Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iloniemi: Helmut Schmidtistä kasvoi voimakas johtaja – Tuomioja: Tunnettu suora­puheisuudestaan

Ulkomaat
 
Vesa-Matti Väärä
Jaakko Iloniemi
Jaakko Iloniemi Kuva: Vesa-Matti Väärä

Pitkän linjan diplomaatti ja Etyk-veteraani Jaakko Iloniemi muistaa, kuinka tiistaina kuollut Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt vieraili kanslerikautensa jälkeen 1990-luvun alussa puhumassa Paasikivi-seurassa. Iloniemen mukaan Schmidt puhui loistavalla englannilla ja piti ”erinomaisen” puheen.

Seuraavan kerran Iloniemi tapasi Schmidtin kuukausia myöhemmin Budapestissä. Iloniemi kysyi Schmidtiltä, toteutuuko hänen mielestään tulevaisuuden Euroopassa taloudellisen unionin lisäksi myös poliittinen yhdentyminen.

”Ei, tällä vuosisadalla se ei toteudu”, Iloniemi muistaa Schmidtin vastanneen 1990-luvun alussa.

”Entä seuraavalla vuosisadalla?” jatkoi Iloniemi.

”Sitä nyt ei tiedä, mutta ehkä ei”, Schmidt vastasi, sillä hän suhtautui Iloniemen mukaan epäilevästi poliittisen unioniin.

Schmidt nousi liittokansleriksi sen jälkeen, kun hänen edeltäjänsä Willy Brandt joutui luopumaan paikastaan vakoiluskandaalin vuoksi. Iloniemi muistelee, että uransa alussa Schmidt oli suhteellisen tuntematon poliitikko.

”Hänestä kasvoi kuitenkin voimakas johtaja ja persoonallisuus. Hän oli myös loistava kirjailija.”

Vesa-Matti Väärä
Erkki Tuomioja
Erkki Tuomioja

Ensimmäistä kertaa vuonna 1970 kansanedustajaksi valittu Erkki Tuomioja (sd) on tavannut niin ikään Schmidtin ja seurannut pitkään hänen uraansa. Tuomiojan mukaan Schmidtillä ja hänen edeltäjällään Brandtilla oli suuri merkitys Saksaan ja myös koko Eurooppaan.

”Heillä oli rooli jännityksen liennyttämisessä. Johdonmukaista Schmidtille oli, ettei hän ollut haukka vaan henkilö, joka haki sopua ja yhteisymmärrystä”, Tuomioja toteaa.

Persoonana Tuomioja kuvaa Schmidtiä suoraviivaiseksi ja aikaansaavaksi.

”Hän oli tunnettu suorapuheisuudestaan. Schmidt oli hieman kärsimätön tyyppi, eikä hän sietänyt yksinkertaisempia ihmisiä ympärillään. Hänellä oli siihen varaa”, Tuomioja arvioi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat