Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luostarin apotin epäillään kavaltaneen yli puoli miljoonaa euroa ekstaasijuhliin ja ostosmatkoihin

Ulkomaat
 
Chris Helgren / Reuters
Montecassinon luostari sijaitsee kukkulalla, jolle ensimmäinen benediktiiniluostari perustettiin lähes 1500 vuotta sitten.
Montecassinon luostari sijaitsee kukkulalla, jolle ensimmäinen benediktiiniluostari perustettiin lähes 1500 vuotta sitten. Kuva: Chris Helgren / Reuters

Historiallinen Montecassinon luostari Italiassa on skandaalin keskellä, kun sen entisen johtajan, apotti Pietro Vittorellin, epäillään kavaltaneen hyväntekeväisyyteen tarkoitettuja varoja yli puoli miljoonaa euroa. Poliisi ilmoitti keskiviikkona epäilevänsä Vittorellin kavaltaneen ainakin 588 000 euroa.

Varkaus itsessään olisi jo kova kolaus arvostetun Vittorellin maineelle. Entistä uskomattomamman kavalluksesta tekee se, että Vittorelli käytti tutkijoiden mukaan rahoja muun muassa ekstaasijuhliin, hienoihin illallisiin ravintoloissa, hotelliyöpymisiin sekä loma- ja ostosmatkoihin Brasiliassa, Lontoossa ja Milanossa.

Vittorelli kavalsi rahaa tiettävästi koko sen ajan, kun hän johti luostaria vuodesta 2007 vuoteen 2013.

Kavallus onnistui, sillä hänellä oli vapaa ja rajoittamaton pääsy hyväntekeväisyyteen tarkoitettuihin varoihin. Rahanpesussa ja tilisiirroissa Vittorellia auttoi hänen veljensä Massimo. Veljen nimissä on myös neljä asuntoa ja kaksi varastoa, joiden alkuperää tutkitaan.

Osaltaan Vittorellin hyvä maine on sen ansiota, että paavi Benedictus XVI vieraili luostarissa vuonna 2009. Nyt 53-vuotias Vittorelli vetäytyi luostarin johdosta terveydellisistä syistä vuonna 2013 saatuaan sydänkohtauksen.

Montecassinon luostari on yksi Italian suosituimmista uskonnollisista matkakohteista. Sillä on ollut merkittävä rooli myös historiassa, sillä se sijaitsee lähes tarkalleen Rooman ja Napolin puolivälissä.

Ensimmäinen benediktiinimunkkien luostari perustettiin paikalle jo vuonna 529. Toisessa maailmansodassa luostari tuhoutui lähes täysin, mutta se rakennettiin uudelleen.

Vittorellin kavalluksesta ja tutkinnasta ovat uutisoineet muiden muassa sanomalehti Corriere Della Sera sekä Italian yleisradioyhtiö Rai.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat