Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan poliisi kiduttaa yhä keskiaikaisin menetelmin

Ulkomaat
 
Reuters
Kanadan televisio kuvasi Shanghaissa vuonna 1998 piilotetulla kameralla miehen, jonka epäiltiin joutuneen poliisin kiduttamaksi. Mies oli televisiokanavan mukaan pantu roikkumaan ikkunasta käsiraudoissa.
Kanadan televisio kuvasi Shanghaissa vuonna 1998 piilotetulla kameralla miehen, jonka epäiltiin joutuneen poliisin kiduttamaksi. Mies oli televisiokanavan mukaan pantu roikkumaan ikkunasta käsiraudoissa. Kuva: Reuters

Peking

Kiinan poliisi luottaa yhä keskiaikaisiin menetelmiin tutkiessaan rikoksia ja torjuessaan poliittista aktivismia. Näin kertovat suuret kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt, kun Kiina on valmistautumassa maailmanjärjestö YK:n kidutuksen vastaisen komitean kuulemiseen.

”Kiduttaminen on päivittäistä todellisuutta Kiinassa”, toteaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Kiina-asioista vastaava johtaja Sophie Richardson järjestön julkaisemassa tiedotteessa.

Kiinan oikeuslaitoksessa tuomiot perustuvat paljolti tunnustamiseen, toteaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International torstaina julkaisemassaan selvityksessä. Sen mukaan ihmisiä pannaan tunnustamaan väitettyjä rikoksia kiduttamalla, eivätkä tuomioistuimet ota huomioon asianajajien vaatimuksia jättää kiduttamalla saadut kertomukset huomioimatta.

Tällainen järjestelmä johtaa helposti vääriin tuomioihin. Myös lakimiehiä kidutetaan, Amnesty kertoo.

”Pidätyksen aikana minut sidottiin rautaiseen tuoliin, lyötiin kasvoihin, potkittiin jalkoihin ja lyötiin vedellä täytetyllä muovipullolla päähän niin kovaa, että menetin tajuntani”, kertoi lakimies Tang Jitian Amnestylle.

Poliisi otti hänet kiinni viime vuoden maaliskuussa, kun hän tutki laitonta pidätyskeskusta Koillis-Kiinassa. Tuolloin pidätettiin hänen lisäkseen myös kolme muuta lakimiestä ja joukko muita ihmisiä, kertoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights in China.

Kiina on maailmanjärjestö YK:n kidutuksen vastaisen komitean arvioitavana Genevessä ensi viikolla. Kiinalle tehtiin samanlainen arvio viimeksi vuonna 2008. Kiina on sen jälkeen uudistanut rikosoikeusjärjestelmäänsä, mutta järjestöjen mukaan uudistukset eivät ole merkittävästi vähentäneet kiduttamista.

Kiina on nykyisen presidentin Xi Jinpingin kaudella pyrkinyt entistä aktiivisemmin tukahduttamaan kansalaisoikeusaktivismia.

Pelkästään tämän vuoden heinäkuun ja syyskuun välillä noin 280 ihmisoikeuksia ajanutta lakimiestä on ollut pidätettyinä, kertoo Human Rights Watch lausunnossa, jonka se on jättänyt YK:n kidutuksen vastaiselle komitealle. Lakimiehistä noin 30 on järjestön mukaan yhä pidätettyinä, useimmat salaisissa paikoissa, joissa heidän ei anneta tavata asianajajia tai perheenjäseniään.

Kiina toimittaa kidutusvälineitä myös muille samanhenkisille valtioille esimerkiksi Afrikkaan.

Kiinassa toimii noin 130 yhtiötä, jotka valmistavat kidutusvälineitä, totesi Amnesty runsas vuosi sitten julkaisemassaan selvityksessä. Alan teollisuuden koko Kiinassa oli raportin julkaisun aikaan nelinkertaistunut kymmenessä vuodessa.

Kiinalaisyhtiöt valmistavat esimerkiksi piikkipamppuja, painoilla varustettuja käsi- ja jalkarautoja sekä metallisia niin sanottuja kuulustelutuoleja, joihin kidutettavan voi kiinnittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat