Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska kiristää pakolais­politiikkaansa entisestään, myös Norja haluaa olla vähemmän houkutteleva

Ulkomaat
 
"Ruotsin poliisin on toimittava inhimillisesti ja mukavalla tavalla"
"Ruotsin poliisin on toimittava inhimillisesti ja mukavalla tavalla"
Ruotsin poliisi aloitti torstaina väliaikaiset rajatarkastukset Tanskan ja Ruotsin rajalla. Junia tarkastettiin Hyllien asemalla, heti Tanskan rajan jälkeen. Poliisi poimi junista matkustajat, joilla ei ollut päteviä henkilöllisyyspapereita. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus: Julia Lindemalm, leikkaus: Janne Elkki.

Tanskassa hallitus haluaa kiristää jälleen pakolaispolitiikkaansa. Pääministeri Lars Løkke Rasmussen esitteli 34-kohtaisen politiikkatoimien listansa lehdistötilaisuudessa perjantaina. Päivää aikaisemmin torstaina Ruotsi aloitti rajatarkastukset Ruotsin ja Tanskan rajalla.

Hallituksen esitys muun muassa vaikeuttaa entisestään perheenyhdistämistä tietyltä pakolaisryhmältä ja lyhentää oleskelulupia sekä leikkaa edelleen maahan tulleiden etuuksia.

Tarkoitus on tehdä Tanskasta vähemmän houkutteleva maa turvapaikanhakijoille.

DARREN ORNITZ
Lars Løkke Rasmussen
Lars Løkke Rasmussen

”Ehdoilla on väliä. Ymmärrys tästä kasvaa. Ilmassa on uutta realismia”, Løkke Rasmussen sanoi Politiken-lehden mukaan.

”On luultavasti myös totta, että Tanskassa harjoitettu realistinen ulkopolitiikka on johtanut siihen, että siinä missä maat ympärillämme ovat nähneet räjähdysmäisen määrän turvapaikanhakijoiden kasvussa, on tilanne ollut enemmän hallinnassa Tanskassa. Nyt otamme vielä yhden askeleen”, hän sanoi.

Tanskaan on tullut syyskuun loppuun ulottuvien uusimpien tilastojen mukaan tänä vuonna noin 9 800 turvapaikanhakijaa. Koko viime vuonna määrä oli noin 14 800.

Toistaiseksi on liian aikaista arvioida, miten paljon Ruotsin rajatarkastukset vaikuttavat Tanskaan. Hallitus on toistaiseksi sanonut, ettei se aio seurata Ruotsin esimerkkiä, sillä rajatarkastukset voisivat ennemminkin johtaa siihen, että rajalla pysäytettävät tulijat hakisivat turvaa Tanskasta.

Hallitus ehdottaa perheenyhdistämisen osalta, että niin sanotulla väliaikaisella oleskeluluvalla maassa olevat siirtolaiset saavat hakea perheenyhdistämistä vasta kolmen vuoden jälkeen. Nykyisin odotusaika on vuoden.

Jo edellinen hallitus kiristi perheenyhdistämisen sääntöjä, mikä aiheutti keskustelua siitä, missä määrin lykkäys on kansainvälisten sopimusten mukainen.

”Tämä on kysymys, jota olemme arvioineet tiukasti. Uskomme, että kolme vuotta on yhteensopiva Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa”, sanoi oikeusministeri Søren Pind perjantaina Tanskan yleisradioyhtiö DR:n mukaan.

Hallitus kertoi myös, että se antaa viranomaisille oikeuden majoittaa pakolaisia teltoissa. Samaa suunnitellaan myös Ruotsissa, missä ensimmäinen iso telttaleiri on nousemassa Etelä-Ruotsin Revingehediin.

Hallitus puuttuu moneen muuhunkin asiaan. Esimerkiksi ruoanhankintaan tarkoitettua tukea on tarkoitus korvata laajemmalla ruokalatarjoilulla pakolaiskeskuksissa.

NTB SCANPIX / Reuters
Norjan Kirkenesiin lähelle Venäjän rajaa on noussut parakeista tehty pakolaiskeskus.
Norjan Kirkenesiin lähelle Venäjän rajaa on noussut parakeista tehty pakolaiskeskus.

Hallituksen aikeet saivat oitis kovaa arvostelua.

”Heillä ei saisi olla oikeutta laittaa itse ruokaa, he eivät saa löytää töitä, joidenkin pitää asua teltoissa. Tämä on rehellisesti sanottuna surullista”, kirjoitti oppositiopuolue Radikale Venstren puheenjohtaja Morten Østergaard Facebookissa.

”Tämä ei johda vähempään määrään pakolaisia. Tämä johtaa kärsimykseen.”

”Pakolaisten telttaleirejä ja jaettuja lapsiperheitä. Ei työtä eikä elämää leirien ulkopuolella. Epäinhimillistä ja huonosta integraatiota ajatellen”, kirjoitti puolestaan sosialistisen kansanpuolueen puheenjohtaja Pia Olsen Dyhr Twitterissä.

Myös Norjassa hallitus kertoi perjantaina kiristyksistä pakolaispolitiikkaan. Tarkoituksena on suitsia Venäjän kautta Pohjois-Norjan Storskogiin tulevien määrää.

Ne turvapaikanhakijat, jotka ovat tuloaan ennen oleskelleet Venäjällä ja joilla on mahdollisuus saada turvapaikka sieltä, aiotaan vastaisuudessa käännyttää rajalta.

Norja katsoo, että Venäjä on turvallinen maa, johon tulija voidaan palauttaa, eikä tällä näin ollen ole oikeutta saada turvapaikka Norjassa.

”Muutos tarkoittaa, että maahanmuuttoviranomaisilla on nykyistä suuremmat oikeudet olla käsittelemättä tapauksia, joissa turvapaikanhakija on jo oleskellut kolmannessa turvallisessa maassa”, oikeusministeri Anders Anundsen sanoo lehdistötiedotteessa.

Norjaan on saapunut tänä vuonna vajaat 22 000 turvapaikanhakijaa. Tilasto ulottuu lokakuun loppuun asti. Koko viime vuoden aikana tulijoita oli vajaat 11 500.

Pohjois-Norjan Storskogin kautta on tullut tammi–lokakuussa 3 741 turvapaikanhakijaa, maahanmuuttovirastosta kerrotaan.

Ruotsin pääministeri: Rajavalvonta tiukentuu torstaina
Ruotsin pääministeri: Rajavalvonta tiukentuu torstaina
Ruotsin pääministeri kertoo, miksi Ruotsi päätti ottaa rajatarkastukset väliaikaisesti käyttöön torstaista alkaen. Kuva: Reuters, editointi: Heidi Lämsä HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat