Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Libanonissa koulu antaa opetuksen lisäksi turvaa

Ulkomaat
 
Jukka Gröndahl / HS
YK:n lastenapujärjestön Unicefin Libanonin-apulaismaapäällikkö Luciano Calestini kävi alkuviikosta Helsingissä.
YK:n lastenapujärjestön Unicefin Libanonin-apulaismaapäällikkö Luciano Calestini kävi alkuviikosta Helsingissä. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Kun puhutaan Syyrian pakolaiskriisin aiheuttamista haasteista, Libanon on omassa luokassaan.

Syyrian pienessä naapurimaassa on 1,1 miljoonaa syyrialaista pakolaista eli noin neljännes kaikista Syyriasta paenneista. Määrä on iso, mutta vielä hurjemmaksi se muuttuu, kun muistaa Libanonin asukasluvun olevan 4,5 miljoonaa.

”Pakolaisista 53 prosenttia on lapsia, mikä tarkoittaa noin 550 000–600 000 lasta. Näistä 400 000 on kouluikäisiä”, sanoo YK:n lastenapujärjestön Unicefin Libanonin-apulaismaajohtaja Luciano Calestini.

Hän vieraili Helsingissä alkuviikolla Unicefin ja ulkoministeriön järjestämässä innovaatioseminaarissa. Juuri sen alla Human Rights Watch ilmoitti, että Turkissa on 400 000 kouluikäistä syyrialaista, jotka eivät käy koulua. Järjestö puhuu menetetyn sukupolven uhasta.

Se ei ole Calestinillekään uusi termi.

”Emme vielä tiedä, miten käy. Paljon on edistytty, jotta niin ei kävisi, mutta vielä on tekemistä”, hän sanoo.

Osana tätä tekemistä Libanonissa on käynnissä kolme vuotta kestävä ohjelma, jonka toinen vuosi alkoi juuri. Nyt maan julkisissa kouluissa on 160 000 syyrialaista, ja määrän on tarkoitus nousta tänä vuonna vielä 200 000:een.

Se on saman verran kuin Libanonin kouluissa on libanonilaislapsia, Calestini huomauttaa.

”Kahdessa vuodessa Libanonin koululaisten määrä on siis kaksinkertaistumassa.”

Loput pakolaislapset ovat joko kouluun valmistavassa opetuksessa tai alkeisopetuksessa, koska he eivät olisi valmiita kouluun, vaikka paikkoja sattuisi olemaankin.

Calestini sanoo, että on tärkeää saada lapset viralliseen koulujärjestelmään. Niin he saavat tunnustetun todistuksen.

Ohjelman kokonaisbudjetti on yli 500 miljoonaa euroa. Suomikin tuki sitä viime vuonna 5 miljoonalla eurolla. Tärkeintä on toki Libanonin hallituksen sitoutuminen kaikkien lasten koulunkäyntiin.

Koulunkäynnissä tärkeintä on opiskelu ja oppiminen, mutta Syyrian pakolaislapsille se antaa myös psykologisen ja fyysisen turvan, Calestini huomauttaa.

”Harva asia vahvistaa enemmän paluuta normaaliin kuin koulunkäynti. Monet näistä lapsista ovat nähneet asioita, joista lasten ei pitäisi edes kuulla saati sitten kokea”, hän sanoo.

Koulunkäynnin ja sen tuoman rutiinin avulla selkeä enemmistö pääsee Calestinin mukaan kokemuksistaan yli.

Monet pakolaislapsista asuvat vartioimattomissa telttakylissä, sillä Libanonissa ei ole virallisia pakolaisleirejä, hän lisää. Ne eivät tarjoa hyvää suojaa erilaisilta hyväksikäyttäjiltä, mutta koulu tarjoaa.

Unicefillä on Syyriassa myös nuorisoprojekti, jolla 15–24-vuotiaita köyhiä libanonilaisia, palestiinalaisia ja syyrialaisia pakolaisia innostetaan innovointiin ja samalla kohtaamaan toisiaan.

Syrjässä olevien vähemmistöjen kohdalla innovointi on tosin suhteellinen käsite.

Se voi tarkoittaa yksinkertaista yrittäjyyskoulutusta, jonka avulla köyhyyden kierre saadaan katkaistua.

Mutta se voi tarkoittaa myös yksinkertaista keskoskaappia, jollaisen yksi ryhmä rakensi.

”Voimme tämän avulla osoittaa, kuinka paljon näissä yhteisöissä on osaamista.”

”Useinhan pakolaiset nähdään rasitteena tai etujen passiivisina vastaanottajina”, Calestini sanoo.

Päätavoitteena on kuitenkin saada pakolaisnuoret keskittymään hyvään, kehitykseen ja kasvuun, jotta heidän mielensä ei täyty vihasta ja kostonhalusta, hän lisää.

”Heidänhän on tarkoitus palata ja jälleenrakentaa maansa niin taloudellisesti kuin sosiaalisesti. Me maksamme kovan hinnan, jos emme tee mitään.”

”Jos emme panosta tähän sukupolveen, ei vain näiden lasten oma tulevaisuus vaan myös heidän maansa ja koko alueen tulevaisuus on valtava kysymysmerkki”, hän sanoo.

”Palestiinalaisystäväni sanoo: Jos koulutus tuntuu kalliilta, niin kokeile miten kalliiksi tietämättömyys tulee.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat