Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkissa kiellettiin pyhänä pidetty raki: ei enää viinafestivaaleja

Ulkomaat
 
Modernin Turkin perustaja Mustafa Kemal Atatürk piti rakista. Kuvassa hän skoolasi toimittaja Yunus Nadi Abalıoğlun kanssa 1931.
Modernin Turkin perustaja Mustafa Kemal Atatürk piti rakista. Kuvassa hän skoolasi toimittaja Yunus Nadi Abalıoğlun kanssa 1931.

Turkissa on peruttu vuosittainen rakifestivaali islamististen ryhmien vaatimuksesta, kertoo brittilehti Guardian.

Kielto raivostuttaa niitä maallisia turkkilaisia, jotka vastustavat maata hallitsevaa, islamiin juureutuvaa AK-puoluetta.

Anisviina raki symbolisoi maallisille turkkilaisille modernin Turkin perustajaa, Mustafa Kemal Atatürkia, joka totuttiin näkemään rakilasi kädessä. Atatürk halusi, että muslimienemmistöisestä Turkista tulee yhteiskunnallista ajattelua ja lakeja myöten eurooppalainen maa.

Islamilainen AKP on puolestaan sekoittanut islamia ja politiikkaa keskenään, ja käynyt muun muassa alkoholinvastaista taistelua. AKP on hallinnut maata vuodesta 2002 lähtien. Lain mukaan uskonto ja politiikka on Turkissa erotettava toisistaan.

Maailman rakifestivaalit piti järjestää 12.-13. joulukuuta Adanassa, mutta alueen kuvernööri perui tapahtuman.

”Emme voi sallia tällaista. Emme halua ihmisten juovan alkoholia, emmekä voi sallia alkoholin suosimista”, kuvernööri Mustafa Büyük totesi.

Monet islamilaiset järjestöt ovat vastustaneet tapahtumaa, koska niiden mielestä festivaalissa on kyse houkuttelusta alkoholin juomiseen. Islamia tarkoin noudattavat eivät juo alkoholia.

Festivaalin peruuttaminen on herättänyt jo vastareaktioita. Esimerkiksi Adanan pormestari on sanonut kiellon olevan vastoin maallisen Turkin yksilöllisiä oikeuksia. Tuhannet ovat myös allekirjoittaneet vetoomuksia, joissa puolustetaan rakifestivaaleja.

Rakifestivaalien kielto Turkissa olisi suunnilleen sama kuin Suomessa, jos maatamme hallitsisi yksinvaltaisesti äärikristillinen puolue, joka kieltäisi juhannuksena Marskin ryypyn ottamisen.

Antti Raatikainen / HS
Raki on tunnettu turkkilainen juoma. Anisviinaa lantrataan vedellä, jolloin siitä tulee sameaa.
Raki on tunnettu turkkilainen juoma. Anisviinaa lantrataan vedellä, jolloin siitä tulee sameaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat