Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA ja kurdit käynnistivät suuroperaation Irakissa – tavoitteena vapauttaa Sinjarin kaupunki Isisin käsistä

Ulkomaat
 
STRINGER / IRAQ
Kurdien peshmerga-joukot tulittivat Isisin asemia Sinjarin lähellä Irakissa torstaina.
Kurdien peshmerga-joukot tulittivat Isisin asemia Sinjarin lähellä Irakissa torstaina. Kuva: STRINGER / IRAQ

Kurdien maajoukot ovat aloittaneet Irakissa suuroperaation, jonka tavoitteena on vapauttaa strategisesti tärkeä Sinjarin kaupunki jihadistijärjestö Isisin hallinnasta.

Torstaiaamuna alkanutta kurdien maajoukkojen hyökkäystä edelsivät Yhdysvaltojen johtaman liittouman tekemät raskaat ilmaiskut Isisin kohteisiin Sinjarissa viime yönä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kurdien maajoukot saivat tärkeän huoltoyhteyden Mosulin ja Raqqan välillä haltuunsa ja aloittivat operaationsa Sinjarissa.

Noin 7 500 kurdien erikoisjoukkojen sotilasta saapui sotilasajoneuvoilla etulinjalle varhain torstaiaamuna Sinjarin pohjoispuolella sijaitsevalta Sinjarvuorelta, kertoo uutistoimisto Reuters. Kurdistanilainen uutismedia Rudaw puolestaan kertoo, että operaatioon osallistuu jopa 20 000 kurdisotilasta.

Maajoukkojen saapumista säesti raskas tykkituli Isisin asemia vastaan.

Yhdysvaltojen ja kurdijoukkojen mukaan Sinjarissa on arviolta 600 Isisin taistelijaa. Isis on viime viikkoina pyrkinyt vahvistamaan asemiaan kaupungissa merkkinä siitä, että se on ollut tietoinen liittouman valmistelemasta operaatiosta.

Operaation alkamista on ennakoitu viikkojen ajan, mutta huono sää sekä erimielisyydet monenlaisista ryhmittymistä koostuvien kurdi- ja jesidijoukkojen välillä ovat viivästyttäneet hyökkäyksen alkamista.

Operaatio käynnistyy tilanteessa, jossa Yhdysvallat pyrkii nostamaan profiiliaan taistelussa Isisiä vastaan. Yhdysvallat ajautui katveeseen syyskuun lopussa, kun Venäjä käynnisti ilmaiskut Syyrian puolella ja on sen jälkeen pyrkinyt esiintymään kuninkaantekijänä Syyrian ja Irakin sodassa.

Yhdysvalloilla on Irakissa pieni joukko erikoisjoukkojen sotilaita, jotka toimivat neuvonantajina erikoisoperaatioissa. Lokakuun lopussa Yhdysvallat ilmoitti lähettävänsä noin 50 erikoisjoukkojen sotilasta Irakin lisäksi myös Syyriaan.

Hyökkäyksen tavoitteena on lisätä painetta Isisille, jonka joukkoja puserretaan sotilaallisesti samaan aikaan myös Syyrian koillisosissa.

Isis on äskettäin onnistuttu ajamaan ulos tärkeästä Baijin öljykaupungista Irakissa. Myös äärijärjestön kannatuksen sydänmailla Anbarin maakunnassa Isisin valtaamaa Ramadin kaupunkia saarretaan.

Sinjarin valtaaminen olisi Isisille paha takaisku. Se katkaisisi jihadistijärjestön huoltoyhteydet ”pääkaupunkinsa” Raqqan ja miljoonakaupunki Mosulin välillä. Raqqa ja Mosul ovat suurimmat Isisin hallinnassa olevat kaupungit Syyriassa ja Irakissa.

”Se hidastaisi Islamilaisen valtion [Isisin] liikennevirtaa Mosulista sisään ja ulos”, sanoi ajatushautomo Washington Institute for Near East Policin sotilasasiantuntija Michael Knights The New York Timesille. ”Liikenne pakotettaisiin siirtymään autiomaan teille ja paikallisteille Sinjarista etelään, mikä hidastaisi virtaa merkittävästi.”

Lähestyvän talven sateet puolestaan saattavat muuttaa autiomaiden pikkutiet ajokelvottomiksi.

Isis valtasi Sinjarin vuosi sitten elokuussa. Isisin jihadistit tappoivat, orjuuttivat ja raiskasivat tuhansia Sinjarin asukkaita, joista valtaosa kuuluu uskonnolliseen ja etniseen jesidivähemmistöön.

Jesidejä uhkaava kansanmurha Sinjarissa ja muualla Irakin pohjoisosissa käänsi Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman pään, minkä jälkeen Yhdysvaltain johtama liittouma käynnisti pommitukset Isisiä vastaan ensin Irakin puolella ja myöhemmin Syyriassa.

Sinjarin takaisin valtaamisella olisi siten suuri symbolinen merkitys Yhdysvalloille ja myös Pohjois-Irakin Kurdistanin itsehallinnolle, jota jesidit syyttivät vuosi sitten Sinjarin epäonnistuneesta puolustuksesta.

Kurdit yrittivät vallata Sinjarin Isisiltä myös viime joulukuussa, mutta sekin epäonnistui. Kurdeilla on ollut hallinnassaan pieniä osia raunioksi tuhotusta Sinjarista, mutta valtaosa kaupungista on Isisin hallinnassa.

Isisillä on ollut vuosi aikaa vahvistaa asemiaan Sinjarissa ja tehdä suunnitelmia vastahyökkäyksistä. Isisin uskotaan viritelleen moniin Sinjarin rakennuksiin pommeja, kertoo The New York Times. Järjestön uskotaan vastaavan hyökkäykseen myös itsemurhapommittajien hyökkäyksillä läheisistä kaupungeista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat