Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi aloittaa tänään väliaikaiset rajatarkastukset – ”Keino saada järjestys vastaanottoon”

Ulkomaat
 
Ruotsin pääministeri: Rajavalvonta tiukentuu torstaina
Ruotsin pääministeri: Rajavalvonta tiukentuu torstaina
Ruotsin pääministeri kertoo, miksi Ruotsi päätti ottaa rajatarkastukset väliaikaisesti käyttöön torstaista alkaen. Kuva: Reuters, editointi: Heidi Lämsä HS.

Tukholma/Valletta/Helsinki. Ruotsi aloittaa torstaina puoliltapäivin väliaikaiset rajatarkastukset turvapaikanhakijoiden suuren määrän takia. Sisäministeri Anders Ygeman kertoi asiasta lehdistötilaisuudessa keskiviikkoiltana.

”Kuunneltuamme yhteiskunnan turvallisuudesta ja valmiudesta vastaavaa viranomaista (MSB), poliisia ja maahanmuuttoviranomaista, koottu arviomme on, että on tarpeellista aloittaa väliaikaiset rajatarkastukset”, hän sanoi.

Tarkastuksien on määrä astua voimaan kello 12 Ruotsin aikaa. Ne ovat voimassa aluksi kymmenen päivää.

Viranomaiset päättävät, missä tarkastuksia on tarpeen tehdä. Ilmeisin paikka on Juutinrauman silta Ruotsin ja Tanskan välillä, mitä kautta useimmat tulijat saapuvat. Ruotsalaisviestinten mukaan tarkastuksia aletaan tehdä myös Skånen Trelleborgissa sekä Malmössä.

Magnus Laupa
Juutinrauman silta kuvattuna Ruotsin puolelta.
Juutinrauman silta kuvattuna Ruotsin puolelta.

Ruotsin Malmössä tunnelmat olivat Aftonbladet-lehden mukaan myöhään keskiviikkoiltana suhteellisen rauhalliset, vaikka turvapaikanhakijoita oli rajalla niin paljon, että lapsiperheiden piti nukkua lattialla. Malmö on yksi paikoista, joissa Ruotsi todennäköisesti aloittaa väliaikaiset turvatarkastukset torstaina kello 12.

Aftonbladetin haastattelema Hanni Abdei Fattah, 21, esimerkiksi piti hyvänä asiana Ruotsin suunnitelmia tiukentaa rajatarkastuksia. ”Sulkekaa vaan rajat. Meitä tulijoita on aivan liikaa”, hän sanoi lehdelle.

Ruotsin on tarkoitus jatkaa tarkastuksia ainakin kymmenen päivää, mahdollisesti pitempäänkin. Ruotsin oppositiopuolueiden reaktiot ovat olleet ristiriitaisia. Rajatarkastusten ei välttämättä uskota olevan riittävä toimenpide tilanteen ratkaisemiseksi.

Maahanmuuttovirasto on kuvaillut turvapaikanhakijatilannetta akuutiksi. Maahantulijoita on jouduttu majoittamaan teltoissa.

Ruotsin poliisin on määrä kertoa tarkastuksista tarkemmin keskipäivällä.

”Tämä on ensi sijassa keino saada järjestys vastaanottoon Ruotsissa”, Ygeman sanoi.

Hallitus aikoo lisäksi vaatia varustamoilta, että ne edellyttävät Ruotsiin laivalla saapuvilta matkustajilta henkilöllisyystodistusten esittämistä.

Suomen sisäministeri Petteri Orpo (kok) arvioi keskiviikkona, että Ruotsin päätös tarkastusten aloittamisesta on ”Suomelle hyvä ja odotettu uutinen”.

Ruotsiin tuli viime viikolla ensimmäistä kertaa yli 10 000 turvapaikanhakijaa viikossa. Määrän kasvaessa keskustelu rajatarkastuksista on ollut viime päivinä kiivasta. Schengenin sopimus mahdollistaa EU-maille väliaikaiset rajatarkastukset. Esimerkiksi Saksa on turvautunut tarkastuksiin pakolaiskriisin jatkuessa.

Ruotsin hallitus on tähän saakka suhtautunut tarkastuksiin odottaen siinä missä porvarioppositiossa useampi puolue on vaatinut niitä. Ygemanin mukaan tarkastukset aloitetaan nyt, sillä maahanmuuttovirasto on esittänyt pyynnön tästä hallitukselle.

”Maahanmuuttovirasto on äärimmäisen paineen alla”, Ygeman sanoi.

Maahanmuuttoviraston viestinnästä vastaava Mikael Hvinlund totesi, etteivät rajatarkastukset välttämättä vähennä tulijoiden määrää. Ne saattavat silti auttaa saamaan vastaanoton järjestykseen siten, että Ruotsi pystyy priorisoimaan kiireellisiä tapauksia, kuten yksintulevia pakolaislapsia ja perheitä, hän sanoi.

Hvinlund arvioi, että tarkastukset saattavat johtaa myös siihen, että yhä useampi hakee turvapaikkaa Ruotsista.

Tätä kautta rajatarkastukset saattavat vaikuttaa myös Suomeen tulijoiden määrään: Kun turvapaikanhakijan syy olla maassa tarkastetaan Ruotsissa, joutuu hän tekemään valinnan joko hakea turvapaikkaa Ruotsissa tai yrittää toista reittiä eteen päin. Moni saattaa tässä tilanteessa päättää hakea turvaa jo Ruotsissa.

Suomen sisäministeri Petteri Orpo (kok) kommentoi uutista keskiviikko-iltana Twitterissä. "Ruotsin rajatarkastukset on odotettu ja Suomen kannalta hyvä uutinen. Kontrolli muuttoliikkeestä pohjolassa paranee", hän kirjoitti.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) arvioi keskiviikkona HS:lle, että päätös on Suomelle ”hyvä ja odotettu uutinen”.

”Uskomme siihen, että Ruotsin päätös tulee vähentämään Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrää”, Orpo kertoi.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kommentoi asiaa toimittajille Maltalla EU:n ja Afrikan maiden huippukokouksen yhteydessä.

”Meidän on pidettävä yllä järjestys rajoillamme ja pakolaisten vastaanottamisessa”, hän sanoi.

Löfven totesi, että suomalaisia kollegoita on informoitu asiasta ja ettei hän näe tarvetta tarkastuksiin Suomen rajalla.

Tanskassa Ruotsin linjaus herätti heti vilkasta keskustelua.

Porvariblokin puolueet vaativat pääministeri Lars Løkke Rasmussenilta vastaavaa päätöstä rajatarkastuksista. Løkke Rasmussen totesi Tanskan yleisradioyhtiölle DR:lle, ettei hän näe syytä seurata Ruotsin mallia.

”Stefan Löfven vakuutti minulle tänään, ettei Ruotsi sulje rajojaan. Ruotsista voi edelleen hakea turvapaikkaa, mutta he haluavat pitää hiukan tarkemmin silmällä, mitä on meneillään.”

”Ja jos näin on, ei tästä seuraa minkäänlaista tanskalaista reaktiota, koska totuus on, että se todennäköisesti siitä seuraisi enemmän, ei vähempää turvapaikanhakijoita”, Løkke Rasmussen sanoi DR:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat