Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA ja kurdit aloittivat suuroperaation Irakissa

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Ari Jalal / Reuters
Kurdien peshmerga-joukot tulittivat Isisin asemia Sinjarin lähellä Irakissa torstaina.
Kurdien peshmerga-joukot tulittivat Isisin asemia Sinjarin lähellä Irakissa torstaina. Kuva: Ari Jalal / Reuters

Jukka Huusko HS

Kurdien maajoukot aloittivat Irakissa suuroperaation, jonka tavoitteena on vapauttaa strategisesti tärkeä Sinjarin kaupunki jihadistijärjestö Isisin hallinnasta.

Torstaiaamuna alkanutta kurdien maajoukkojen hyökkäystä edelsivät Yhdysvaltojen johtaman liittouman raskaat ilmaiskut Isisin kohteisiin kaupungissa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kurdien maajoukot saivat tärkeän huoltoyhteyden Mosulin ja Raqqan välillä haltuunsa ja aloittivat operaationsa Sinjarissa.

Noin 7 500 kurdien erikoisjoukkojen sotilasta saapui sotilasajoneuvoilla etulinjalle varhain torstaiaamuna Sinjarin pohjoispuolella sijaitsevalta Sinjarvuorelta, kertoi uutistoimisto Reuters. Kurdistanilainen uutismedia Rudaw kertoi, että operaatioon osallistuu jopa 20 000 kurdisotilastasotilasta.

Maajoukkojen saapumista säesti raskas tykkituli Isisin asemia vastaan.

Yhdysvaltojen ja kurdijoukkojen mukaan Sinjarissa on arviolta 600 Isisin taistelijaa. Isis on viime viikkoina pyrkinyt vahvistamaan asemiaan kaupungissa.

Operaation alkamista on ennakoitu viikkojen ajan, mutta huono sää sekä erimielisyydet monenlaisista ryhmittymistä koostuvien kurdi- ja jesidijoukkojen välillä ovat viivästyttäneet hyökkäyksen alkamista.

Operaatio käynnistyy tilanteessa, jossa Yhdysvallat pyrkii nostamaan profiiliaan taistelussa Isisiä vastaan.

Venäjä käynnisti syyskuun lopussa ilmaiskut Syyrian puolella ja on sen jälkeen pyrkinyt esiintymään kuninkaantekijänä Syyrian ja Irakin sodassa.

Yhdysvalloilla on Irakissa pieni joukko erikoisjoukkojen sotilaita, jotka toimivat neuvonantajina erikoisoperaatioissa. Lokakuun lopussa Yhdysvallat ilmoitti lähettävänsä noin 50 erikoisjoukkojen sotilasta Irakin lisäksi myös Syyriaan.

Hyökkäyksen tavoitteena on lisätä painetta Isisiä kohtaan samaan aikaan, kun sen joukkoja puserretaan sotilaallisesti Syyrian koillisosissa.

Isis on äskettäin onnistuttu ajamaan ulos tärkeästä Baijin öljykaupungista Irakissa. Myös järjestön kannatuksen sydänmailla Anbarin maakunnassa Isisin valtaamaa Ramadin kaupunkia saarretaan.

Sinjarin valtaaminen olisi Isisille paha takaisku. Se katkaisisi jihadistijärjestön huoltoyhteydet ”pääkaupunkinsa” Raqqan ja miljoonakaupunki Mosulin välillä.

Raqqa ja Mosul ovat suurimmat Isisin hallinnassa olevat kaupungit Syyriassa ja Irakissa.

Isis valtasi Sinjarin vuosi sitten elokuussa. Isisin jihadistit tappoivat, orjuuttivat ja raiskasivat tuhansia Sinjarin asukkaita, joista valtaosa kuuluu uskonnolliseen ja etniseen jesidivähemmistöön.

Jesidejä uhkaava kansanmurha Sinjarissa ja muualla Irakin pohjoisosissa käänsi Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman pään. Sen jälkeen Yhdysvaltain johtama liittouma käynnisti pommitukset Isisiä vastaan ensin Irakin puolella ja myöhemmin Syyriassa.

Isisin uskotaan viritelleen moniin Sinjarin rakennuksiin pommeja, kertoo The New York Times. Järjestön uskotaan vastaavan hyökkäykseen myös itsemurhapommittajien hyökkäyksillä läheisistä kaupungeista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat