Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjältä rauhanehdotus Syyriaan

Ulkomaat
 
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Syyrian sisällissodan eri osapuolten tavoitteet
Miksi kapinalliset taistelevat Syyrian valtaapitäviä vastaan? Mitä Isis haluaa? Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen selittää HSTV:lle sodan keskeiset osapuolet. Toimittaja: Jukka Hiiro HS, kuvaus: Janne Järvinen HS, editointi: Esa Syväkuru HS

Venäjä on laatinut ehdotuksen, jonka mukaan väkivallan toivotaan viimein päättyvän Syyriassa.

Uutistoimisto Reutersin käsiinsä saaman ehdotuksen mukaan Syyriassa aloitettaisiin 18 kuukautta kestävä perustuslaillinen uudistusprosessi YK:n valvonnassa. Tämän jälkeen Syyriassa järjestettäisiin ennenaikaiset presidentinvaalit.

Kahdeksankohtainen ehdotus on tarkoitettu luonnokseksi myöhemmin tällä viikolla Itävallan Wienissä alkavaan kansainväliseen Syyria-kokoukseen. Tilannetta yrittää Wienissä ratkaista lähes 20 maata sekä YK ja EU.

Venäjän varaulkoministeri Mihail Bogdanov kiisti tiistai-iltana uutistoimisto Tassin mukaan, että kyseinen ehdotus olisi kirjoitettu. Hänen mukaansa kyse on vain ideoiden esittämisestä tulevia neuvotteluja varten. Samalla hän totesi, että Syyrian oppositiodelegaatio vierailee Venäjän ulkoministeriössä Moskovassa keskiviikkona.

Yksi rauhanneuvotteluiden suurista kysymyksistä on ollut se, mikä on maan johtajan Bashar al-Assadin kohtalo. Länsimaat ovat perinteisesti vastustaneet al-Assadia, kun taas Venäjä ja Iran ovat tukeneet häntä.

Venäläisten ehdotuksessa al-Assadille ei nimetä roolia perustuslaillisessa uudistusprosessissa. Tekstissä ei kuitenkaan poissuljeta sitä, etteikö al-Assad voisi olla ehdolla ennenaikaisissa presidentinvaaleissa.

Ongelmallista kaikille rauhansuunnitelmille on se, etteivät uskonnolliset ääriryhmät kuten Isis edes halua osallistua neuvotteluihin. Monien mielestä ainoa vaihtoehto onkin niiden tuhoaminen.

Tiistaina Isis näytti kärsineen tappioita taistelukentillä. Ranskalaiset kertoivat iskeneensä Isisin öljyn- ja kaasuntuotantolaitoksiin. Energiavarojen kauppa on ollut terrorijärjestölle merkittävä tulonlähde.

Syyrian armeija kertoi puolestaan vapauttaneensa tiistaina Isisin pitkään saartaman Kweyrisin sotilaslentokentän Aleppon maakunnan pohjoisosissa. Venäjä on tukenut Syyrian joukkoja ilmaiskuilla jo useita viikkoja.

Syyrian sota jatkuu viidettä vuotta. Sodassa on kuollut yli 250 000 ihmistä ja väkivalta on ajanut miljoonia syyrialaisia kodeistaan.

ALAA AL-FAQIR / Reuters
Mies tutki oletettavasti hallituksen joukkojen pudottaman tynnyripommin tekemää kuoppaa Daelin kaupungissa sunnuntaina.
Mies tutki oletettavasti hallituksen joukkojen pudottaman tynnyripommin tekemää kuoppaa Daelin kaupungissa sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat