Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihminen sytytti Indonesian tuleen – jo Kainuun kokoinen alue palanut

Metsän ja suon polttamisesta alkaneet palot sairastuttavat ihmisiä, uhkaavat orankeja ja ovat tuottaneet Kiinaa enemmän päästöjä.

Ulkomaat
 
Nova Wahyudi / Antara Photo Agency
Paikallisen katastrofinhallintaviraston työntekijä yritti sammuttaa tulipaloa syyskuussa Etelä-Sumatralla.
Paikallisen katastrofinhallintaviraston työntekijä yritti sammuttaa tulipaloa syyskuussa Etelä-Sumatralla. Kuva: Nova Wahyudi / Antara Photo Agency

Kainuun kokoinen alue Indonesiasta on palanut savuna ilmaan kesäkuun jälkeen. Kaksi miljoonaa hehtaaria vastaa yhtä lailla Israelia tai Sloveniaa.

Myrkyllinen, kellertävä savusumu on pudottanut näkyvyyden pahimmillaan muutamaan kymmeneen metriin, sulkenut kouluja ja aiheuttanut hengitystiesairauksia sadoilletuhansille ihmisille.

Parikymmentä on kuollut. Kymmenientuhansien kohdalla vaikutukset voivat näkyä vasta vuosien päästä ennenaikaisina kuolemina.

Syyskuussa Sumatralla tuhannet ihmiset pakenivat savusumua Pekanbarun kaupungista. Lokakuussa Borneolla Palangkarayan kaupungissa Keski-Kalimantanin maakuntapoliitikot joutuivat käyttämään hengityssuojaimia parlamenttitalon sisällä.

Kansallispuistoihin ja aarniometsiin levinneet palot uhkaavat lukemattomia eläinlajeja kuten sumatransarvikuonoja ja borneonpuuleopardeja. Vaarassa on arviolta kolmasosa maailman orangeista, joita elää luonnonvaraisena noin 60 000.

Palokunnan on vaikea päästä metsän keskelle. Siksi sammutustoimet ovat rajoittuneet pääasiassa ihmisasutuksen suojelemiseen.

Palot ovat monikymmenkertaistaneet Indonesiasta ilmakehään pääsevien kasvihuonekaasujen määrän, kiusallisesti joulukuun vaihteessa järjestettävän Pariisin ilmastokokouksen alla.

Uutistoimisto Bloomberg laski, että viime kuukausina Indonesia on tuottanut hiilidioksidipäästöjä enemmän kuin Yhdysvallat ja pahimpina päivinä enemmän kuin Kiina. Ne ovat tavallisesti maailman suurimmat päästöntuottajat pääasiassa fossiilisten polttoaineiden käytön takia. Palojen rajuimmassa vaiheessa Indonesia tuotti kolmessa viikossa suuremmat hiilidioksidipäästöt kuin Saksa vuodessa.

International Animal Rescue / Reuters
Eläinsuojelujärjestö pelasti tulipaloa pakoon yrittäneen orankinaaraan ja sen jälkeläisen lokakuussa Katapangissa Indonesiassa. Emo sai vähäisiä ihovammoja, ja se vapautettiin pian poikasensa kanssa suojellulle metsäalueelle.
Eläinsuojelujärjestö pelasti tulipaloa pakoon yrittäneen orankinaaraan ja sen jälkeläisen lokakuussa Katapangissa Indonesiassa. Emo sai vähäisiä ihovammoja, ja se vapautettiin pian poikasensa kanssa suojellulle metsäalueelle.

Indonesia koki lähihistoriansa pahimmat palot vuosina 1997–1998. Silloin niistä aiheutui jopa kolmasosa maailman vuotuisista hiilidioksidipäästöistä. Tällä kertaa osuus jää todennäköisesti hieman pienemmäksi.

”Tällä kerralla metsää palaa vähemmän, koska sitä on tässä välissä ehditty hävittää niin paljon. Nyt palaa enemmän pusikkoa, suosademetsien turvetta ja maatalousmaata”, kertoo Helsingin yliopiston trooppisen metsänhoidon professori Markku Kanninen puhelimitse Jaavan saarelta Indonesiasta. Hän on paraikaa työkomennuksella kansainvälisen metsäntutkimuslaitoksen Ciforin pääkonttorissa Bogorissa Jakartan metropolialueen laitamilla.

Satelliitit ovat havainneet Indonesiassa tänä vuonna yli 130 000 palokeskittymää. Niistä valtaosa on todennäköisesti ihmisen sytyttämiä, koska polttaminen on halvin tapa raivata maata muun muassa palmuöljy- ja selluplantaaseja varten.

Savusumut ovat vuosittainen vitsaus Kaakkois-Aasiassa, mutta tämä vuosi on tavallista pahempi, koska sääilmiö El Niñon voimistuminen on viivästyttänyt sadekauden alkua. Vesi on päässyt painumaan syvälle suosademetsien turvekerroksessa, ja kuivunut pintakerros on edistänyt palojen karkaamista hallinnasta ja kytemistä piilossa. Ihmiset ovat ojittamalla kuivattaneet suosademetsien maaperää entisestään polttamisen helpottamiseksi.

Suosademetsien paksuja turvekerrostumia on kutsuttu maailman hiilivarastoiksi. Niistä vapautuu palaessa erityisen paljon kasvihuonekaasuja.

Kanninen syyttää polttamiskulttuurista osaltaan monimutkaisia maankäytön ja -omistuksen sääntöjä. Viljelijöiden pitää muun muassa osoittaa todella käyttävänsä valtion maata, johon he ovat saaneet luvat.

”Jos ei ole saanut muuta tehtyä, helpoin tapa osoittaa käyttö on maan polttaminen.”

Marraskuun sateet ovat hieman helpottaneet tilannetta. Lokakuussa paloja oli päivittäin käynnissä jopa toistatuhatta, viime päivinä satakunta. Turpeessa kytevät palot saattavat tukahtua vasta sadekauden huipentuessa joulun jälkeen.

Indonesia on arvioinut, että palojen haitat maksavat sille kymmeniä miljardeja euroja. Sekään ei saa lopettamaan maan polttamista, kun plantaasien taloudellinen hyöty lasketaan vielä suuremmaksi.

Puuttumista vaikeuttaa myös, että diktaattori Suharton väistyttyä vallasta vuonna 1998 paljon päätösvaltaa siirrettiin Jakartasta maakuntiin. Presidentti Joko Widodo on julistanut kieltävänsä turvemaan tuhoamisen viljelymaaksi, mutta kiellon valvominen voi olla vaikeaa.

”Voi kuvitella mielessään vaikkapa Keski-Kalimantanin kuvernöörin, jolla painaa vaakakupissa kymmenientuhansien ihmisten elinkeino ympäristöarvoja vastaan”, Kanninen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat