Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

BBC: Venäjä paljasti uuden ja huippusalaisen ydintorpedo­robottinsa mahdollisesti tarkoituksella

Ulkomaat
 
bmpd.livejournal.com
Kuvakaappaus Venäjän televisiossa näkyneestä dokumentista.
Kuvakaappaus Venäjän televisiossa näkyneestä dokumentista. Kuva: bmpd.livejournal.com

Venäjän tv on saattanut vilauttaa maan armeijan uutta työkalua. Tapausta on kuitenkin väitetty vahingoksi. Kanavien kameraan osui Venäjän puolustusalan tapahtumassa Sotšissa korkea-arvoisen armeijan virkamiehen kädessä ollut paperi. Asiaan kiinnittivät huomiota venäläiset aseharrastajat ja bloggarit.

Tämän jälkeen presidentti Vladimir Putinin lehdistöedustaja Dmitri Peskov myönsi, että kyseessä todellakin on salainen asiakirja ja kertoi, että kanavat ovat sittemmin poistaneet sen.

Mutta se mikä päätyy internetiin, myös pysyy siellä. Nyt kuvamateriaali kiertää kuvakaappauksina keskustelupalstoilla, sosiaalisessa mediassa ja blogeissa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan venäläislehti Rossijskaja Gazeta julkaisi yksityiskohtaisia tietoja aseesta viittaamatta lainkaan tv-kuvissa nähtyyn salaiseksi väitettyyn asiakirjaan. Lehti arvioi jutussaan uuden aseen olevan torpedon kaltainen etäohjattava alus joka on varustettu erittäin radioaktiivisella kobolttipommilla.

BBC:n mukaan venäläislehden yksityiskohtaiset tiedot aseesta voivat viitata siihen, että tiedot Venäjän uudesta ydintorpedoaluksesta vuodettiin mahdollisesti tarkoituksella julkisuuteen.

Siihen viittaa myös se, että juuri ennen kuin venäläiskanavien tv-kuva osui salaiseksi väitettyyn paperiin, Putinin kuullaan puhuvan kenraaleille siitä, kuinka Yhdysvallat ja Nato kehittävät eteenpäin uutta ohjustorjuntajärjestelmäänsä piittaamatta Venäjän huolesta tai yhteistyötarjouksista.

Venäjän armeijan uusi työkalu on nimeltään ”status 6”. Kuvakaappauksessa tv-kanavan nauhoitteesta näkyy eräänlainen torpedon kaltainen etäohjattava alus, joka laukaistaan sukellusveneestä. Esittelypaperissa kerrotaan Meduza-verkkolehden mukaan, että järjestelmällä voi saada aikaan vihollisen rannikon läheisyydessä merkittäviä tappioita aiheuttamalla laajojen alueiden radioaktiivisen saastumisen.

BBC:n mukaan paperista voi nähdä, että torpedoaluksen kantamaksi on ilmoitettu jopa 10 000 kilometriä ja se voi sukeltaa jopa kilometrin syvyydessä. Torpedoiden laukaisu tapahtuisi Rossijskaja Gazetan mukaan parhaillaan rakenteilla olevilta Oscar-luokan ydinsukellusveneiltä.

Yhdysvaltalainen Daily Beast kirjoittaa, että Venäjä olisi ensimmäinen valtio, jolla on tiettävästi ase, joka käyttää hyväkseen niin sanottua ”likaista pommia”. Likaisella pommilla tarkoitetaan radioaktiivista ainetta levittävää välinettä, joka ei kuitenkaan ole tuholtaan tavallisen ydinaseen veroinen.

Daily Beastin arvio edellyttää tietysti, että ase on todella olemassa, eikä vain kenraalien papereissa – tai ettei kyseessä ole jokin muu tarkoin harkittu mediatemppu. Kuvakaappauksessa näkyvän paperin mukaan järjestelmän kehittäjä on CDB ME Rubin -niminen yritys. Sivujensa mukaan Rubin on rakentanut ydinsukellusveneitä, mutta myös öljyn- ja kaasunporauslauttojen ratkaisuja. Rubinin pääkonttori sijaitsee Pietarissa.

Meduza-verkkolehden mukaan ”status 6”:sta ei ole Venäjän verkossa yhtäkään mainintaa ajalta ennen kuin dokumentti vilahti maanantaina televisiossa.

New York Times kertoi lokakuun lopussa tiedustelulähteisiinsä vedoten, että Venäjä valmistelee vedenalaista etäohjattavaa alusta, jolla voidaan kuljettaa ydinasetta. Lehden lähteiden mukaan alus soveltuisi erityisesti satama- ja rannikkoalueiden tuhoamiseen.

Helsingin Sanomat kertoi marraskuun alussa, että Venäjän yleisesikunnan alaisuudessa toimii alajaosto tai -yksikkö, joka on erikoistunut vedenalaisten erikoisoperaatioiden suunnitteluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat