Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri Sipilä: Schengenin tulevaisuus on kriittisellä polulla, jos järjestelykeskuksia ei saada pystyyn

Ulkomaat
 
ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
Pakolaisia rantautui kumiveneellä Kreikan Lesboksen saarelle keskiviikkona.
Pakolaisia rantautui kumiveneellä Kreikan Lesboksen saarelle keskiviikkona. Kuva: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Valletta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) pelkää, että Eurooppaan nousee lisää raja-aitoja, jos turvapaikanhakijoiden rekisteröintiin tarkoitettuja järjestelykeskuksia ei pian saada pystyyn Italiassa ja Kreikassa.

Slovenia alkoi keskiviikkona pystyttää piikkilanka-aitaa Kroatian vastaiselle rajalleen, koska se ei enää kykene hallitsemaan turvapaikanhakijoiden virtaa. Myös Unkari on pystyttänyt Serbian ja Kroatian rajoille aidan.

”Jos me ei saada yhteisesti sovittuja toimia kasaan, niin nämä toimet tulee Euroopassa lisääntymään”, Sipilä sanoi Maltan pääkaupungissa Vallettassa, jossa hän osallistuu EU:n ja Afrikan maiden huippukokoukseen.

”Kyllä nyt ollaan hyvin kriittisellä polulla siinä, että se mitä sovittiin tämän kuun loppuun tapahtuvaksi, ellei se tapahdu, niin luulen, että aika moni maa saattaa lähteä vetämään omia johtopäätöksiä Schengen-alueen toimivuudesta”, Sipilä varoittaa.

Erityisesti Kreikka on epäonnistunut järjestelykeskusten eli niin kutsuttujen hotspotien perustamisessa. Alun perin oli tarkoitus, että järjestelykeskukset saataisiin toimintaan marraskuun loppuun mennessä, ja niiden kautta hoidettaisiin myös turvapaikanhakijoiden siirrot muihin EU-maihin.

EU:n ja Afrikan johtajat yrittävät päästä Maltalla yhteisymmärrykseen siitä, miten pakolaiskriisiä saataisiin hillittyä.

Kokouksen on tarkoitus sopia 16-kohtaisesta konkreettisesta toimenpideohjelmasta, jota EU ja Afrikan maat alkavat toteuttaa.

Kaksipäiväisen kokouksen aikana allekirjoitetaan sopimus Afrikka-rahastosta, jolla EU auttaa turvapaikanhakijoiden lähtömaita.

”Tällä päästään tekemään toimenpideohjelma, joka tähtää siihen, että ihmisillä on toivoa näissä maissa, mistä he lähtevät liikkeelle, enemmän kuin aikaisemmin on ollut.”

Tukea annetaan esimerkiksi työpaikkojen synnyttämiseen ja koulutukseen.

”On myöskin sellaisia toimia, joilla pystytään esimerkiksi nuorten miesten pysyvyyttä maassa lisäämään. Yksi esimerkki on kymmenen vuoden asepalvelus. Jos se muuttuu kahdeksi vuodeksi tai puolentoista vuoden palvelukseksi, niin tämän takia ei lähdetä maasta.”

EU aikoo painostaa Afrikan maita tekemään enemmän sen eteen, että kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat pystytään palauttamaan takaisin kotimaihinsa.

”Tässä on vielä kiistaa siitä, että miten tämä tapahtuu. Tapahtuuko tämä ainoastaan vapaaehtoista tietä, vai onko näillä mailla kyky ja halu ottaa oman maan kansalaiset vastaan.”

Afrikan maat puolestaan ovat toivoneet EU:lta laillisten maahanmuuttoväylien lisäämistä Eurooppaan.

EU:n lupaukset esimerkiksi työperäisen maahanmuuton lisäämisestä ja opiskeluvaihtoon liittyvien Erasmus-stipendien kaksinkertaistamisesta ovat Afrikan näkökulmasta riittämättömiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat