Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heviklubin tulipalo muuttaa korruptoitunutta Romaniaa – pääministeri erosi jo yllättäen

Ulkomaat
 
Octav Ganea / Reuters
Mielenosoittajat protestoivat hallitusta vastaan Romanian Bukarestissa 4. marraskuuta.
Mielenosoittajat protestoivat hallitusta vastaan Romanian Bukarestissa 4. marraskuuta. Kuva: Octav Ganea / Reuters

Bukarestin Colectiv-heviklubilla soitti kaksi viikkoa sitten perjantaina Goodbye to Gravity -yhtye. Keikan aikana tuli pääsi irti. Kellariklubi oli aivan täynnä ja uloskäyntejä oli vain yksi. Klubi oli saanut viranomaisilta ilman tarkastuksia luvat toimia tiloissa.

Tulipalon kuolonuhrien määrä oli keskiviikkoon mennessä noussut 50:een. Suurin osa on nuoria hevibändin faneja. Sunnuntaina vammoihinsa kuoli bändin rumpali Bogdan Enache. Lisäksi palossa loukkaantui noin 200 fania ja klubin työntekijää. Heistä 30 on lennätetty erikoishoitoon muihin Euroopan maihin. Eräs työntekijöistä oli viiden lapsen romaniäiti, joka oli iltavuorossa klubilla ilman työsopimusta.

Heviklubin tulipalo sai kymmenettuhannet romanialaiset raivon valtaan ja lähtemään kaduille. He ovat olleet vuosikausia kyllästyneitä maan korruptoituneisiin poliitikkoihin, virkamiehiin ja talouselämään. Nyt nuorten kohtaloksi koitunut viranomaisten ja klubin omistajien piittaamattomuus paloturvallisuudesta päästi tavallisten romanialaisten kauan kihisseen pettymyksen valloilleen.

Viime viikolla suuret mielenosoitukset johtivat yllätykseen: Romanian pääministeri, sosiaalidemokraattien Victor Ponta erosi. Ponta on ollut monelle romanialaiselle jäävuoren huippu lahjusskandaalien vaivaamassa maassa, pääministeri, joka on muun muassa kopioinut suurimman osan oikeustieteen väitöskirjastaan.

Viime kesäkuussa Romanian korruption vastainen virasto DNA julkisti tutkimuksensa Victor Pontan veronkierrosta. Heinäkuussa hän sai niistä ja asiakirjojen väärennyksestä syytteet. Oikeusprosessi ei ollut se asia, joka sai pääministerin harkitsemaan eroa. Sen sijaan hän vietti suuren osan ajastaan kesän jälkeen ulkomailla. Hän matkusti viikko DNA:n tutkimusten julki tulon jälkeen Turkkiin polvileikkaukseen.

Romanian vajaan vuoden vallassa ollut presidentti Klaus Iohannis ja oppositio olivat vaatineet pääministerin eroa, turhaan.

Vasta kun kymmenet nuoret kuolivat tulipalossa ja Bukarestin kaduilla oli 25 000 mielenosoittajaa, Ponta veti viime keskiviikkona yhtäkkiä johtopäätöksensä ja pyysi hallituksensa eroa.

Tiistaina presidentti Klaus Iohannis nimitti Romanian entisen EU-maatalouskomissaarin Dacian Ciolosin pääministeriksi. Presidentti ohitti nimityksessään sosiaalidemokraattien ehdottaman pääministeriehdokkaan ja valitsi Ciolosin, jonka taustat korruptioepäilysten suhteen ovat puhtaat. Hänellä on nyt kymmenen päivää aikaa muodostaa uusi hallitus. Parlamentti äänestää uuden hallituksen luottamuksesta marraskuun lopussa. Romanian seuraavat säännölliset parlamenttivaalit olisivat vasta joulukuussa 2016.

”Romanian johtavat poliittiset toimijat haluavat teknokraattihallituksen hoitamaan maan asioita seuraaviin vaaleihin asti”, uutistoimisto Reutersin haastattelema politiikan kommentaattori Mircea Marian sanoi.

Romania on ollut vuodesta 2007 Euroopan unionin jäsenmaa. Se on EU:n jäsenistä toiseksi köyhin ja kamppailee yhä samojen ongelmien kanssa kuin kymmenen vuotta sitten jäsenyysneuvottelujen aikana. Toki esimerkiksi DNA-viraston kamppailu suurkorruptiota vastaan on tuonut julkisuuteen useita huippupolitiikkoja Pontaa myöten.

Colectiv-heviklubin ja turvallisuusviranomaisten toiminta tekivät surullisen näkyväksi, miten mätä tilanne yhä on. Klubi oli saanut luvat toimia, kun se omistajat olivat toimittaneet viranomaisille tilaa koskevat väärennetyt asiakirjat. Tarkastajat kävivät paperit ylimalkaan läpi eikä ainakaan kunnollisia tilatarkastuksia tehty. Nyt klubin kolmen omistajan epäillään myös maksaneen viranomaisille lahjuksia.

Romanian ongelma on, että tehokas korruptio alkaa jo kuntatasolla. Lisäksi valtionhallinnon virkamiehet ovat hyvin tiukasti puoluepolitiikan pyörteissä, joko suoraan puolueiden jäseniä tai epäsuorasti.

Kriitikoiden mukaan yritysmaailman edustajat, he jotka poliitikkoja lahjovat, pääsevät luistelemaan helposti irti vastuustaan.

Korjaus 13.11.2015 kello 9.45: Analyysistä oli julkaistu HS.fissä väärä versio. Se on korvattu lehdessä 12.11.2015 julkaistulla versiolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat