Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU aloittaa Afrikan kanssa 16 projektia pakolaiskriisin hillitsemiseksi

Ulkomaat
 
YVES HERMAN / Reuters
Pääministeri Juha Sipilä keskusteli Belgian pääministeri Charles Michelin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa Vallettassa.
Pääministeri Juha Sipilä keskusteli Belgian pääministeri Charles Michelin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa Vallettassa. Kuva: YVES HERMAN / Reuters

Valletta

EU:n ja Afrikan maiden johtajat ovat päässeet sopuun toimintasuunnitelmasta, jolla yritetään hillitä pakolaiskriisiä ja puuttua sen juurisyihin.

Maltan Vallettassa järjestetty jättikokous laati monikohtaisen suunnitelman, joka pyrkii lisäämään laillista liikkuvuutta, mutta toisaalta vastineeksi myös tehostamaan kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksia. Toimintasuunnitelma tähtää myös salakuljetusbisnesten lopettamiseen sekä pakolaisten suojelun parantamiseen.

”Mielestäni nyt saatiin hyvin konkreettinen julkilausuma aikaiseksi”, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) kaksipäiväisen kokouksen päätyttyä.

Suunnitelma sisältää 16 konkreettista projektia, jotka laitetaan käyntiin pikavauhtia. Myöhemmin projekteja voi tulla lisää.

Yksi konkreettinen esimerkki on, että EU aikoo kutistaa maksuja, joita siirtolaiset maksavat Eurooppaan tekemistään rahalähetyksistä. Maksut on tarkoitus kutistaa alle kolmeen prosenttiin.

Lisäksi EU tukee työpaikkojen synnyttämistä, pieniä ja keskisuuria yrityksiä sekä lisää opiskelijavaihtoon tarkoitettuja stipendejä.

”Siellä on Suomelle ja itsellenikin mieluisia sanoja, kun viitataan digitalisaatioon ja start up -yritysten tukemiseen ja pk-yrityskentän vahvistamiseen, maataloustuotteiden kehitykseen ja tuotteiden jalostusarvon nostamiseen ja niin edespäin”, Sipilä kuvaili projektilistaa.

Projekteja on tarkoitus rahoittaa uudesta Afrikka-rahastosta, johon EU-komissio on luvannut 1,8 miljardia euroa. Komissio on toivonut rahastoon saman verran sijoituksia jäsenmailta, mutta tähän mennessä jäsenmaat ovat luvanneet yhteensä vain 78,2 miljoonaa euroa.

Suomi pistää rahastoon 5 miljoonaa euroa.

”Suomi aikoo esittää rahastolle korkean teknologian projekteja, joilla sitten saataisiin pitkässä juoksussa pk-sektorin työpaikkoja Afrikkaan”, Sipilä kertoi.

EU:n ja Afrikan maiden kokoukseen osallistui 31 Euroopan maan johtajaa ja 35 Afrikan maan johtajaa.

Kiistanalaisin aihe olivat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palautukset ja integrointi takaisin kotimaihinsa.

Kokous sopi, että Afrikan maat lähettävät Eurooppaan omia viranomaisiaan tunnistamaan turvapaikanhakijoita, joita on tarkoitus palauttaa.

Muutamat Afrikan maiden johtajat ilmaisivat heti kokouksen päätyttyä tyytymättömyytensä siihen, ettei EU ollut tarjonnut riittävästi uusia laillisia reittejä Eurooppaan.

Kokoustaminen Vallettassa jatkui iltapäivällä EU-maiden johtajien omalla huippukokouksella.

Kokous keskustelee muun muassa siitä, miten järjestelykeskusten perustaminen Kreikkaan saataisiin viimeinkin onnistumaan.

Lisäksi tarkoitus on käydä läpi sitä, missä vaiheessa neuvottelut Turkin kanssa ovat pakolaiskriisin ratkaisussa. EU toivoo Turkin valvovan paremmin rajojaan ja parantavan pakolaisten oloja maassa olevilla leireillä.

Kolmas johtajia puhuttava aihe on varmastikin Ruotsin päätös aloittaa rajatarkastukset Schengen-rajalla sekä Slovenian aloittama aidanpystytys Kroatian-vastaiselle rajalla.

Monet johtajat pelkäävät, että vapaan liikkuvuuden Schengen-alue on uhattuna, jos Turkin kanssa ei pystytä sopimaan yhteistyöstä ja Kreikka epäonnistuu järjestelykeskusten perustamisessa.

Juha Sipilä arveli, että myös Ruotsin pyyntö päästä osaksi turvapaikanhakijoiden siirto-ohjelmaa nousee keskustelussa esille. Ruotsi on pyytänyt, että sieltä voitaisiin Italian ja Kreikan tavoin siirtää turvapaikanhakijoita muihin jäsenmaihin EU:n siirtomekanismin puitteissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat