Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpakumppanit haastoivat viimein Trumpin kovan siirtolaislinjan – ”Ajatelkaa perheitä, ajatelkaa lapsia”

Ulkomaat
 
DARREN HAUCK / Reuters
Presidenttiehdokas Donald Trump joutui alakynteen vaaliväittelyssä.
Presidenttiehdokas Donald Trump joutui alakynteen vaaliväittelyssä. Kuva: DARREN HAUCK / Reuters

Kilpakumppanit panivat presidenttiehdokas Donald Trumpin viimein koville tämän siirtolaisvastaisista mielipiteistä republikaanien neljännessä vaaliväittelyssä varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Kyse on ensimmäisestä väittelystä, jossa Trump joutui toistuvasti alakynteen.

Trump toisti mielipiteensä, jonka mukaan Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle pitäisi rakentaa muuri, joka pitää luvattomat siirtolaiset ulkona.

”Maamme perustuu lakeihin. Heidän täytyy lähteä pois, ja toivottavasti he tulevat [laillisesti] takaisin”, Trump sanoi.

”Ajatelkaa perheitä, ajatelkaa lapsia”, keskeytti Ohion kuvernööri John Kasich.

”Tämä pitää järjestää niin, että he [luvattomat] maksavat sakon. Mutta että kaikki 11 miljoonaa – kaikki tietävät, ettei heitä voi heittää täältä ulos! Mikä hölmö väite!”

Kasich sai väittely-yleisöltä yhtä kovat ellei kovemmat aplodit kuin Trump. Sen jälkeen myös Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush asettui julkisesti Trumpia vastaan.

”Ei se [luvattomien lähettäminen pois maasta] ole mahdollista, eikä se ole Yhdysvaltain arvojen mukaista”, Bush sanoi. ”Miettikää, [ Hillary] Clintonin kampanjaväki heittää ylävitosia kuunnellessaan tätä keskustelua.”

Koko syksyn republikaaniehdokkaat Trumpia lukuun ottamatta ovat väistelleet kertomasta sitä, mitä he tekisivät Yhdysvaltain 11–13 miljoonalle luvattomalle siirtolaiselle. Trumpin johtoasema mielipidemittauksissa on saanut muut pelkäämään, että Trumpin vastustaminen kääntyy heitä vastaan.

Kasichin ja Bushin yhteenotto Trumpin kanssa kertoo kuitenkin siitä, kuinka epätoivoisia maltilliset republikaanit ovat. He tietävät, että voittaakseen presidentinvaalit republikaaniehdokkaan on vedottava latinoihin, joista suuri osa on siirtolaisia.

Trump vähätteli Kasichia kehumalla, kuinka menestyvän yrityksen hän on rakentanut. ”Ei minun tarvitse kuunnella tuota miestä”, Trump sanoi.

Trumpin tueksi tuli toinen oikean linjan republikaani, texasilaissenaattori Ted Cruz, joka kilpailee osittain samoista äänistä kuin Trump. ”Jos republikaaneista tulee anteeksiannon puolue, me häviämme”, Cruz sanoi.

Viime syksynä presidentti Barack Obama ilmoitti suuresta maahanmuuttouudistuksesta, joka antaisi miljoonille Yhdysvalloissa pitkään asuneille luvattomille siirtolaisille oleskeluluvan.

Tiistaina vetoomustuomioistuin hylkäsi uudistuksen, mutta Obaman hallinto valittaa päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. Lopulliseen päätökseen on siis aikaa.

Trumpilla ei ollut muutenkaan samanlaista asemaa kuin joskus aiemmissa vaaliväittelyissä. Puhuessaan ulkopolitiikasta hän kehuskeli, kuinka hienosti hän ja Venäjän presidentti Vladimir Putin olivat esiintyneet yhdessä 60 minuuttia -televisio-ohjelmassa.

”Annetaan Venäjän pommittaa Isis maan tomuksi. En ymmärrä, miten kenelläkään voi olla ketään sitä vastaan”, Trump sanoi ja paheksui sitä, miksi muut maat eivät tee enemmän Venäjän tai Syyrian suhteen.

”Ne sanovat, menkää te, te typerykset. Emme me voi olla maailman poliisi.”

Trump on täysin väärässä, sanoi Jeb Bush. ”Ei meidän pidä olla maailman poliisi, vaan johtaja”, hän sanoi.

”Ne pommittavat viattomia ihmisiä siellä [Syyriassa]. Meidän täytyy sekaantua asiaan.”

Bushin odotettu comeback jäi kuitenkin vaisuksi. Hän takelteli sanoissaan ja näytti jälleen tuskaiselta. Bushin suosio on ollut alamäessä, ja jotkut isokenkäiset republikaanivaikuttajat ovat siirtyneet nousussa olevan senaattori Marco Rubion taakse.

Trumpillakaan ei ollut hyvä ilta. Hänen ulkopoliittiset puheenvuoronsa kävivät ajoittain sekaviksi. Hän piti myös pitkän ja kiihkeän puheenvuoron Tyynenmeren vapaakauppasopimusta vastaan ja sanoi, että Kiina vetää Yhdysvalloilta välistä.

”Pitäisi varmaan huomauttaa, ettei Kiina kuulu vapaakauppasopimukseen”, sanoi kentuckylaissenaattori Rand Paul kuivasti.

”Se on totta”, myönsi Trump hieman nolona.

Republikaanien presidenttiehdokas valitaan esivaaleissa ensi keväänä. Yhdysvaltain presidentinvaalit pidetään marraskuussa 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat