Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo Ruotsin rajatarkastuksista: Suomeen ehkä vähemmän turvapaikanhakijoita – Sipilä: Suomella ei tarvetta vastaavaan

Ulkomaat
 
Benjamin Suomela / HS
Sisäministeri Petteri Orpo.
Sisäministeri Petteri Orpo. Kuva: Benjamin Suomela / HS

Helsinki/ Valletta. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) arvioi keskiviikkona, että Ruotsin päätös ottaa rajatarkastukset käyttöön on Suomelle ”hyvä ja odotettu uutinen”.

”Uskomme siihen, että Ruotsin päätös tulee vähentämään Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrää”, Orpo kertoi keskiviikkoiltana Helsingin Sanomille.

Hän ei kuitenkaan uskaltanut arvioida vähennyksen suuruutta tarkasti. Orpo kuitenkin uskoi, että vähennyksen määrä saattaa olla ”huomattava”.

”Emme tiedä sitä, paljonko Ruotsissa on tällä hetkellä vielä rekisteröitymättömiä turvapaikanhakijoita. Kenties heitä on tuhansia”, Orpo sanoi.

”Tämä juuri on ollut suurin ongelma, kun emme ole tienneet keitä alueillamme kulkee ja mihin he ovat menossa. Tehostetulla rajavalvonnalla tilanne saadaan nyt paremmin hallintaan ensin täällä pohjolassa. Sitten toivotaan, että esimerkkimme menee täältä myös etelään.”

Orpon mukaan Ruotsin päätöksen vaikutus on kaksijakoinen.

Rajatarkastukset voivat ministerin mukaan itsessään vähentää Ruotsiin tulevien turvapaikanhakijoiden määrää. Toisekseen päätös poistaa pakolaisilta mahdollisuuden hakea turvapaikkaa vasta Suomessa.

Niin sanottujen Dublin-säännösten mukaan Ruotsissa rekisteröitynyt turvapaikanhakija kun voidaan palauttaa Suomesta Ruotsiin. Tähän asti EU:n jäsenmaille on ollut vaikea osoittaa, mihin maahan pakolaiset ovat tulleet ensimmäisenä, elleivät he ole rekisteröityneet viranomaisille.

”Lähtökohta on, että Dublinin sopimusta noudatetaan”, Orpo sanoi.

Ruotsi yritti kertoa päätöksestään Suomelle ennen asian tuloa julkisuuteen. Orpo sattui kuitenkin olemaan lenkillä, kun ruotsalaisministeri oli yrittänyt tavoittaa häntä.

”Soitin sitten takaisin ja kuulin asiasta. Ministeri olikin juuri silloin menossa tiedotustilaisuuteen.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) arvioi päätöstä keskiviikkoiltana Maltan Vallettassa.

Myös hän uskoi, että Ruotsin linjaus vähentää painetta Suomen ja Ruotsin rajalla.

Hänen mukaansa Suomella ei ole tarvetta vastaavaan ratkaisuun. ”Tällä hetkellä ei ole syytä. Rajavartiolaitoksen mukaan tämänhetkinen käytäntö on Suomelle parempi, kustannustehokkaampi. Saamme varmistettua, että kukaan ei ole laittomasti maassa”, hän sanoi viitaten järjestelykeskukseen Torniossa.

Sipilän mukaan Suomella on ”täysi valmius ottaa hyvin nopeasti käyttöön rajavalvonta tai samantyyppinen toimenpide kuin mihin Ruotsi päätyi”.

Toistaiseksi siihen ei Sipilän mukaan ole aihetta. Suomen tilanne on hänen mukaansa erilainen kuin Ruotsin sikäli, että Suomi ei ole turvapaikanhakijoiden läpikulkumaa.

”Rajavartiolaitoksen mukaan Suomen käytäntö, tämä Torniossa käyttöön otettu, ajaa saman asian, koska Suomi ei ole läpikulkumaa. Jos Suomi olisi läpikulkumaa, sitten tilanne olisi toinen”, hän sanoi HS:lle.

Sipilä uskoo, että Ruotsin linjaus lisää painetta siihen, että ”yhdessä EU:n kanssa sovitut päätökset saadaan vietyä maaliin saakka.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat