Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska seuraa Ruotsin rajatarkastuksia ”tunti tunnilta” – ei vielä omaa päätöstä

Ulkomaat
 
Ruotsin pääministeri: Rajavalvonta tiukentuu torstaina
Ruotsin pääministeri: Rajavalvonta tiukentuu torstaina
Ruotsin pääministeri kertoo, miksi Ruotsi päätti ottaa rajatarkastukset väliaikaisesti käyttöön torstaista alkaen. Kuva: Reuters, editointi: Heidi Lämsä HS.

Tanskassa Ruotsin rajatarkastukset ovat herättäneet vilkkaan keskustelun siitä, pitäisikö myös Tanskan aloittaa rajatarkastukset. Ruotsin päätös lisää hyvin todennäköisesti turvapaikanhakijoiden määrää Tanskassa, kun aiemmin läpikulkumatkalla olleet turvapaikanhakijat jäävätkin nyt Tanskaan, sanoo pääministeri Lars Løkke Rasmussen tanskalaisviestimille.

Sigtryggur Johannsson / Reuters
Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen.
Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen.

”Totuus on se, että kun aloittaa rajavalvonnan, saakin enemmän turvapaikanhakijoita, ei vähemmän”, Løkke Rasmussen sanoo Berlingske tidende -lehden mukaan.

Tanskan hallituksen tukipuolueen, kovaa maahanmuuttopolitiikkaa ajava Tanskan kansanpuolueen ulkopoliittinen vastaava Søren Espersen sanoo Berlingskelle olevansa järkyttynyt hallituksen passiivisuudesta ja siitä, ettei Tanska ole vielä tehnyt päätöstä omista rajatarkastuksista. ”Olin varma, että päällä olisi automaattiohjaus. Jos Ruotsi sulkee rajan, teemme saman.”

Tilapäiset rajatarkastukset Ruotsin rajoilla alkavat tänään torstaina Suomen aikaan kello 13.

Løkke Rasmussenin mukaan Tanska seuraa tarkkaan Ruotsin päätöksen vaikutuksia.

”Nyt seuraamme tunti tunnilta ja päivä päivältä Ruotsin päätöksen vaikutuksia Tanskaan. Jos on Tanskan etu toimia, toimimme”, Løkke Rasmussenin sanoo Politiken-lehden mukaan.

Løkke Rasmussen on valmis lisäämään tarvittaessa Tanskan rajoilla tehtäviä matkustajien pistotarkastuksia.

Se, että Tanska aloittaisi nyt rajatarkastukset Saksan-rajallaan, tarkoittaisi väistämättä sitä, että Tanska saisi lisää turvapaikanhakijoita, Løkke Rasmussen sanoo Politiken-lehdelle.

”Ne, jotka saavat asetettua kätensä rajapuomille, voivat sanoa, että haluavat hakea turvapaikkaa. Silloin heille voi sanoa, että niin voitte tehdä. Voi kuitenkin myös olla niin, että he olisivat olleet vain läpikulkumatkalla aikomuksena hakea turvapaikkaa seuraavassa maassa. Jos sulkee tältä mahdollisuuden, niin luultavasti monet hakevatkin turvapaikkaa juuri siitä maasta, mihin ovat tulleet sen sijaan että tekisivät U-käännöksen.”

Ruotsin poliisi siirtää Etelä-Ruotsiin Tanskan rajalle poliiseja myös muualta Ruotsista, sanoo poliisin viestintäjohtaja Börje Öhman uutistoimisto TT:lle.

Jo nyt poliiseja on Etelä-Ruotsissa hyvin paljon huolehtimassa pakolaisten tulosta, mutta nyt poliiseja siirretä nimenomaan rajalle, Öhman sanoi.

Rajatarkastukset eivät kuitenkaan estä ketään jättämästä turvapaikkahakemusta. Jos maahantuloasiakirjat kuten passi ja viisumi eivät ole kunnossa, on turvapaikkaa hakevan ilmoittava aikeistaan jo rajalla.

Rajatarkastukset tarkoittavat sitä, että poliisin lisäksi myös vastaanottokeskusten, sosiaalityöntekijöiden on organisoitava uudelleen työtään, sanoi Ruotsin maahanmuuttoviraston pääjohtaja Anders Danielsson Ruotsin televisiolle SVT:lle.

Danielssonin mukaan maahanmuuttoviraston pyyntö vaikutti hallituksen päätökseen käynnistää tilapäinen rajavalvonta. ”Olemme nyt Euroopassa tilanteessa, jossa solidaarisuus ei enää toimi, vaan kolme maata ottaa päävastuun kaikista sotaa pakenevista”, Danielsson sanoi TT:lle.

Danielssonin mukaan rajavalvonnalla saadaan karsittua joukkoa, joka liikkuu ympäri Ruotsia vailla tarkoitusta hakea turvapaikkaa. Tarkoituksena ei Danielssonin mukaan ole rajoittaa turvapaikanhakijoiden määrää, vaan kyse on siitä, että viranomaiset tavoittavat kaikki tulijat heti rajalla ja selvittävät, ketkä todella hakevat turvapaikkaa.

Rajavalvonnalla saadaan karsittua joukkoa, joka liikkuu ympäri Ruotsia vailla tarkoitusta hakea turvapaikkaa, Danielsson sanoo. ”Ruotsiin on tullut tänä vuonna 27 000 lasta yksin. On selvää, että on varmistettava, että nämä yksin tulevat lapset tavoitetaan ja saadaan huostaan.”

Schengen-alueen sisällä sisärajatarkastukset on poistettu. Ne voi kuitenkin poikkeustilanteissa palauttaa tilapäisesti.

Danielsson uskoo rajatarkastusten jatkuvan varsin pitkään, ja myös yli sen 10 päivää, jonka Ruotsi on nyt ilmoittanut niiden kestävän.

Suomen, Norjan ja Viron pääministerit ovat jo ilmaisseet Ruotsille, että ne pitävät sen päätöstä tilapäisistä rajatarkastuksista hyvänä.

Unkarin pääministeri Viktor Orban sen sijaan pitää Ruotsin reagointia aivan liian hitaana.

”Liian myöhäistä”, Orban sanoi uutistoimisto TT:n mukaan toimittajille Maltalla, jossa EU:n ja Afrikan maiden johtajat ovat koolla ratkomassa pakolaistilannetta.

”Ainoa tapa rajoittaa tulvaa ovat rajatarkastukset ja aidat. Ei ole muuta tapaa, pidimme siitä tai emme”, Orban sanoi.

Markus Jokela / HS
Juutinrauman silta
Juutinrauman silta
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat