Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisaloite ajaa kaikille yhtenäisestä katsomusaineesta Suomen kouluihin

Opetus oman uskonnon mukaan vai kaikille yhteinen uskontotieto – HS tutustui uskonnonopetukseen eri maissa

Elina Kervinen HS
Fakta

Ruotsissa ei ole valtion kirkkoa

  Ruotsissa ei ole valtionkirkkoa. Evankelisluterilainen Ruotsin kirkko erotettiin valtiosta vuonna 2000.

 Vajaat 65 prosenttia ruotsalaisista kuului silti Ruotsin kirkkoon vuonna 2014. Jäseniä oli yhteensä noin 6,3 miljoonaa.

 Suurimpia uskonnollisia yhteisöjä Ruotsin kirkon jälkeen ovat Ekumeniakirkko, Islamilainen yhteistyöneuvosto, Helluntailaiskirkko ja Ruotsin roomalaiskatolinen kirkko.

Tukholma. Toora, Buddha-patsas ja Raamattu. Imaami, paavi, mekka ja Shiva.

Opettaja Anna Tyrefors on poiminut luokan valkokankaalle kymmenittäin kuvia, joilla on jotakin tekemistä eri maailmanuskontojen kanssa.

”Mitkä kuuluvat yhteen?” Tyrefors kysyy, kun uskontotiedon tunti on alkamassa Hjulstan peruskoulussa, Tukholmassa.

Yhdeksäsluokkalaisten pulpettiriveissä alkaa takariviä myöten kurinalainen pohdinta.

”3A ja 6B”, Christina Gkouza osoittaa kuvia. Paavi ja katolinen kirkko löytävät vaivatta toisensa.

Hjulstan koulussa opetus on nimenomaan uskontotietoa, ei uskontoa, sillä toisin kuin Suomessa, Ruotsissa ei ole enää vuosiin opetettu uskontoa tai eri uskontoja erillisinä aineina.

Suomessa ajatus samantyyppisestä kaikille yhtenäisestä katsomusaineesta on paraikaa esillä käynnissä olevan kansalaisaloitteen takia. Nimiä on kertynyt toistaiseksi runsaat 9 000. Edetäkseen eduskuntaan, aloite vaatii 50 000 nimeä.

Ruotsin mallissa kaikki oppilaat opiskelevat samat tiedot muun muassa eri uskontojen historiasta ja traditioista. Lisäksi opetusta on esimerkiksi etiikassa.

Tyreforsin tunneilla erilaisia lähtökohtia riittää, sillä noin 420 oppilaan koulussa miltei kaikilla on jonkinlainen maahanmuuttajatausta, ja kotiuskontoja on lukuisia. Tunneilla saatetaan miettiä vaikkapa sitä, mitä pitäisi ajatella ympärileikkauksesta, millainen rakkaus on sallittua tai voiko seksiä harrastaa ennen avioliittoa.

Magnus Laupa
Alex Salah ja Dimitra ja Christina Gkouza opiskelivat uskontotiedon tunnilla.
Alex Salah ja Dimitra ja Christina Gkouza opiskelivat uskontotiedon tunnilla.

Hiljattain kädenvääntöä syntyi, kun yksi oppilaista oli kuullut, että Ranskassa on homoille suunnattu moskeija, Tyrefors kertoo. Keskustelua syntyi siitä, miten uskontoja voidaan tulkita eri tavoilla.

”Ja viimeksi kävimme aika mielenkiintoisen keskustelun siitä, kun joku oli sitä mieltä, ettei muslimi saa käyttää kynsilakkaa. Tälle löytyi monia erilaisia syitä ja selityksiä ja keskustelimme siitä, mikä on uskontoa ja mikä kulttuuria.”

Ruotsissa uskontotietoa eri muodoissaan on opetettu 1960-luvun lopulta. Aineen opetussuunnitelmia työstänyt Mattias Ludvigsson Skolverketistä (Ruotsin opetusviranomainen) ei muista, että kukaan olisi aikoihin kyseenalaistanut yhtenäistä katsomusainetta ja sen toimivuutta.

Sen sijaan kristinuskon asemasta osana uskontotietoa käytiin tulinen keskustelu muutama vuosi sitten.

Maahanmuuttajien määrä on vähitellen kasvanut Ruotsissa. Samaan aikaan kristinuskon painotus aineen sisällä on vähentynyt joka kerta, kun opetussuunnitelmaa on uudistettu.

Uuden opetussuunnitelman luonnoksessa Skolverket pudotti kokonaan pois maininnat kristinuskon erityisasemasta, ja kaikki maailmanuskonnot olivat samalla viivalla. Virasto sai luonnoksen tultua julki satoja spontaaneja protestiviestejä. Lopputulos oli, että porvarihallitus käveli viraston yli ja kristinuskolla on yhä erillinen kappaleensa opetussuunnitelmassa.

Esimerkiksi Hjultsassa kristinuskoiset ovat vähemmistöä. Suurin yksittäinen ryhmä oppilaissa ovat muslimit. Opettaja Tyrefors on sitä mieltä, että kristinuskon erityisasemasta olisi jo voitu Ruotsissa luopua.

”Sävy on hiukan ikävä, kun yhdellä uskonnolla on eri asema. Toisaalta ymmärrän perusteet, sillä uskonnolla on kuitenkin pitkä historia ja laaja vaikutus kulttuuriin Ruotsissa”, hän sanoo.

Rehtori Malla Taipale toteaa, että perinteistä, kuten suvivirrestä, tulee joissakin kouluissa keskustelua, mutta ei Hjulstassa. Se lauletaan, ja jouluna on perinteistä ruotsalaista jouluruokaa. Taipaleen mukaan perinteistä ei koskaan ole tullut keneltäkään sen kummempaa sanomista.

Muslimeille koulussa on rukoushuone, jonne voi mennä, jos siltä tuntuu.

”Aika paljon siellä myös ihan hengaillaan, myös kristinuskoisten kanssa”, hän sanoo.

Käytävillä moni oppilas tuntuu pitävän uskontotietoa yhdistävänä aineena ja kiinnostavana.

”On kivaa oppia muidenkin taustasta enemmän”, sanoo 15-vuotias turkkilaistaustainen muslimi Ezra Kargin aulassa.

Hänen mielestään kristinuskon painotuskin on ihan ok, kun ollaan Ruotsissa.

Kreikasta hiljattain muuttaneet siskokset Dimitra ja Christina Gkouza ovat samaa mieltä. Kreikassa uskonnon opetus on edelleen osin eriytettyä niin, että sisarukset ovat opiskelleet ortodoksiuskonnon tunneilla.

”Ruotsin järjestelmä on parempi. Tässä oppii enemmän muista katsomuksista”, Dimitra Gkouza sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat