Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helmut Schmidtin ennustus meni pieleen

Ulkomaat
 
Mitro H‰rkˆnen
Kuva: Mitro H‰rkˆnen

Etykin huippukokouksen osanottajat allekirjoittivat päätösasiakirjan ranskankielisessä aakkosjärjestyksessä. Ensimmäisenä nimensä kirjoitti Länsi-Saksan liittokansleri Helmut Schmidt ja toisena Itä-Saksan puoluejohtaja Erich Honecker.

Allekirjoitusjärjestys oli tietenkin valittu tarkoituksella. Kuusi vuotta kestänyt Etyk-prosessi huipentui kesällä 1975 Helsingissä pidetyn kokouksen viimeiseen istuntoon, jossa 35 valtionpäämiestä hyväksyivät Euroopan ja myös Saksan kahtiajaon

Allekirjoitus oli silloin suuri voitto Honeckerille ja karvas tappio Schmidtille, jonka osalle lankesi huono arpa. Juuri hänen piti tunnustaa Saksan jako, jota Länsi-Saksa oli vuosikymmeniä vastustanut.

Helmut Schmidt ei kuitenkaan muistellut Helsinkiä ja Suomea pahalla. Päin vastoin hän oli Suomea kohtaan korrekti. Ymmärtäväinen suhtautuminen näkyi, kun Schmidt otti vastaan presidentti Urho Kekkosen tämän ensimmäisellä valtiovierailulla Länsi-Saksaan neljä vuotta Etyk-kokouksen jälkeen. Ei haitannut, vaikka Kekkonen oli jo pari vuotta aikaisemmin käynyt vastaavalla valtiovierailulla Itä-Saksassa.

Viime keväänä antamassaan televisiohaastattelussa Schmidt kehui huippukokousta. Hän muistutti, että lännen ja idän valtiojohtajat pystyivät käymään kasvokkain monia keskusteluja Helsingissä. Nämä keskustelut olivat poikkeuksellisia kylmän sodan aikana.

1980-luvun lopulla Helmut Schmidt oli käymässä Helsingissä ja esiintyi Paasikivi-Seuran tilaisuudessa. Häneltä kysyttiin, uskoiko hän Saksojen joskus vielä yhdistyvän. Schmidt sanoi luottavansa siihen, että Saksat yhdistyisivät jonain päivänä, mutta ei uskonut itse sitä päivää näkevänsä.

Paasikivi-Seuran kuulijat nyökyttelivät tyytyväisenä vastaukselle. Entinen liittokansleri ajatteli yhtä realistisesti kuin me suomalaiset.

Ennustus meni kuitenkin pieleen. Helmut Schmidt sai elää vielä neljännesvuosisadan yhdistyneessä Saksassa, jonka kanssa Suomi on ollut jo kaksikymmentä vuotta samassa Euroopan unionissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat