Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vahvan Euroopan puolestapuhuja on poissa

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt on kuollut
Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt on kuollut
Saksan entinen liittokansleri Helmut Schmidt kuoli tiistaina 96 vuoden ikäisenä, kertoi uutistoimisto AFP. Sosiaalidemokraattien Schmidt toimi Saksan johdossa vuosina 1974–1982. Liittokansleriuden lisäksi hän toimi Saksassa muun muassa puolustus- ja valtiovarainministerinä. Kuva: Reuters

Berliini

Tupakka savuamassa suupielessä ja paksu tukka sivuun kammattuna. Ne olivat Saksan entisen liittokanslerin Helmut Schmidtin tavaramerkit siitä lähtien kun saksalaiset hänet muistavat.

Ja monta vuosikymmentä he saavat muistaa, sillä nuori Helmut Schmidt aloitti poliittisen uransa 1950-luvun lopulla Hampurissa. Kun Hampuri kamppaili vuoden 1962 suuressa tulvakatastrofissa, tarttui sosiaalidemokraattien sisäasiain senaattori Schmidt pelastustöiden johtoon käytännöllisellä lahjakkuudellaan.

Tiistaina iltapäivällä yksi Saksan suurista valtiomiehistä kuoli kotonaan Hampurissa 96-vuotiaana.

Liittokansleriksi Schmidt nimitettiin keskellä Länsi- ja Itä-Saksojen välistä suurinta vakoiluskandaalia toukokuussa 1974. Tuolloin edellinen kansleri Willy Brandt joutui eroamaan hänen läheisen neuvonantajansa paljastuttua DDR:n vakoojaksi.

Schmidt kertoi paljon myöhemmin haastattelussa, kuinka hän pelkäsi Brandtin suuriin saappaisiin astumista. Hän kuitenkin jatkoi Ostpolitikia eli lähentymistä Itä-Saksan kanssa, mutta varoi herättämästä liian suuria toiveita Saksojen välisestä yhteistyöstä.

Hänen kanslerikauteensa osuivat 1970-luvun öljykriisi ja maailmanlaajuinen talouslama, mutta niitä hän pyrki ratkomaan laajan talousosaamisensa avulla.

Schmidt oli mukana Euroopan suurissa käännekohdissa, kuten allekirjoittamassa vuonna 1975 Helsingissä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen Etykin päätösasiakirjan. Sisäpoliittisesti Schmidtin vaikein haaste oli terroristiryhmä Punaisen armeijakunnan eli RAF:n iskut Länsi-Saksassa.

Schmidt oli poikkeuksellinen poliitikko, joka puhui suoria sanoja. Uransa huippuhetkillä häntä pidettiin ylimielisenäkin, mutta tämä käsitys murtui Schmidtin vanhentuessa ja sivuun vedettyjen hiusten muuttuessa ensin harmaiksi ja sitten valkoisiksi.

Hyvän ystävänsä ja liittolaisensa Ranskan presidentin Valerie Giscard d'Estaingnin kanssa Schmidt pohjusti Euroopan tulevaisuutta. Yhdessä Gisgardin kanssa Schmidt aloitti vuonna 1975 maailmantalouden huippukokoukset, jotka olivat G7-kokousten edelläkävijöitä. Hän teki myös aloitteen eurooppalaisesta valuuttajärjestelmästä, joka oli euron alkusykäys.

Ulkopolitiikassa Schmidt vei eteenpäin vuonna 1979 tehtyä Naton kaksoispäätöstä keskimatkan ohjusten sijoittamiseksi Länsi-Eurooppaan ja myös Länsi-Saksaan. Se sai saksalaiset osoittamaan mieltään kaduille, ja siitä tuli Helmut Schmidtin hallituksen vaikeimpia kysymyksiä. Hän kuitenkin tuli valituksen vielä vuonna 1980 liittokansleriksi, mutta hallituskoalitio liberaalien kanssa kaatui erimielisyyksiin vuonna 1982.

Saksan varakansleri ja sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Sigmar Gabriel sanoi Schmidtin jättämän perinnön ”olevan Eurooppa”. Monen saksalaisen silmissä vanhassa, toisessa maailmansodassa sotilaana taistelleessa ja myöhemmin rauhaa edistäneessä valtiomiehessä tiivistyi Saksan koko lähihistoria.

”Olemme ylpeitä siitä, että hän oli yksi meistä. Nyt häneltä ei voi enää kysyä neuvoa”, Gabriel sanoi.

Hänen puoluetoverinsa, Saksan valtiovarainministeri Frank-Walter Steimeier sanoi tiistaina: ”Nyt on hetki, jona Saksa pysähtyy. Suremme suurta valtiomiestä. Hän oli edelläkävijä sanan varsinaisessa merkityksessä.”

Helmut Schmidtistä tuli kanslerikausiensa jälkeen Die Zeit-viikkolehden kustantaja, joka osallistui poliittiseen keskusteluun viime viikkoihin asti. ”Hallitusten tyhmyyttä ei pidä koskaan aliarvioida”, hän totesi ja savuke jatkoi savuamistaan hänen sormiensa välissä.

Martin Schütt / DPA
Helmut Schmidt kuvattuna vuonna 2010.
Helmut Schmidt kuvattuna vuonna 2010.
Lehtikuva
Liittokansleri Helmut Schmidt ja presidentti Urho Kekkonen Etykin huippukokouksessa Helsingissä vuonna 1975.
Liittokansleri Helmut Schmidt ja presidentti Urho Kekkonen Etykin huippukokouksessa Helsingissä vuonna 1975.
DPA
Helmut Schmidt tapasi puoluejohtaja Erich Honeckerin Itä-Saksan vierailullaan joulukuussa 1981.
Helmut Schmidt tapasi puoluejohtaja Erich Honeckerin Itä-Saksan vierailullaan joulukuussa 1981.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat