Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin rajatarkastukset alkoivat – kaikkia ei tarkisteta, mutta poliisi varoittaa ruuhkista

Ulkomaat
 
Ruotsin pääministeri: Rajavalvonta tiukentuu torstaina
Ruotsin pääministeri: Rajavalvonta tiukentuu torstaina
Ruotsin pääministeri kertoo, miksi Ruotsi päätti ottaa rajatarkastukset väliaikaisesti käyttöön torstaista alkaen. Kuva: Reuters, editointi: Heidi Lämsä HS.

Ruotsin tilapäisen rajavalvonnan aloittaminen käytännössä sai torstaina aikaan suurta hämmennystä. Kysymykset ovat koskeneet paitsi sitä, miten ja missä rajatarkastukset tehdään, myös sitä, millä perusteella poliisi valikoi matkustajat tarkastuksiin.

Kaikkia ei tarkisteta, kertoi Ruotsin poliisi torstaina tiedostustilaisuudessaan. Tarkastukset eivät myöskään saa perustua etniseen profilointiin, vaan niiden on oltava sattumanvaraisia, sanoin Ruotsin rajapoliisiin osastonjohtaja Patrik Engström poliisin tiedotustilaisuudessa torstaina.

Engströmin mukaan tarkastusten sattumanvaraisuus tarkoittaa sitä, että tarkastukseen otetaan esimerkiksi joka kolmas tai neljäs auto tai joka kolmas tai neljäs matkustaja.

Tarkastukset rajoilla koskevat pääsääntöisesti Juutinrauman sillan yli Tanskasta tulevia matkustajia sekä lautoilla Saksasta ja Tanskasta tulevia. Kyse on samanlaisista tarkastuksista kuin mitä tehdään kaikille Schengen-alueen ulkopuolelta tuleville matkustajille.

”Ero on kuitenkin se, että Schengen-alueen ulkopuolelta tulevat tarkastetaan kaikki. Nyt niin ei tehdä, vaan vain osa tarkastetaan. Siihen, kuinka moni, vaikuttaa muun muassa liikennetilanne. On selvää, että Juutinrauman sillalla ei voida tarkistaa kaikkia autoja”, Engström sanoi.

Tanskan ja Ruotsin väliselle Juutinrauman sillalle ennakoidaankin rajatarkastusten vuoksi liikenneruuhkia. Juutinrauman sillan ylittää molempiin suuntiin päivittäin noin 20 000 autoa. Tunnissa sillan yli kulke noin tuhat autoa.

”Kaikkia autoja ei mitenkään voida tarkistaa”, Engström sanoi.

Tarkastuksia tehdään muun muassa siltamaksujen maksupisteillä.

Rajatarkastukset koskevat myös junamatkustajia. Tanskan ja Ruotsin välinen junaliikenne on vilkasta, ja moni käy töissä rajan toisella puolella. Esimerkiksi junia Tanskasta Ruotsiin Juutinrauman sillan yli kulkee noin viidentoista minuutin välein.

”Jos junassa on 500 matkustajaa, niin heitä kaikki ei tarkisteta. Kyse on pistokokeista”, Engström sanoi.

Junien tarkastukset tehdään Hyllien asemalla, joka on Ruotsin puolella viimeinen asema ennen Ruotsin ja Tanskan välistä Juutinrauman siltaa. Se, seisooko juna tarkastuksen ajan, on vielä epäselvää, Engström sanoi.

Tarkastukset voidaan periaatteessa tehdä myös liikkuvassa junassa, sillä Juutinrauman sillan ja Hyllien aseman välissä on seisake, joka ei ole matkustajakäytössä.

Poliisin lisäksi myös junayhtiöt neuvovat rajan ylittäviä matkustajia pitämään mukanaan henkilöpapereita. Esimerkiksi junayhtiö SJ on aiemmin joustanut turvapaikanhakijoiden kohdalla siitä vaatimuksesta, että näiden pitäisi esittää junalippua ostaessaan henkilöpaperit.

Saksasta ja Tanskasta Ruotsiin liikennöivät laivayhtiöt aloittivat torstaina matkustajien passien tarkastukset ennen laivaan nousua.

”Matkustajilta vaaditaan voimassa oleva henkilötodistus”, kertoi Stena Line -laivayhtiön viestintäpäällikkö Jesper Waltersson uutistoimisto TT:lle.

Koska laivamatkustajien määrä on varsin rajattu, voi olla, että kaikki matkustajat lautoilta tarkistetaan, Engström arvioi.

Poliisi neuvoo kaikkia Ruotsiin tulevia matkustajia pitämään mukanaan henkilöllisyystodistuksen. Tämä koskee myös suomalaisia.

Pohjoismaiden välinen passivapaus on yhä voimassa, mutta Pohjoismaiden kansalaisten on pystyttävä jollain tavalla todistamaan oikeutensa passittomuuteen. ”Tähän käy ajokortti”, Engström sanoi.

Vaikka papereita ei olisi, ketään ei estetä tulemasta Ruotsiin. Henkilöllisyyden selvittely vain voi Engströmin mukaan viedä hieman aikaa.

Rajatarkastuksia ei kuitenkaan kohdisteta varsinaisesti Suomen rajoille.

Ruotsin rajatarkastukset eivät estä ketään jättämästä turvapaikkahakemusta. Niille, jotka hakevat turvapaikkaa, järjestetään rajalta kuljetus maahanmuuttoviraston viranomaisten luo, Engström kertoi.

Ruotsin poliisi jatkaa myös tehostettua ulkomaalaisvalvontaa. Tämä tai rajatarkastusten aloittaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Ruotsissa oleskelevien ulkomaalaisten pitäisi jatkuvasti kuljettaa mukanaan henkilöpapereitaan, poliisi tiedottaa.

Poliisille rajatarkastukset ovat varsin mittava operaatio. Engströmin mukaan poliisi varautuu siihen, että rajatarkastuksia jatketaan kuusi kuukautta.

Ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan rajatarkastusoperaatioon tarvitaan sen kymmenenä ensimmäisenä päivänä 200–300 poliisia.

Skånen poliisilla on kova työ saada tarvittava henkilökunta kokoon, varsinkin, kun poliisien työpaino on jo muutoinkin ollut turvapaikanhakijoiden määrän kasvun vuoksi todella suuri. Skånen poliisi vastaa yksin rajavalvonnasta ensi maanantaihin puoleen päivään asti. Sen jälkeen Malmön ja Trelleborgin poliisit saavat vahvistusta muualta maasta.

Ruotsin poliisiliitto on huolissaan poliisien jaksamisesta, sillä pakolaiskriisi on vaatinut poliiseilta paljon ylitöitä, kertoo Svenska Dagbladet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat