Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia ja EU vääntävät kättä – pelissä on koko unionin tulevaisuus

Ulkomaat
 
Kirsty Wigglesworth / Reuters
Britannian pääministeri David Cameron lupasi tiistaina kampanjoida EU-jäsenyyden jatkumisen puolesta, jos Britannia saavuttaa tavoitteensa EU-neuvotteluissa.
Britannian pääministeri David Cameron lupasi tiistaina kampanjoida EU-jäsenyyden jatkumisen puolesta, jos Britannia saavuttaa tavoitteensa EU-neuvotteluissa. Kuva: Kirsty Wigglesworth / Reuters

Lontoo

Euroopan unionin kannalta kuluva viikko on ratkaisevaa aikaa.

Nyt käynnistyvät Britannian ja muun EU:n poliittiset neuvottelut Britannian vaatimista uusista erityisvapauksista. Lopullisen arvion neuvottelujen onnistumisesta tekevät tavalliset britit EU-kansanäänestyksessä.

Kyse ei ole kuitenkaan pelkästä Britanniasta. Pelissä on enemmän: koko unionin tulevaisuus.

Peliä on vaikea voittaa. Jos Britannia saa toivelistansa läpi, voi jonossa olla pian muitakin jäsenmaita omine vaatimuksineen.

Toisaalta jos Britannia ei saa vaatimuksiaan läpi, voi edessä olla Britannian ero EU:sta. Tämä niin sanottu Brexit muuttaisi olennaisesti unionin valtasuhteita ja saattaisi houkutella muitakin maita miettimään EU-eroa.

Lopputuloksena voi olla EU:n ja Euroopan heikkeneminen.

Britannian pääministeri David Cameron tarkensi EU-vaatimuksiaan eilen tiistaina. Avainsanaksi nousi joustavuus.

”Yksi koko ei sovi kaikille. Joustavuudesta hyötyy niin Britannia kuin koko EU:kin”, hän sanoi puheessaan Chatham House -ajatuspajassa Lontoossa.

Cameron nosti esille samat ydinvaatimukset, joita Britannian konservatiivihallitus on markkinoinut koko kuluvan syksyn.

Cameron ei tavoittele varsinaisesti kuuta taivaalta. Vaikka Britannia haluaa kitkeä maahanmuuttoa muista EU-maista, se ei kyseenalaista EU:n vapaan liikkuvuuden periaatetta.

”Meidän täytyy silti pystyä kontrolloimaan EU-maahanmuuttoa nykyistä enemmän”, Cameron sanoi tiistaina.

Maahanmuuton houkuttelevuutta on määrä hillitä epäämällä sosiaalitukia niiltä EU-kansalaisilta, jotka ovat asuneet Britanniassa alle neljä vuotta. Lapsilisiä ei saisi enää niille lapsille, jotka eivät asu Britanniassa.

EU-muuttajien aseman heikentäminen herättää vastustusta Itä- ja Keski-Euroopan maissa.

Brittihallitus haluaa myös, että euron ulkopuolisten maiden edut turvataan yhteismarkkinoilla. Kuinka vahvan veto-oikeuden euron ulkopuoliset maat tarvitsisivat, se on täsmentymättä.

”EU-maahanmuuttajien sosiaalitukisääntöjen uudistaminen sekä Britannian suojeleminen euroalueen yhdentymisen vaikutuksilta ovat kiperimmät neuvottelukysymykset”, Open Europe -ajatuspajan johtaja Raoul Ruparel arvioi tiistaina Cameronin puheen analyysissään.

Britannia haluaa myös lisätä EU:n kilpailukykyä ja vähentää EU-säätelyä. Nämä vaatimukset ovat tuskin ongelmia kellekään. Nykyinen EU-komissio on karsinut lainsäädäntötyötä jo nyt niin paljon, että EU-parlamentissa on pyöritelty peukaloita.

Cameron vaatii myös takeita siitä, että Britannian ei tarvitse olla mukana EU:n syventymisessä. Kansallisten parlamenttien valtaa on vahvistettava.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille lähettämässään kuusisivuisessa kirjeessä Cameron esittää, että tietty määrä kansallisia parlamentteja voisi pysäyttää turhana pitämänsä EU-lainsäädännön.

Monet EU-parlamentin ryhmät kiirehtivät tiistaina ilmoittamaan, että Britannian säilyminen EU:ssa on koko unionin etu.

Brysselin-väen liian äänekäs osallistuminen Britannian EU-keskusteluun ei kuitenkaan välttämättä palvele tarkoitustaan eli Britannian pitämistä unionissa.

Brittiäänestäjät eivät katsele ohjailua hyvällä – ja juuri kansanäänestys ratkaisee Britannian EU-tulevaisuuden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat