Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjassa epäillään Italian syytöksiä Mullah Krekarista – Norjan turvallisuuspoliisi kommentoi vain niukasti

Ulkomaat
 
Isis kahdessa minuutissa
Isis kahdessa minuutissa
Mikä on jihadistijärjestö Isis ja miten se toimii? Animaatio näyttää, kuinka islamistit ovat vallanneet lyhyessä ajassa huomattavia alueita Syyriasta ja Irakista. Toimittaja: Pipsa Palttala HS, graafikko: Uolevi Holmberg HS

Oslon käräjäoikeus käsitteli perjantaina Italian poliisin pyyntöä pidättää Mullah Krekarina tunnettu Faraj Ahmad Najmuddin terrorismiepäilyjen vuoksi.

Oikeuskäsittely koski Krekarin lisäksi kahta muuta Norjassa pidättyä miestä ja se käytiin sekä epäiltyjen että Norjan turvallisuuspoliisin PST:n pyynnöstä suljetuin ovin, kertoo Norjan televisio NRK.

Italian poliisin erikoisyksikkö pitää Mullah Krekaria kansainvälisen terroristisolun johtajana. Poliisin on ilmoittanut myös pyytävänsä Norjaa luovuttamaan Krekarin Italiaan.

Perjantain vangitsemisoikeudenkäynti ei vielä koskenut Krekarin mahdollista luovuttamista Italiaan, vaan käsittelyssä on vasta päätös tutkintavankeudesta. Norjan viranomaiset eivät ole NRK:n mukaan vielä saaneet Krekaria ja toista Norjassa pidätettyä miestä koskevaa virallista luovutuspyyntöä Italiasta.

Italian poliisi tiedotti torstaina paljastaneensa 17 ihmisen solun, jota epäillään kytköksistä terrorismiin. Soluun kuului neljä ihmistä, joilla on yhteyksiä Suomeen. HS uutisoi pidätyksistä torstaina. Norjassa pidätyksiä tehtiin kolme. Yksi pidätetyistä on Norjan kansalainen, joten häntä mahdollinen luovutus Italiaan ei NRK:n mukaan koske.

Norjan poliisi pidätti Krekarin Italian viranomaisten pyynnöstä norjalaisessa Kongsvingerin vankilassa. Krekar istuu siellä lokakuussa saamaansa 18 kuukauden vankeustuomiota.

Krekar vapautui vankilasta tammikuussa, mutta ehti olla vapaalla jalalla vain joitakin viikkoja. Uusin tuomio tuli tv-haastattelusta, jossa Krekar esitti uhkauksia kurdimiestä kohtaan. Aiemmin Krekar on tuomiuttu Norjan pääministerin Erna Solbergin uhkailusta.

Norjassa Krekarin pidätys on tietenkin iso uutinen, sanoo norjalaisen Senter for internasjonal og strategisk analyse -keskuksen johtaja Helge Lurås HS:lle. ”Julkisessa keskustelussa on myös noussut esiin epäilys siitä, kuinka uskottavia todisteita Italian poliisilla todella voi olla Krekaria vastaan.”

Mullah Krekar on Norjassa hyvin julkinen hahmo ja turvallisuuspalvelun erityisessä seurannassa, Lurås kertoo. Se, mitä Norjan turvallisuuspoliisi PST on kertonut tapauksesta, ei ole nyt Luråsin mukaan täysin yhteneväinen sen kanssa, miten italialaiset terroristiverkoston toimintaa kuvaavat.

”PST ei ole katsonut tarpeelliseksi aloittaa omaa terrorismitutkintaa, ja se tietenkin herättää kysymyksiä. Olen siinä käsityksessä, että Norjan viranomaisilla on ollut koko ajan pääsy aivan samaan kansainväliseen tiedustelutietoon kuin on ollut Italialla. Silti PST on tehnyt tiedoista toiset johtopäätökset.”

Norjan turvallisuuspoliisi PST järjesti torstaina tiedotustilaisuuden pian sen jälkeen, kun Italian poliisi oli tiedottanut pidätyksistä. PST:n mukaan Norjaan ja Norjan kansalaisiin ei kohdistu uhkaa.

”Jos Norjan kansalaisiin tai etuihin olisi kohdistunut erityisiä ja akuutteja uhkia, olisimme siitä tietoisia ja olisimme kyenneet ne estämään”, sanoi PST:n lakimies Signe Aalling Norjan television NRK:n mukaan.

Italian tutkimuksia PST kommentoi muutoin hyvin niukasti.

Jos varmistuu, että Italian poliisilla on todisteet siitä, että Krekar on johtanut maaliskuusta 2012 lähtien Rawti Shax -nimistä terroristiverkostoa, on se kova kolaus PST:n uskottavuudelle, Lurås sanoo.

”En epäile sitä, etteikö Krekarilla olisi kaikenlaisia aikeita. Hän on hyvin radikaali islamisti ja hyvin johdonmukainen agendassaan. Epäilen kuitenkin nimenomaan hänen rooliaan terroristiverkostossa. Hän on istunut vankilassa, ja hän tietää olevansa seurattu.”

Krekarin puolustusasianajaja Brynjar Meling on kuvannut norjalaisviestimille, että Rawti Shaxissa on kyse ”mahdollisesta poliittisesta puolueesta joskus tulevaisuudessa”. Meling sanoi norjalaiselle Dagbladet-lehdelle, että Italian tutkimukset koskevat vanhoja asioita, ei esiin ole tullut nyt mitään uutta.

Lurås kuvaa norjalaisten suhdetta Krekariin kuin jatkokertomuksen seuraamiseksi. ”Krekarin tapauksessa on koko ajan uusia ja kummallisia vaiheita. Tämä on nyt jatkoa tälle saagalle. Ei ihme, jos norjalaiset ovat hämmennyksissä.”

Norjan viranomaiset ovat tutkineet jo pitkään vuonna 1991 pakolaisena Norjaan perheineen saapuneen Krekarin epäiltyjä yhteyksiä terroristeihin.

Krekar on Irakin kurdi. Hän kuuluu radikaalin Ansar al-Islam -järjestön perustajiin. Järjestö on taistellut Pohjois-Irakin kurdialueen hallinnasta.

”Ei ole salaisuus, että muutama vuosi sitten Norjan viranomaiset todella selvittivät, voiko hänet karkottaa jonnekin. Jos hänet luovutetaan nyt Italiaan, moni on onnellinen”, Lurås sanoo.

NTB SCANPIX / Reuters
Mullah Krekar
Mullah Krekar
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat