Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japani panostaa väestönkasvuun uusin toimin

Ulkomaat
 
Kalle Koponen / HS
Japanin väestönkasvu kääntyi laskuun neljä vuotta siten. Nyt hallitus suunnittelee toimia, joilla se saisi väestönkasvun jälleen nousuun.
Japanin väestönkasvu kääntyi laskuun neljä vuotta siten. Nyt hallitus suunnittelee toimia, joilla se saisi väestönkasvun jälleen nousuun. Kuva: Kalle Koponen / HS

Japani aikoo lisätä toimia syntyvyyden lisäämiseksi, kertoo uutistoimisto Reuters. Esimerkiksi lastenhoidon saantia helpotetaan ja verokannustimia lisätään.

Japanin väestönkasvu kääntyi laskuun neljä vuotta siten. Hallituksen uudistuspaketin on tarkoitus vauhdittaa väestön- ja talouskasvua.

”Haluan kohdata väestörakennetta koskevan ongelman ja kiinnittää erityistä huomiota politiikkaan, jolla syntyvyys saadaan kasvuun”, Japanin pääministeri Shinzo Abe sanoi torstaina hallituksen kokouksen jälkeen.

Abe haluaa nostaa syntyvyyden 1,8 lapseen naista kohden nykyisestä 1,42:sta löyhentämällä lastenhoidon tarjoajia koskevia asetuksia sekä helpottamalla naisten paluuta töihin sen jälkeen, kun lapsi on syntynyt.

Hallitus harkitsee myös helpottavansa joidenkin osa-aikaisten työntekijöiden verotaakkaa sekä tarjoavansa mahdollisuuden korkeakouluopintojen korottomiin lainoihin.

Toimien on tarkoitus estää Japanin väestömäärän vähentyminen alle 100 miljoonan japanilaisen rajan. Tällä hetkellä japanilaisia on noin 127 miljoonaa asukasta. Kehittyneet taloudet pyrkivät yleensä pitämään syntyvyyden noin 2,1 lapsessa naista kohden pitääkseen väestönkehityksen vakaana.

Japanin hallituksen on varoitettu jääneen kuitenkin jo niin pahasti jälkeen väestönkehityksessä, että talouskasvun lisääminen tulee olemaan hankalaa ilman suurimittaisen maahanmuuton avaamista. Poliitikot kuitenkin vastustavat ehdotusta, sillä maan homogeenista yhteiskuntarakennetta pidetään arvossaan.

Reutersin haastatteleman BNP Paribas Securitiesin pääekonomisti Hiroshi Shiraishin mukaan Japanin lastenhoidossa on puutteita ja sen kehittäminen on tärkeää. Lastenhoitoon panostaminen ei kuitenkaan tule lisäämään kasvua seuraavien viiden vuoden aikana. Shiraishin mukaan maahanmuutto on suorempi väylä väestönkasvun lisäämiseen.

Japanin sisäministeriön mukaan työikäinen väestö oli suurimmillaan 1990-luvun puolivälissä. Siitä lähtien työikäinen väestö on vähentynyt ja kansa vanhentunut. Ennusteet osoittavat, että työvoima voisi kutistua 44 miljoonaan ihmiseen vuonna 2060, mikä olisi puolet Japanin työikäisen väestön huippuvuosista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat