Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katoavia pakolaislapsia ja kauheat asumisolot – näin Ruotsin maahanmuutto­viraston johtaja perustelee tarkastuksia

Ulkomaat
 
TT NEWS AGENCY / Reuters
Autoja saapumassa Tanskan puolelta Ruotsiin Juutinrauman sillalla.
Autoja saapumassa Tanskan puolelta Ruotsiin Juutinrauman sillalla. Kuva: TT NEWS AGENCY / Reuters

Turvapaikanhakijoiden asumisolot ovat epäinhimillisiä, pakolaislapsia katoaa, viranomaisten voimat on venytetty äärimmilleen.

Näin kuvasi Ruotsin maahanmuuttoviraston pääjohtaja Anders Danielsson pakolaistilannetta Ruotsin oikeusministeriölle keskiviikkona lähettämässään kirjeessä. Nelisivuinen kirje sai Ruotsin hallituksen reagoimaan.

Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman perusteli keskiviikkoiltana rajavalvonnan aloittamista juuri maahanmuuttoviraston toiveella. Maahanmuuttoviraston kirjeen mukaan rajatarkastukset saattaisivat saada pakolaiset pysymään Saksassa tai hakemaan turvapaikkaa Tanskassa.

Maahanmuuttoviraston kirjeestä nousi torstaina vilkas keskustelu Ruotsissa. Danielsson joutui täsmentämään, ettei kirje suinkaan vaatinut rajavalvontaa, vaikka se sitä monin tavoin perustelikin.

”Emme vaatineet mitään, mutta se ei estä minua antamaan perusteluja sille, miksi rajavalvonnan puolesta”, Danielsson sanoi torstaina uutistoimisto TT:lle.

Kirjeessä on seitsemän perustelua rajavalvonnan aloittamiselle. Ne kaikki koskevat tavalla tai toisella sitä, että rajavalvonta tekisi turvapaikkaprosessista nykyistä hallitumpaa, kertoo Dagens Nyheter (DN).

Ensimmäinen perustelu koskee Dublin-menettelyä. Rajavalvonnan palauttamisen voi nähdä pyrkimyksenä palauttaa Dublin-menettely toimintaa, kirjeessä sanotaan.

Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikkahakemus on käsiteltävä siinä maassa, johon hakija on ensimmäisenä saapunut, ja jos hakija on jo aiemmin hakenut turvapaikkaa jostakin muusta sopimusmaasta, hänet palautetaan tähän maahan.

Kirjeen toinen ja kolmas kohta perustelevat rajatarkastuksia sillä, että ne toisivat järjestystä ja kontrollia turvapaikanhakijoiden vastaanottoprosessiin. Vaikka viranomaiset ja vapaaehtoiset ovat kovin yrittäneet saada vastaanoton toimimaan, on tilanne ollut kaoottinen, koska tulijoita on ollut niin paljon, maahanmuuttovirasto kirjoittaa.

Ruotsiin on tullut sitten syyskuun noin 80 000 turvapaikanhakijaa, siis kahdessa ja puolessa kuukaudessa yhtä paljon kuin koko vuonna 2014. Valtaosa tulijoista on Syyriasta, Afganistanista ja Irakista. Yksin tulleita lapsia on 27 000.

Ruotsin maahanmuuttoviraston neljäs perustelu rajavalvonnalle koskee juuri yksin tulleita lapsia. Pakolaismäärän vuoksi kunnat ovat kovilla, mikä vaikuttaa yksin tulleiden lasten turvallisuudesta huolehtimiseen, kirjeessä sanotaan. Yksi ongelma on se, että yksin tulleet lapset eivät hae turvapaikkaa vaan asuvat laittomasti Ruotsissa ilman, että viranomaiset tietävät heistä.

Viides perustelu koskee sitä, miten epäinhimillisissä oloissa osa turvapaikanhakijoista joutuu Ruotsissa asumaan. Riski sille, että osa turvapaikanhakijoista joutuu kadulle, on suuri, kirjeessä sanotaan.

Kuudes perustelu kirjeessä ovat turvapaikanhakijoiden muulle yhteiskunnalle aiheuttamat häiriöt. Ahtaat tilat ja asuntopula aiheuttavat kirjeen mukaan konflikteja vastaanottokeskuksissa. Kyse on maahanmuuttoviraston mukaan paitsi turvallisuudesta, myös pakolaisten suhteesta lähiyhteisöön.

Kirjeen seitsemäs ja samalla viimeinen perustelu rajatarkastuksille on se, että rajatarkastukset pakottaisivat pakolaiset todella miettimään sitä, mistä maasta he hakevat turvapaikkaa. ”Ruotsi on vain yksi monista maista, joka voi tarjota suojaa”, DN:n julkaisemassa kirjeessä sanotaan.

Maahanmuuttoviraston mukaan rajavalvonta saisi aikaisempaa useamman jäämään Saksaan tai päätymään siihen, että hakee turvapaikkaa Tanskasta.

Ruotsin pääministeri: Rajavalvonta tiukentuu torstaina
Ruotsin pääministeri: Rajavalvonta tiukentuu torstaina
Ruotsin pääministeri kertoo, miksi Ruotsi päätti ottaa rajatarkastukset väliaikaisesti käyttöön torstaista alkaen. Kuva: Reuters, editointi: Heidi Lämsä HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat