Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turistibisneksen uhreina olleita orankeja palautettiin kotiin Thaimaasta

Ulkomaat
 
Salakuljetetut orangit pakataan kotimatkalle
Salakuljetetut orangit pakataan kotimatkalle
Thaimaahan salakuljetettuja orankeja palautetaan takaisin Indonesiaan marraskuussa 2015. Samaan aikaan Indonesiassa suojelualueillekin ulottuneet metsäpalot tappavat orankeja ja tuhoavat niiden elinympäristöä. Kuva: Reuters, editointi: Heidi Lämsä

Thaimaa palautti torstaina 12. marraskuuta 14 maahan salakuljetettua orankia takaisin Indonesiaan lentokyydillä. Osa palautetuista uhanalaisista ihmisapinoista oli pelastettu uutistoimisto Reutersin mukaan salakuljettajilta. Osa orangeista oli joutunut olemaan jo pidempään Phuketin turistibisneksen hyödyntämänä.

Palautetut orangit ovat kotoisin Indonesian Borneo-Kalimantanista sekä Sumatrasta, Reuters kertoo.

Indonesiassa riehuu tällä hetkellä maastopaloja. Palot ovat tänä vuonna ulottuneet myös suojelualueille, joilla orankeja elää. Orangit pakenevat maastopaloja, mutta moni niistä on kuollut.

Niinpä orankien palauttaminen kotimaahan Indonesiaan pohdituttaa Edwin Wiekiä. Hän on thaimaalaisen eläinsuojelujärjestö WFFT:n perustaja.

”Ollakseni rehellinen tunteeni ovat tietenkin sekavat niiden palauttamisesta [Indonesiaan] juuri nyt”, Wiek sanoo Reutersin haastattelussa.

Wiek uskoo, että orangeilla on kuitenkin enemmän mahdollisuuksia parempaan elämään Indonesiaan palautettuna kuin esimerkiksi ”kamalissa eläintarhoissa” Thaimaassa.

”Kokouksessa Indonesian metsäosaston pääjohtajan kanssa tein hyvin selväksi, että me kansalaisjärjestönä olemme erittäin huolissamme orankien tulevaisuudesta, sekä vankeudessa että vapaana”, Wiek lisää.

Maastopalot Kaakkois-Aasiassa ovat yleistyneet samaa vauhtia, kun suometsiä on alettu ottaa käyttöön.

Suometsien raivaus ja kuivattaminen lisäävät turpeen paloherkkyyttä, kertoivat Helsingin yliopiston kosteikkoekologian dosentti Jyrki Jauhiainen ja suometsätieteen professori Harri Vasander HS:n Vieraskynä-palstalla 2. marraskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat