Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaisia lapsia hyljeksitään yhä

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Kristina Petrova vei kolmen muun vapaaehtoistyöntekijän kanssa Down-lapsia teatteriin Pietarissa. Järjestön pyynnöstä lasten nimiä ei mainita jutussa.
Kristina Petrova vei kolmen muun vapaaehtoistyöntekijän kanssa Down-lapsia teatteriin Pietarissa. Järjestön pyynnöstä lasten nimiä ei mainita jutussa. Kuva: Nikolai Gontar

Pietari

Vapaaehtoisjärjestö Šag Navstretšun teatterivastaava Kristina Petrova, 20, on harvinainen tapaus Venäjällä. Hän haluaa ottaa luokseen asumaan 11-vuotiaan Down-pojan, joka loikkaa salamana Petrovan syliin tämän istahdettua puistonpenkille Taiteiden aukiolla.

”Huomasin heti, että pojan tulisi asua kotona eikä laitoksessa. Tunnen sielujen yhteyttä hänen kanssaan. Hän saattaa rikkoa astioita tai riehua, mutta hän on luonteeltaan valoisa ja huumorintajuinen”, Petrova sanoo.

”Diagnoosin ei pitäisi olla kaiken loppu, vaan alkupiste, josta edetään. Sitä paitsi miten ylipäänsä määritellään, missä menevät normaalin rajat?”

Petrovan suunnitelmana on ensi alkuun saada lastenkodissa asuva poika luokseen viikonlopuiksi ja lomiksi. Myös pojan äiti tietää suunnitelmasta ja tukee sitä.

Petrovan kaltaisia ihmisiä Venäjä kaipaisi kipeästi lisää. Vuodenvaihteessa tulee kuluneeksi kaksi vuotta siitä, kun Venäjä kielsi adoptiot Yhdysvaltoihin. Kielto oli Venäjän vastaus matkustusrajoituksille, joita Yhdysvallat asetti venäläisvirkamiehille asianajaja Sergei Magnitskin kuoltua epäselvissä oloissa tutkintavankeudessa Venäjällä.

Kansainväliset adoptiot Venäjältä ovat laskussa muutenkin. Suomeen ne loppuivat tänä vuonna. Suomi hyväksyi sukupuolineutraalin avioliittolain viime vuoden lopulla. Venäjä ei anna lapsia adoptoitavaksi maihin, joissa samaa sukupuolta olevat voivat mennä naimisiin.

Erityisesti adoptiokielto Yhdysvaltoihin osui vaikeista kehitysvammoista kärsiviin lapsiin, joille on hyvin pieni mahdollisuus löytää perhettä Venäjältä. Virallisten tilastojen mukaan Venäjän sisäisissä adoptioissa vammaisten lasten osuus kaksinkertaistui viime vuonna, jolloin venäläiset adoptoivat 123 vammaista lasta. Myös sijaisperheisiin pääseminen on helpottunut viime vuosina.

Edelleen laitoksissa on osa niistä 250 lapsesta, jotka olivat ehtineet tutustua tuleviin amerikkalaisvanhempiinsa ennen kiellon voimaantuloa.

Yksi heistä, vaikeasti vammainen lapsi, asuu edelleen Pietarissa lastenkodissa numero 13. Lastenkoti on edelläkävijä, joka on johtajansa Natalija Nikiforovan vetämänä rakentanut lapsille kodinomaista elämää jo vuosikausien ajan. Nyt siitä otetaan oppia, kun Venäjä pyrkii uudistamaan isoihin laitoksiin perustuvaa järjestelmäänsä.

Nikiforovan päämääränä on, että mahdollisimman moni lapsista palautettaisiin biologiseen perheeseensä. Venäjällä ongelmat suhtautumisessa vammaisiin lapsiin alkavat jo synnytyslaitoksella, jossa lääkärit kehottavat äitejä antamaan vammaisen lapsensa laitokseen.

”Nyt moskovalaisiin hyvin toimeentuleviin perheisiin voidaan adoptoida myös lapsia, joille on tehty esimerkiksi maksansiirto”, Nikiforova sanoo puhelimitse.

Perhepolitiikka on korkealla Venäjän agendalla ja myös osa sen ulkopolitiikkaa. Aiheen politisoituminen näkyy haastateltavien varovaisuutena. Nikiforova ei halunnut esitellä työtään ulkomaiselle tiedotusvälineelle.

Pietarin lapsivaltuutettu Svetlana Agapitova ei löytänyt aikaa haastattelulle, vaan olisi vastannut kysymyksiin tiedottajansa kautta sähköpostitse. Jutun julkaisun aikaan vastauksia ei ollut tullut.

Pietarissa neljän vapaaehtoistyöntekijän ja neljän Down-lapsen meluisa seurue ei herätä sen kummempia reaktioita ohikulkijoissa. Se on järjestön tavoite: vierailuilla Pavlovskin lastenkodista Pietarin kulttuuritapahtumiin halutaan lisätä suvaitsevaisuutta erilaisuutta kohtaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat