Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS seurasi rajatarkastusten alkua Ruotsissa: Poliisi poimi joukoittain pakolaisia junista

Ulkomaat
 
Ruotsin pääministeri: Rajavalvonta tiukentuu torstaina
Ruotsin pääministeri: Rajavalvonta tiukentuu torstaina
Ruotsin pääministeri kertoo, miksi Ruotsi päätti ottaa rajatarkastukset väliaikaisesti käyttöön torstaista alkaen. Kuva: Reuters, editointi: Heidi Lämsä HS.

Malmö/Kööpenhamina

Viitisentoista poliisia kiipeää sisään heti junan pysähtyessä Hyllien asemalla, Tanskan rajan jälkeen Malmön puolella.

Saisimmeko nähdä henkilöllisyyspaperit, kysyy yksi poliiseista. Junassa kuulutetaan, että nyt on kyse rajatarkastuksesta.

Jokainen vaunussa saa näyttää henkilöllisyyspaperinsa. Parikymmenpäinen ryhmä matkustajia, pääasiassa nuoria ja lapsia, ohjataan ulos junasta.

”Haluan vain aloittaa uuden elämän täällä rauhassa”, ehtii 20-vuotias syyrialainen Emin Aloko huikata konttorirakennuksen edessä, missä ryhmä junasta poistettuja saa odotella hetken.

Sitten bussi kurvaa paikalle.

Aloko hymyilee leveästi poliisin saatellessa häntä ja viisihenkistä perhettä matkaan kohti maahanmuuttovirastoa. He ovat matkanneet Syyrian Alepposta läpi Euroopan. Rajatarkastus ei haittaa. He aikovat hakea turvapaikkaa Ruotsista.

Ruotsin ja Tanskan rajalla tarkastukset käynnistyivät heti puolenpäivän jälkeen torstaina hallituksen tehtyä virallisesti päätöksen asiasta.

Ne, jotka eivät Alokon tapaan halua hakea turvaa Ruotsista ja joilla ei ole laillista syytä olla maassa, voidaan lähettää takaisin. Poliisi painotti torstaina, että se vaalii ihmisten oikeutta hakea turvaa Ruotsista.

Hyllien asema oli yksi tarkastuspaikoista. Papereita tarkastettiin lisäksi lauttasatamissa ja maksupisteillä Juutinrauman sillalla. Paikallisten viestimien mukaan osa varustamoista kieltäytyi jo Saksan päässä ottamasta laivaan niitä matkustajia, joilla ei ollut tarvittavia papereita.

Hylliessä junat saivat odottaa raiteilla viitisen minuuttia kesken matkan.

Poliisi kehotti matkustajia malttiin, ottamaan henkilöllisyyspaperit mukaan ja olemaan liikkeellä hyvissä ajoin viivästysten varalta.

Matkustajat tuntuivat suhtautuvan odotteluun rauhallisesti.

”Minusta tarkastukset ovat hyvä asia. On tärkeää, että oma tupa on järjestyksessä”, sanoi Kööpenhaminasta Malmöhön matkalla ollut Shir Khan näytettyään paperinsa.

”On selvää, että tarkastukset ovat hyvä asia. Näin pitää olla”, sanoi puolestaan Gunilla Wesslén, joka matkasi Kööpenhaminasta kohti Malmötä ja eteenpäin torstai-iltapäivänä.

Ruotsin poliisille Tanskan vastaisen rajan valvominen ei ole helppo tehtävä. Juutinrauman sillan yli kulkee junia noin vartin välein. Sillan yli kulkee noin 20 000 autoa päivässä. Lisäksi on lauttaliikenne. Moni mietti, miten kaaos vältetään, jos tarkastukset vievät aikansa.

Poliisi kertoi torstaina, ettei kaikkia voida tarkastaa. Kyse on pistokokeista.

Ruotsissa keskustelua heräsi heti siitä, millä tavoin poliisi valitsee tarkastettavat. Yksin Malmössä noin kolmannes asukkaista on syntynyt ulkomailla. Poliisin linja on, ettei se tarkasta ihmisiä etnisyyden perusteella. Moni mietti silti, miten on käytännössä.

”Ymmärrän tarkastusten aloittamisen, ja se on hyvä. Mutta on kiinnostavaa nähdä, kuinka se sujuu. Kuinka paljon he tekevät tarkastuksia, keitä he tarkastavat ja miten”, sanoi tanskalainen Malmössä asuva Tanja Hansen.

Hyllien asemalla sävelet olivat selvät. Kaikki tarkastettavaan vaunuun osuneet saivat näyttää paperinsa.

”On tietenkin niin, että ihmiset, jotka tulevat maista kuten Syyriasta ja Afganistanista, saavat vastata kysymyksiin. Niin se vain on. Mutta kun menemme sisään, pyydämme kaikkia näyttämään paperinsa”, sanoi asemalla päivystänyt Skånen poliisin viestinnästä vastaava Ewa-Gun Westford.

Poliisit saattelivat yksintulevia lapsia busseille. Tunnelma oli rauhallinen.

”Ihmiset, jotka tulevat tänne ovat vaikeassa tilanteessa, ja siksi Ruotsin poliisin on toimittava humaanisti ja inhimillisesti ja mukavalla tavalla”, Westford sanoi.

Ruotsin rajapoliisista kerrottiin Dagens Nyheterille, että 22 irakilaista oli päivän aikana lähetetty takaisin Tanskaan, sillä heillä ei ollut laillista syytä olla Ruotsissa eivätkä he halunneet hakea turvapaikkaa.

Julia Lindemalm
Ruotsin ja Tanskan rajalla tarkastukset käynnistyivät heti puolenpäivän jälkeen torstaina hallituksen tehtyä virallisesti päätöksen asiasta.
Ruotsin ja Tanskan rajalla tarkastukset käynnistyivät heti puolenpäivän jälkeen torstaina hallituksen tehtyä virallisesti päätöksen asiasta.
Julia Lindemalm
Poliisi ohjasi joukon syyrialaispakolaisia bussiin, joka lähti kohti vastaanottokeskusta.
Poliisi ohjasi joukon syyrialaispakolaisia bussiin, joka lähti kohti vastaanottokeskusta.
"Ruotsin poliisin on toimittava inhimillisesti ja mukavalla tavalla"
"Ruotsin poliisin on toimittava inhimillisesti ja mukavalla tavalla"
Ruotsin poliisi aloitti torstaina väliaikaiset rajatarkastukset Tanskan ja Ruotsin rajalla. Junia tarkastettiin Hyllien asemalla, heti Tanskan rajan jälkeen. Poliisi poimi junista matkustajat, joilla ei ollut päteviä henkilöllisyyspapereita. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus: Julia Lindemalm, leikkaus: Janne Elkki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat