Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU: Israelin siirtokuntien tuotteet merkittävä

Ulkomaat
 
BAZ RATNER / Reuters
Amichai Lourie Shiloh esitteli viinitynnyreitä viinitilallaan palestiinalaisalueella Ramallahissa sunnuntaina.
Amichai Lourie Shiloh esitteli viinitynnyreitä viinitilallaan palestiinalaisalueella Ramallahissa sunnuntaina. Kuva: BAZ RATNER / Reuters

Euroopan unionin komissio linjasi keskiviikkona, että Israelin siirtokunnissa tehdyt tuotteet on merkittävä, jos niitä tuodaan unionin jäsenmaihin. EU:n mukaan kyse on teknisestä uudistuksesta, kun Israel pitää vaatimusta syrjivänä. Palestiinalaiset puolestaan katsovat päätöksen olevan riittämätön.

Komission mukaan esimerkiksi maatalous- ja kosmetiikkatuotteet, jotka on valmistettu miehitetyillä alueilla, on EU:ssa merkittävä erikseen. Ohjeistusta on suunniteltu jo kolmen vuoden ajan.

Israel reagoi uudistukseen välittömästi.

Israelin ulkoministeriö tuomitsi uudistuksen, jonka se näki Israelin painostamisena. Israel kutsui EU:n suurlähettilään puhutteluun asian vuoksi, kertoi uutistoimisto Reuters. Israelin EU-suurlähettiläs varoitti, että uudistus saattaa vaarantaa rauhanyritykset, eikä EU ole tulevaisuudessa enää toivottu osapuoli sovittelemaan kiistoja Israelin ja palestiinalaisten välillä.

”Olemme pahoillamme siitä, että EU on poliittisista syistä valinnut tällaisen poikkeuksellisen ja syrjivän askeleen. Boikottiliikkeet ovat inspiroineet päätöstä”, ulkoministeriö totesi lausunnossaan.

Israelin mukaan EU käyttää Israelia kohtaan eri standardeja kuin muihin, sillä myös monissa muissa paikoissa maailmassa on aluekiistoja. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu katsoi, että EU:n tulisi päätöksen vuoksi ”hävetä”.

Komission mukaan kyse ei suinkaan ole poliittisesta päätöksestä, vaan asia on yksinomaan tekninen. Komissio katsoi, että kyse on vain tuotteiden alkuperämerkinnöistä.

”EU ei tue minkäänlaista boikottia tai pakotteita Israelia vastaan”, totesi komissaari Valdis Dombrovskis toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

EU:n näkemyksen mukaan Israelin miehittämät alueet sitten vuoden 1967 sodan eivät kuulu kansainvälisesti tunnustetulle Israelille. Tällaisia alueita on Länsirannalla, Itä-Jerusalemissa sekä Golanin kukkuloilla. Näissä paikoissa tehtyjä tuotteita ei siis EU:n mukaan voi merkitä ”Made in Israel” -leimalla, vaan ne tulee merkitä siirtokunnista tulleiksi. Merkinnässä on mainittava sana ”siirtokunta”.

Israelin talousministeriön mukaan komission päätös koskee vuosittain vajaan 50 miljoonan arvosta siirtokunnissa tehtäviä tuotteita. Niihin kuuluu esimerkiksi rypäleitä, taateleita, viiniä, kanaa, hunajaa, oliiviöljyä ja kosmetiikkaa, joka on valmistettu Kuolleenmeren mineraaleista.

Palestiinalaisten mukaan komission päätös oli tervetullut askel oikeaan suuntaan, mutta ei riittävä.

”Sotarikoksilla tehtyjä tuotteita ei tule vain leimata, vaan ne tulee kieltää”, totesi Palestiinan vapautusjärjestö PLO uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat