Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA väittää tappaneensa ”Jihad-Johnin” – Isis-mestaajan toveri pidätettiin Turkissa

Ulkomaat
 
USA iski "Jihadi Johnia" vastaan
USA iski "Jihadi Johnia" vastaan
Yhdysvallat on iskenyt Syyriassa Isis-terrorijärjestöä vastaan. Kohteena oli tiettävästi "Jihadi John", jonka uskotaan esiintyneen julkilla teloitusvideoilla. Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuva: Reuters

Yhdysvallat ja Britannia tekivät torstaina ilmaiskun ääri-islamilaisen Isis-järjestön teloittajana toiminutta ”Jihad-Johnia” vastaan Syyriassa, uutistoimisto AFP kertoo. Mies on ilmeisesti Britannian kansalainen Mohammed Emwazi, joka on esiintynyt useilla mestausvideoilla naamioituneena.

Yhdysvaltain puolustusministeriö sanoo olevansa vakuuttunut, että Isisin propagandistina toiminut Emwazi kuoli lennokki-iskussa.

Sotaa Syyriassa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että iskussa olisi kuollut brittiläinen Isis-johtaja ja kolme muuta ulkomaalaista taistelijaa. Syyriassa Isisin julmuuksia paljastava aktivistiverkosto Raqqa is Being Slaughtered Silently kertoi Twitterissä, että Jihad-John tapettiin Raqqassa lähellä kellotornia, jonka juurella jihadistijärjestö teloittaa ihmisiä.

Sanomalehti The Washington Postin mukaan kyseessä oli lennokki-isku. Uutistoimisto Reutersin mukaan kaksi amerikkalaista lennokkia ja yksi brittiläinen lennokki osallistuivat iskuun torstaina vähän ennen puoltayötä. Tätä ennen Yhdysvaltain ja Britannian asevoimat olivat tehneet kuukausia töitä jäljittääkseen Emwazia, kunnes saivat tietoja hänen liikkeistään ja olinpaikastaan.

Perjantai-iltana Turkki ilmoitti pidättäneensä Emwazin lähipiiriin kuuluneen Aine Lesley Davisin Istanbulissa, kertoo uutistoimisto AFP. Davis on niin ikään Britannian kansalainen, jonka uskotaan vartioineen Syyriassa ulkomaalaisia panttivankeja, joiden mestaukseen muun muassa Emwazin uskotaan osallistuneen.

Ennen lähtöään Isisin riveihin Emwazi oli Lontoossa työskennellyt tietokoneohjelmoija, joka oli syntynyt Kuwaitissa irakilaisperheeseen. Hänen perheensä muutti Britanniaan vuonna 1993.

Jihad-John nähtiin ensimmäisen kerran videossa, jossa hän mestasi miekalla yhdysvaltalaisen valokuvaajan James Foleyn. Pentagonin mukaan hän on ollut mukana myös toimittajien Steven Sotloffin ja Kenji Goton, avustustyöntekijöiden David Hainesin ja Alan Henningin sekä useiden muiden Isisin hallussa olleiden panttivankien murhavideoilla.

Yhdysvallat sanoi iskun Emwazia vastaan olevan todiste siitä, että taistelu Isis-järjestöä vastaan etenee Syyriassa ja Irakissa.

Samaan aikaan Raqqan iskun kanssa Yhdysvallat on tukenut ilmaiskuin Irakin kurditaistelijoiden suurhyökkäystä Sinjarin kaupungin takaisin valtaamiseksi Isisiltä. Perjantaina Irakin Kurdistanin presidentti Massud Barzani ilmoitti kurdijoukkojen vallanneen Sinjarin.

Jihad-Johnin ei kuitenkaan uskota olleen merkittävä hahmo Isis-järjestön johdossa.

Uutinen Jihad-Johnin mahdollisesta taposta otettiin ristiriitaisin tuntein vastaan Isisin mestaamien uhrien omaisten piirissä.

”Se on laiha lohtu, että Yhdysvaltain hallitus on ehkä tappanut Jihad-Johnin. Hänen kuolemansa ei tuo Jimiä takaisin”, James Foleyn vanhemmat John ja Diane Foley sanoivat tiedotteessa.

”Jos Jimin ja muiden panttivankien, jotka Isis myöhemmin murhasi, etsimiseen ja pelastamiseen oltaisiin panostettu yhtä paljon, he saattaisivat olla elossa.”

Isisin mestaaman brittiläisen avustustyöntekijän David Hainesin tytär Bethany Haines sanoi huojentuneensa tiedosta, että Jihad-John on ehkä tapettu, eikä enää koskaan esiinny ”kauhistuttavilla videoilla”.

”Mutta olisin halunnut myös vastauksia, kuten miksi hän teki sen. Miksi isäni? Mitä hyötyä siitä oli?”

Avustustyöntekijä Alan Henningin veli Alan kertoi BBC:lle, että vaikka hän on iloinen kuullessaan Jihad-Johnin kuolemasta, hän olisi mieluummin nähnyt hänet oikeuden edessä.

Reuters
Kuvakaappaus televisiolähetyksestä jonka väitetään esittävän Britannian kansalaista Mohammed Emwazia joka tunnetaan myös nimellä ”Jihad-John”.
Kuvakaappaus televisiolähetyksestä jonka väitetään esittävän Britannian kansalaista Mohammed Emwazia joka tunnetaan myös nimellä ”Jihad-John”.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat