Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi aloittaa rajatarkastukset

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Ruotsin viranomaiset päättävät, missä tarkastuksia on tarpeen tehdä. Ilmeisin paikka on Juutinrauman silta Ruotsin ja Tanskan välillä.
Ruotsin viranomaiset päättävät, missä tarkastuksia on tarpeen tehdä. Ilmeisin paikka on Juutinrauman silta Ruotsin ja Tanskan välillä. Kuva: Magnus Laupa

Tukholma/Helsinki/Valletta

Ruotsi aloittaa torstaina väliaikaiset rajatarkastukset turvapaikanhakijoiden suuren määrän takia. Sisäministeri Anders Ygeman kertoi asiasta lehdistötilaisuudessa keskiviikkoiltana.

”Koottu arviomme on, kun olemme kuunnelleet yhteiskunnan turvallisuudesta ja valmiudesta vastaavaa viranomaista (MSB), poliisia ja maahanmuuttoviranomaista, että on tarpeellista aloittaa väliaikaiset rajatarkastukset”, hän sanoi.

Tarkastuksien on määrä astua voimaan kello 12 torstaina ja ne ovat voimassa aluksi 10 päivää. Viranomaiset päättävät, missä tarkastuksia on tarpeen tehdä. Ilmeisin paikka on Juutinrauman silta Ruotsin ja Tanskan välillä, mitä kautta useimmat tulijat saapuvat.

"Tämä on ensi sijassa keino saada järjestys vastaanottoon Ruotsissa", sanoi Ygeman.

Hallitus aikoo lisäksi vaatia varustamoilta, että ne edellyttävät Ruotsiin laivalla saapuvilta matkustajilta henkilöllisyystodistusten esittämistä.

Ruotsiin tuli viime viikolla ensimmäistä kertaa yli 10 000 turvapaikanhakijaa viikossa. Määrän kasvaessa keskustelu rajatarkastuksista on ollut viime päivinä kiivasta.

Schengenin sopimus mahdollistaa EU-maille väliaikaiset rajatarkastukset. Esimerkiksi Saksa on turvautunut tarkastuksiin pakolaiskriisin jatkuessa.

Ruotsin hallitus on tähän saakka suhtautunut tarkastuksiin odottaen siinä missä porvarioppositiossa useampi puolue on vaatinut niitä. Ygemanin mukaan tarkastukset aloitetaan nyt, sillä maahanmuuttovirasto on esittänyt pyynnön tästä hallitukselle. ”Maahanmuuttovirasto on äärimmäisen paineen alla.”

Maahanmuuttoviraston viestinnästä vastaava Mikael Hvinlund totesi, etteivät rajatarkastukset välttämättä vähennä tulijoiden määrää.

Ne saattavat silti auttaa saamaan vastaanoton järjestykseen siten, että Ruotsi pystyy priorisoimaan kiireellisiä tapauksia, kuten yksintulevia pakolaislapsia ja perheitä, hän sanoi.

Hvinlund arvioi, että tarkastukset saattavat johtaa myös siihen, että yhä useampi hakee turvapaikkaa Ruotsista.

Tätä kautta rajatarkastukset saattavat vaikuttaa myös Suomeen tulijoiden määrään: Kun turvapaikanhakijan syy olla maassa tarkastetaan Ruotsissa, joutuu hän tekemään valinnan joko hakea turvapaikkaa Ruotsissa tai yrittää toista reittiä eteen päin. Moni saattaa tässä tilanteessa päättää hakea turvaa jo Ruotsissa.

Suomen sisäministeri Petteri Orpo (kok) arvioi keskiviikkona, että Ruotsin päätös ottaa rajatarkastukset käyttöön on Suomelle ”hyvä ja odotettu uutinen.”

”Uskomme siihen, että Ruotsin päätös tulee vähentämään Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrää”, Orpo kertoi keskiviikkoiltana HS:lle.

Hän ei uskaltanut arvioida vähennyksen suuruutta tarkasti, mutta uskoi, että vähennyksen määrä voi olla ”huomattava”.

Orpon mukaan Ruotsin päätöksen vaikutus tulee olemaan kaksijakoinen.

Rajatarkastukset voivat itsessään vähentää Ruotsiin tulevien turvapaikanhakijoiden määrää. Toisekseen päätös poistaa pakolaisilta mahdollisuuden hakea turvapaikkaa vasta Suomessa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) arvioi päätöstä keskiviikkoiltana Maltan Vallettassa.

Myös hän uskoi, että Ruotsin linjaus vähentää painetta Suomen ja Ruotsin rajalla.

Hänen mukaansa Suomella ei ole tarvetta vastaavaan ratkaisuun. ”Tällä hetkellä ei ole syytä. Rajavartiolaitoksen mukaan tämänhetkinen käytäntö on Suomelle parempi, kustannustehokkaampi. Saamme varmistettua, että kukaan ei ole laittomasti maassa”, hän sanoi viitaten järjestelykeskukseen Torniossa.

Sipilän mukaan Suomella on ”täysi valmius ottaa hyvin nopeasti käyttöön rajavalvonta tai samantyyppinen toimenpide kuin mihin Ruotsi päätyi”.

Toistaiseksi siihen ei Sipilän mukaan ole aihetta. Suomen tilanne on hänen mukaansa erilainen kuin Ruotsin sikäli, että Suomi ei ole turvapaikanhakijoiden läpikulkumaa.

”Rajavartiolaitoksen mukaan Suomen käytäntö, tämä Torniossa käyttöön otettu, ajaa saman asian, koska Suomi ei ole läpikulkumaa. Jos Suomi olisi läpikulkumaa, sitten tilanne olisi toinen”, hän sanoi.

Sipilä uskoo, että Ruotsin linjaus lisää painetta siihen, että ”yhdessä EU:n kanssa sovitut päätökset saadaan vietyä maaliin saakka.”

Tanskassa Ruotsin linjaus herätti keskiviikkona vilkasta keskustelua. Porvariblokin puolueet vaativat pääministeri Lars Løkke Rasmussenia seuraamaan Ruotsin mallia. Tämä sanoi yleisradioyhtiö DR:lle, ettei näe siihen syytä.

Stefan Löfven vakuutti minulle, ettei Ruotsi sulje rajojaan. Ruotsista voi edelleen hakea turvapaikkaa, mutta he haluavat pitää hiukan tarkemmin silmällä, mitä on meneillään”, Løkke Rasmussen sanoi.

”Jos näin on, ei tästä seuraa minkäänlaista tanskalaista reaktiota, koska totuus on, että todennäköisesti siitä seuraisi enemmän, ei vähempää turvapaikanhakijoita.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat