Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU vaatii Afrikkaa ottamaan omansa takaisin

Ulkomaat
 
YVES HERMAN / Reuters
Ghanan presidentti John Dramani Mahama ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelivat pakolaiskriisistä Ranskan presidentin Francois Hollanden tarkkailevan katseen alla huippukokouksessa Maltan Vallettassa.
Ghanan presidentti John Dramani Mahama ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelivat pakolaiskriisistä Ranskan presidentin Francois Hollanden tarkkailevan katseen alla huippukokouksessa Maltan Vallettassa. Kuva: YVES HERMAN / Reuters
Fakta

Lukuja

 160 000

pakolaisten ja siirtolaisten määrä, jonka EU-maat ovat päättäneet siirtää Kreikasta ja Italiasta muihin maihin niin kutsuttuna taakanjakona.

 98 256

pakolaisten ja siirtolaisten määrä, jonka jakamisesta on jo sovittu.

 3 546

jäsenmaiden käytännössä lupaaminen paikkojen määrä tällä haavaa

 135

ohjelman puitteissa siirrettyjen ihmisten varsinainen määrä.

Lähde: EU:n komissio

Valletta

Nyt tarvitaan taas Välimeren sairaanhoitajaa!

Tuhansia haavoittuneita sotilaita ensimmäisen maailmansodan aikana hoivannut pieni Malta pääsi jälleen keskiviikkona kätilöimään suuria asioita, kun yli 50 EU:n ja Afrikan maiden johtajaa kokoontui pääkaupunkiin Vallettaan ratkomaan Eurooppaa ravistelevaa pakolaiskriisiä.

EU painosti kokouksessa Afrikkaa tekemään enemmän, jotta kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat pystytään palauttamaan takaisin kotimaihinsa. Vastineeksi EU on luvannut lisätä laillisen maahanmuuton väyliä ja perustaa Afrikka-rahaston lähtömaiden auttamiseksi.

”Tällä päästään tekemään toimenpideohjelma, joka tähtää siihen, että ihmisillä on toivoa näissä maissa”, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) ennen kokouksen alkua.

EU-komissio on luvannut Afrikka-rahastoon 1,8 miljardia euroa ja odottaa jäsenmailta vastaavaa panostusta. Keskiviikkoiltaan mennessä tavoite oli kuitenkin vielä kaukana.

EU on kääntänyt katseensa Turkkiin ja Afrikkaan tyrehdyttääkseen turvapaikanhakijoiden virran Eurooppaan. Vallettan kaksipäiväisessä kokouksessa on tarkoitus sopia 16-kohtaisesta toimenpideohjelmasta, jota EU ja Afrikan maat alkavat toteuttaa.

Artikkeliin liittyvät

Tavoitteena on esimerkiksi se, että Afrikan maat alkavat rekisteröidä kansalaisiaan paremmin ja toimittaa heille matkustusasiakirjoja palautuksia varten. EU puolestaan kaksinkertaistaa opiskeluvaihtoon liittyvät Erasmus-stipendit ja luo lisää mahdollisuuksia työperäiseen maahanmuuttoon.

Afrikan maat ovat pitäneet EU:n lupauksia riittämättöminä ja suhtautuneet muutenkin nihkeästi kansalaistensa palautuksiin. Afrikassa pelätään, että palautukset johtaisivat siirtolaisten tekemien rahalähetysten kutistumiseen. Monessa Afrikan maassa yhteiskunnan pyöriminen on pitkälti rahalähetysten varassa.

EU aikoo vastata huoliin lupaamalla, että siirtolaisten rahalähetyksistä pulittamia toimitusmaksuja kutistetaan. EU aikoo myös tarttua lähtömaiden köyhyyteen esimerkiksi auttamalla Afrikkaa työpaikkojen luomisessa ja koulutuksessa.

Sipilän mukaan nuorten afrikkalaismiesten matkoja Eurooppaan voidaan ehkäistä myös asepalveluksen uudistamisella Afrikassa.

”Yksi esimerkki on kymmenen vuoden asepalvelus. Jos se muuttuu kahdeksi vuodeksi tai puolentoista vuoden palvelukseksi, niin tämän takia ei lähdetä maasta.”

Malta valikoitui kokouksen pitopaikaksi kuukausia sitten, kun Välimeren reitti Libyasta Italiaan, Kreikkaan ja Maltalle oli turvapaikanhakijoiden pääväylä Eurooppaan. Loppukesästä paine siirtyi Balkanille.

Kiristynyt tilanne kävi selväksi jälleen keskiviikkona, kun Slovenia alkoi pystyttää piikkilanka-aitaa Kroatian vastaiselle rajalleen. Sipilä pelkää, että Eurooppaan nousee lisää raja-aitoja, jos turvapaikanhakijoiden rekisteröintiin tarkoitettuja järjestelykeskuksia ei pian saada pystyyn Italiassa ja Kreikassa. Erityisesti Kreikka on epäonnistunut.

”Jos emme saa yhteisesti sovittuja toimia kasaan, niin nämä toimet tulevat Euroopassa lisääntymään”, Sipilä sanoi.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven puolestaan kertoi toivovansa, että Dublin-sopimus korvattaisiin uudella järjestelmällä. Ruotsi ajaa SVT:n mukaan linjaa, jossa turvapaikkaa pitäisi hakea koko EU:ssa unionin ulkorajalla.

Pakolaiskriisin ratkominen jatkuu torstaina iltapäivällä EU-maiden johtajien epävirallisessa huippukokouksessa. Valtionpäämiehet käyvät läpi sitä, miten jo sovittuja toimia on edistetty sekä sitä, miten yhteistyö Turkin kanssa rajojen valvonnassa saadaan toimimaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat