyödyttää entisestään puoluetta, jonka agendalla pakolaiskysymykset ovat olleet etusijalla jo vuosia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat