Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

John Kasich: USA:n puolustettava Suomea

Ulkomaat
 
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.

Suomen puolustaminen nousi esiin republikaanien neljännessä vaaliväittelyssä varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Presidentiksi pyrkivä Ohion kuvernööri John Kasich piti kiihkeän puheen siitä, kuinka Yhdysvaltain täytyy seisoa liittolaistensa rinnalla Venäjää vastaan.

”Minä palvelin [kongressin edustajainhuoneen] puolustuskomiteassa 18 vuotta. Ukrainalaiset täytyy aseistaa, jotta he voivat itse puolustaa itseään. Itäisessä Euroopassa meidän täytyy tehdä Suomelle ja Baltian maille selväksi, että jos Venäjä tekee siirron, mekin teemme”, Kasich sanoi väittelyssä.

Suomen mainitseminen on huomattavaa siksi, että toisin kuin Baltia, Suomi ei kuulu puolustusliitto Natoon. Silti Kasich antoi ymmärtää, että Yhdysvallat puolustaisi Suomea.

Verkkokommenteissa Kasichin epäiltiin unohtaneen, ettei Suomi kuulu Natoon. Keskiviikkona Kasichin kampanjan tiedottaja Scott Milburn sanoi kuitenkin, ettei Suomi ollut Kasichilta lipsahdus.

”Kasich on täysin tietoinen, ettei Suomi kuulu Natoon, ja silti hän sanoi, mitä sanoi”, Milburn kertoi puhelimitse Ohiosta.

”Suomi jakaa Yhdysvaltain ja Baltian maiden huolen Putinin imperialismista. Kasichin mielestä Yhdysvaltain tulisi osoittaa, että me olemme kaikki samassa veneessä, ja meidän täytyy yhdessä huolehtia turvallisuudesta ja vakaudesta. Emmekä sano tätä isoveliasenteella, vaan kumppaneina.”

Kasich ei ole republikaanien kärkiehdokkaita, mutta hänellä on mahdollisuus nousta puolueensa varapresidenttiehdokkaaksi.

Myös muut republikaaniehdokkaat olivat väittelyssä Venäjän suhteen tiukkoja. Floridalaissenaattori Marco Rubio kutsui presidentti Vladimir Putinia ”gangsteriksi”, joka johtaa maataan kuin ”rikollisjoukon johtaja.” Entinen toimitusjohtaja Carly Fiorina sanoi, ettei Putinin kanssa kannata edes keskustella.

Vain senaattori Rand Paul ja miljonääri Donald Trump olivat pidättyväisempiä. Paul ei halua käyttää armeijaan lisää rahaa, ja Trumpin mielestä muiden maiden kuin Yhdysvaltojen olisi kannettava nykyistä suurempi vastuu Ukrainasta ja Syyriasta.

”Ne [muut maat] sanovat, menkää te, te typerykset. Emme me voi olla maailman poliisi”, Trump sanoi.

Voittaa presidentinvaalit marraskuussa 2016 sitten republikaani tai demokraatti, Yhdysvaltain ulkopolitiikka näyttää kovenevan.

Republikaanit arvostelevat presidentti Barack Obamaa passiivisuudesta, joka on heidän mielestään johtanut äärijärjestö Isisin nousuun ja Putinin pullisteluun. Myös demokraattien johtava ehdokas Hillary Clinton on ottanut Obamaa haukkamaisemman asenteen Venäjän ja Syyrian suhteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat