Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maito 40 senttiä, keittoliha 10 senttiä – Tallinnan kaupunki tukee köyhiä tappiollisella ruokakaupalla

Ulkomaat
 
Köyhäinapukauppa pyörii tappiolla
Köyhäinapukauppa pyörii tappiolla
Tallinnan Lasnamäellä on suosittu mutta tappiollinen liike. Se on kaupungin kauppa, Linnapood eli Lipo. Tallinna rahoittaa sitä vuosittain 270 000 eurolla. Idea on auttaa pienituloisia edullisilla päivittäistarvikkeilla. Toimittaja: Kaja Kunnas, kuvaus ja leikkaus: Marko Mumm

Tallinna

Kokki ja äiti Jekatarina Bolotskaja avaa ostoskassinsa sisällön Tallinnan omistamassa kaupassa Linnapoodissa eli Lipossa: Neljä maitoa, 40 senttiä litra. Kymmenen munaa, 83 senttiä. Keitto- ja kastikeliha, 10 senttiä.

”Kaupungin edullisin ruokakori”, lukee isoin kirjaimin entisen torihallin seinällä Lasnamäen suurlähiössä Punaisella kadulla.

Tallinnan kaupunki kustantaa välillisesti osan Bolotskajan ostoksista, sillä se rahoittaa tappiollista kauppaansa 270 000 eurolla vuodessa.

Marko Mumm
Kokki Jekatarina Bolotskaja tuli keskiviikkona Tallinnan kaupungin kauppaan, Lipoon, ostamaan maitoa ja lihaa. ”Meidän perheellemme jää Lipon ansiosta 30 euroa enemmän kuukaudessa, ja se on paljon.”
Kokki Jekatarina Bolotskaja tuli keskiviikkona Tallinnan kaupungin kauppaan, Lipoon, ostamaan maitoa ja lihaa. ”Meidän perheellemme jää Lipon ansiosta 30 euroa enemmän kuukaudessa, ja se on paljon.”

Kaupungin idea on tukea vähävaraisia perheitä edullisilla päivittäistarvikkeilla. Arvostelijoiden mukaan kyse on lähinnä kaupunkia pitkään johtaneen Edgar Savisaaren ja Viron keskustapuolueen maineen muokkauksesta.

Jekatarina Bolotskajan mukaan kaupungin kaupasta on todellista apua.

”Meidän perheellemme jää Lipon ansiosta 30 euroa enemmän kuukaudessa, ja se on paljon.”

”Suuret kiitokset Savisaarelle”, hän lisää.

Kaupunki pitää huolen siitä, että Lipon hinnat pysyvät alhaisina.

”Teemme kahdesti kuukaudessa tilastoa Maximan ja Rimin kauppaketjujen tuotteista. Hintamme ovat 10–15 prosenttia edullisemmat”, sanoo Tallinnan torien päällikkö Tiia-Liis Jürgenson.

Jürgensonista tuli kaupan perustaja, kun Lipo päätettiin perustaa kannattamattoman Lasnamäen torin tiloihin.

Torihallin etuosaan tehtiin Lipo, keskiosaan Lasnamäen kaupunginosan sosiaalitoimisto ja takaosaan kalakauppa.

Lipo näyttää yhä torihallilta, sillä ostokset on pyydettävä myyjiltä tiskin takaa. Eräs mies hakee pahvilaatikolla tattaria, kaurahiutaleita ja riisiä, viisi kilogrammaa kutakin. Kutakin tuotetta saa ostaa viisi kappaletta, jotta edulliset hinnat eivät houkuttaisi ihmisiä myymään niitä edelleen.

Tiettävästi Tallinnan kauppa on ainutlaatuinen Euroopan pääkaupungeissa.

”Ei missään tapauksessa olisi mahdollista Helsingissä”, tyrmää Helsingin kaupungin konserniyksikön päällikkö Matti Malinen.

Esteenä olisi Malisen mukaan Suomen kuntalaki ja Euroopan unionin säädökset.

Laki säätää EU:n vaatimuksesta yhä tarkemmin, milloin kunta saa toimia markkinoilla. EU:n komission ratkaistavana on paraillaan kaupungin tuki bussiliikenteelle.

Entä jos kaupungin tuki kaupalle olisi sosiaalinen projekti, jonka tarkoitus on ainoastaan tukea heikompiosaisia?

”Jos halutaan tukea vähävaraisia, tuki pitäisi maksaa suoraan heille. Tuki kaupalle ei kohdistu heikompiosaisiin, vaan paljon laajempaan joukkoon”, sanoo Malinen.

Tallinnan suuremmat supermarketit ja ruokakaupat eivät tiettävästi ole valittaneet kaupungin tuesta. Ilmeisesti kaupunkia ei pidetä merkittävänä kilpailijana.

Viron kilpailuviraston mukaan Lipo on niin pieni yritys, ettei se vaikuta markkinoihin.

”Kilpailuvirasto voi puuttua yrityksen toimintaan, joka myy tuotteita perusteettoman edulliseen hintaan vain, jos kyseessä on markkinoita hallitseva yritys”, tiedotuspäällikkö Maarja Uulits Viron kilpailuvirastosta vastaa sähköpostitse.

Tallinnan torien johtaja Ann-Liis Jürgensonin mukaan Lipo ei estä vapaata kilpailua, sillä kyse on pelkästään sosiaaliavusta.

”Kauppa on pelkästään sosiaalinen projekti, kuten Tallinnan ilmainen joukkoliikenne tai valtion toimeentulotuki”, sanoo Jürgenson.

Asiakkaita on yli tuhat päivittäin. He ovat Jürgensonin mukaan pääasiassa heikosti toimeentulevia perheitä ja maaseudun asukkaita. Keskiviikkoaamupäivänä pääosa asiakkaista oli venäjänkielisiä eläkeläisiä.

Marko Mumm
Eläkeläinen Kiristina Ikonen on Lipon vakioasiakas. Keskiviikkona hän osti sianlihaa, josta hän valmistaa borssikeittoa ja kaali-ohraryyni-pataa.
Eläkeläinen Kiristina Ikonen on Lipon vakioasiakas. Keskiviikkona hän osti sianlihaa, josta hän valmistaa borssikeittoa ja kaali-ohraryyni-pataa.

Eläkeläinen Kristina Ikonen levähtää Lipon keskellä penkeillä pienten suihkulähteiden vieressä.

”Minä käyn siellä, missä on halvinta”, sanoo Ikonen.

Tällä kertaa Ikosen kauppakäynti Lipossa maksoi neljä euroa 11 senttiä. Sillä hän sai jauhelihaa, keittolihaa, hapankermaa, kahvikermaa ja leivän.

Oikaisu 17.11. klo 13: Tallinnan torien päällikkö on nimeltään Tiia-Liis Jürgenson, ei Ann-Liis toisin, kuin jutussa aiemmin luki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat