Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU vetoaa Afrikkaan pakolaiskriisin hillitsemiseksi – jättikokoukseen odotetaan yli 60 johtajaa

Ulkomaat
 
DARRIN ZAMMIT LUPI / Reuters
Pakolaisten kuvia heijastetaan rakennuksen julkisivuun Maltan kokouksen avajaisten harjoituksissa.
Pakolaisten kuvia heijastetaan rakennuksen julkisivuun Maltan kokouksen avajaisten harjoituksissa. Kuva: DARRIN ZAMMIT LUPI / Reuters

Valletta

Yli 60 Euroopan unionin ja Afrikan maiden johtajaa saapuu tänään keskiviikkona Välimerellä sijaitsevalle Maltalle pohtimaan keinoja pakolaiskriisin ratkaisemiseksi.

Aivan kuten aiemmin Turkin kanssa, tässä jättikokouksessa EU yrittää taivutella Afrikkaa hillitsemään turvapaikanhakijoiden virtaa Euroopan rajoille.

EU haluaa solmia Afrikan maiden kanssa sopimuksia, jotka velvoittaisivat niitä ottamaan takaisin kansalaisiaan, jotka eivät ole saaneet turvapaikkaa Euroopasta. Palautusten onnistumiseksi Afrikan maiden pitäisi ryhtyä tunnistamaan ja rekisteröimään kansalaisiaan paremmin sekä toimittamaan Eurooppaan matkanneille väliaikaisia matkustusasiakirjoja, joilla he voivat matkustaa takaisin kotimaahansa. EU-maat eivät voi laittaa turvapaikanhakijoita palautuslennoille ilman virallisia matkustusasiakirjoja.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat olleet huolissaan siitä, pystytäänkö palautettavien turvapaikanhakijoiden ihisoikeudet takaamaan. Myös Afrikan maat ovat suhtautuneet epäillen EU:n ehdotuksiin ja sen sijaan vaatineet, että laillisia maahanmuuttoväyliä Eurooppaan pitäisi lisätä.

EU lupaa auttaa Afrikan maita palaajien integroimisessa takaisin yhteiskuntaan. Tämä tapahtuisi muun muassa tukemalla koulutusta ja työpaikkojen synnyttämistä.

Auttamiseen tarvitaan rahaa, joten EU allekirjoittaa torstaina Vallettassa sopimuksen niin kutsutun Afrikka-rahaston perustamisesta. Rahaston on tarkoitus puuttua erityisesti juurisyihin, joiden takia ihmiset lähtevät liikkeelle kohti Eurooppaa. EU-komissio on luvannut rahastoon 1,8 miljardia euroa ja odottaa saman verran sijoituksia myös jäsenmailta. Potti ei kuitenkaan ole vielä lähellekään kasassa, joten Vallettassa komissio jälleen painostanee jäsenmaita avaamaan rahakukkaroitaan.

Erityisrahaston lisäksi EU aikoo leikata kustannuksia, joita Euroopassa jo asuvat maahanmuuttajat joutuvat maksamaan lähettäessään rahaa kotimaahan. Euroopasta tulevat rahalähetykset ovat merkittävä yhteiskuntia ja perheitä tukeva pilari monessa Afrikan maassa, mutta käsittelykulut syövät lähetyksistä tätä nykyä kelpo siivun.

Kaksipäiväistä kansainvälistä huippukokousta seuraa EU-maiden johtajien oma epävirallinen kokous torstaina iltapäivällä.

Kokouksessa tarkastellaan jo sovittujen toimien etenemistä. Vääntöä on varmastikin luvassa järjestelykeskusten eli niin kutsuttujen hotspotien pystyttämisestä Italiaan ja Kreikkaan, mikä ei ole sujunut toivotussa tahdissa.

Myöskään turvapaikanhakijoiden siirrot Italiasta ja Kreikasta muihin EU-maihin eivät ole käynnistyneet niin nopeasti kuin toivottiin.

Vasta 147 syyrialaista ja eritrealaista turvapaikanhakijaa on siirretty muihin jäsenmaihin. Kaikkiaan seuraavan kahden vuoden sisällä pitäisi siirtää 160 000 turvapaikanhakijaa.

Johtajat avaavat luultavasti myös varovaista keskustelua pysyvästä turvapaikanhakijoiden siirtomekanismista, josta EU-komission on tarkoitus antaa esitys lähikuukausina.

Suomi on vastustanut pakollista pysyvää mekanismia turvapaikanhakijoiden siirtelyyn.

Suomea Maltalla edustaa pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat