Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suu Kyin puolue varmistui Myanmarin vaalien voittajaksi – sotilasjuntta menettää vallan ensi kertaa 1960-luvun jälkeen

Ulkomaat
 
Kansa ei vielä näe kasvun hedelmiä
Kansa ei vielä näe kasvun hedelmiä
Myanmarissa talous kasvaa runsaan kahdeksan prosentin vauhtia, kun sotilasjuntta on luovuttanut osan vallastaan ja ulkomaat ovat purkaneet talouspakotteitaan. Monelle tavalliselle yangonilaiselle kasvu ei kuitenkaan näy kuin vuokrien kohoamisena ja liikenneruuhkina. Toimittaja: Mikko Paakkanen HS. Kuvaus ja editointi: Nicola Longobardi.

Demokratia-aktivisti Aung San Suu Kyin puolue NLD varmisti perjantaiaamuna kahden kolmasosan enemmistö Myanmarin parlamenttivaaleissa. Se tarkoittaa, että maata hallinnut sotilasjuntta menettää valta-asemansa ensi kertaa 1960-luvun jälkeen. Enemmistö riittää puolueelle myös presidentin valitsemiseen.

Aung San Suu Kyin puolue tarvitsi hallituksen muodostamiseen kaksi kolmannesta parlamenttipaikoista, koska juntalle on perustuslain mukaan varattu neljänneksen kiintiö parlamentista.

JORGE SILVA
Juntta piti Aung San Suu Kyitä vangittuna ja kotiarestissa yhteensä yli 15 vuoden ajan.
Juntta piti Aung San Suu Kyitä vangittuna ja kotiarestissa yhteensä yli 15 vuoden ajan.

Ääntenlaskenta on vielä kesken, mutta jo nyt on varmistunut, että NLD saa ainakin 348 paikkaa parlamentissa, mikä mahdollistaa hallituksen muodostamisen yksin. Sen turvin puolue voi säätää haluamansa lait periaatteessa kuulematta muita ehdokkaita. Juntalla on kuitenkin käytännössä suuret valtuudet puuttua politiikkaan ja tarvittaessa jopa palauttaa sotilashallinto.

NLD-puolueella on enemmistö parlamentin ylä- ja alahuoneessa. Aung San Suu Kyi varmisti oman paikkansa parlamentissa tiistaina. Perustuslaki kieltää hänen valitsemisensa presidentiksi, mutta Aung San Suu Kyi on jo ilmoittanut, että hän aikoo hallita ”presidentin yläpuolella”. Hän on kuitenkin jo kutsunut Myanmarin presidentin, kenraali Thein Seinin ja asevoimien komentajan Min Aung Hlaingin ”sovittelukeskusteluihin”.

Juntta on pitänyt Aung San Suu Kyitä vangittuna ja kotiarestissa yhteensä yli 15 vuoden ajan.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon onnitteli Aung San Suu Kyitä voitosta, mutta kiitti myös presidentti Thein Seiniä ”johtajuudesta uudistusprosessissa”. Thein Sein on luopunut vapaaehtoisesti juntan käytännössä rajattomasta vallasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat