Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vainottu vähemmistö pakenee Afganistanista

Ulkomaat
 
Reuters
Afgaanimiehet kantoivat Isis-järjestön tappamien hazaroiden arkkuja Ghanzin maakunnassa tiistaina.
Afgaanimiehet kantoivat Isis-järjestön tappamien hazaroiden arkkuja Ghanzin maakunnassa tiistaina. Kuva: Reuters

Mikkelissä asuva Jassin Rezai seuraa Afganistanin uutisia niin tarkasti, että uutistoimistotkaan eivät pysy perässä.

”Kandaharin ja Kabulin välillä Ghaznissa on tapettu miehiä, naisia ja lapsia”, Rezai sanoi puhelimessa tiistaina. ”Taleban tappoi kaksi perhettä raa’asti. Uhreilta irrotettiin veitsillä päät.”

Pari tuntia Rezain jälkeen tapauksesta kertoi uutistoimisto Reuters. Murhattujen joukossa on kolme lasta.

Seitsemän murhattua kuuluivat Afganistanin hazaravähemmistöön, kuten myös mikkeliläinen Rezai.

Hazarat ovat shiiamuslimeihin kuuluva oma etninen ryhmänsä, jota on pääosin sunni-islamilaisessa Afganistanissa vainottu satojen vuosien ajan.

Vainoa vastaan osoitti mieltään myös hazaroiden hautajaissaattue, joka saapui tiistaina Ghaznin kaupunkiin kantaen seitsemää silvottua ruumista. Saattue kantoi vainajien arkut kuvernöörin toimistolle.

Ainakin 2 000 osanottajaa vaati Afganistanin hallitusta puuttumaan hazaroihin kohdistuvaan vainoon. ”Afganistanin valtio ei tee vainolle mitään. Ainoa syy vainoon on hazaroiden vähemmistöasema”, Rezai sanoi.

1970-luvulla hazaroita ei hyväksytty julkisiin virkoihin tai yliopistojen opiskelijoiksi. Taleban-hallinnon aikana hazaroita teurastettiin tuhansittain.

Syrjäyttämisensä jälkeen Talebanin terrori on kohdistunut heikentämään Afganistanin hallitusta. Sunnalaista puhdasoppisuutta korostavan Isisin ilmestyminen Afganistaniin tänä vuonna saattaa muuttaa tilanteen ja lisätä vähemmistöuskontoihin kohdistuvia vainoja.

Tarkkoja tietoja ei ole, mutta ilmeisesti merkittävä osa Eurooppaan nyt pakolaisiksi tulleista afganistanilaisista on hazaroita. Myös Suomessa hazaroiden osuus Afganistanista tulleiden joukossa on ollut suuri.

Turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa on jälleen kääntynyt nousuun. Marraskuussa afganistanilaisia on saapunut Suomeen jo enemmän kuin irakilaisia.

Suuri osa afganistanilaisista tulijoista on Tornion järjestelykeskuksesta vastaavan Lapin poliisin mukaan shiioja, eli joukossa on todennäköisesti paljon hazaroita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat