Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittivanhemmilla voi olla kirkkopakko

Ulkomaat
 
Conor O’Leary
Isä Gerald vetää 3–4-vuotiaille koululapsille hartaushetken. Sen aikana lauletaan ja jutellaan Raamatun Sakkeuksesta, joka kiipesi puuhun nähdäkseen Jeesuksen.
Isä Gerald vetää 3–4-vuotiaille koululapsille hartaushetken. Sen aikana lauletaan ja jutellaan Raamatun Sakkeuksesta, joka kiipesi puuhun nähdäkseen Jeesuksen. Kuva: Conor O’Leary

Haluatko lapsesi erinomaiseen lontoolaiseen alakouluun, joka on ilmainen? Saattaa onnistua – jos jaksat käydä kirkossa vähintään joka toinen viikko kahden vuoden ajan.

Kirkossa käynnit myös lasketaan, sillä niillä mitataan vanhempien sitoutumista.

”Kun lapsi on päässyt kouluun, ei vanhemmilla ole enää kirkkopakkoa. Moni jatkaa silti kirkossakäyntiä”, kirkkoherra Gerald Beauchamp kertoo.

Beauchamp eli isä Gerald on yksi lontoolaisessa Hampden Gurney -alakoulussa säännöllisesti vierailevista papeista. Hän kuuluu myös koulun hallitukseen.

Englannin kirkon oppiin nojaava koulu on tunnettu erittäin hyvistä oppimistuloksistaan. Kouluun onkin pitkä jono.

”Olen toiminut täällä viisi vuotta, ja sinä aikana koulussa ei ole ollut yhtään pahaa kiusaamistapausta. Uskon, että se on koulun hengen ansiota.”

Torstaiaamuisin isä Gerald ja isä Alan (Moses) pitävät koululapsille jumalanpalveluksen. Paikalla ovat lähes kaikki koulun 240 oppilasta.

Muilla kuin Englannin kirkon jäsenillä on oikeus jättää jumalanpalvelus ja muu tunnustuksellinen opetus väliin. Harva kuitenkin jättää. Muiden uskontokuntien edustajia on muutenkin vain pieni vähemmistö.

Lapset osallistuvat 40 minuutin hartauteen mukisematta. Virret raikaavat ja Isä meidän -rukous sujuu kuin vettä vain. Edes isot 11-vuotiaat eivät supattele.

Saarnan teemana on rauha. Missä ei ole rauhaa?

”Irakissa!”, heleä tytönääni tietää.

”Syyriassa!”, jatkaa yhtä heleä pojanääni.

”Mutta me olemme kaikki rauhanrakentajia, Jumalan lapsia”, isä Alan muistuttaa.

Pienimmillä eli 3–4-vuotiailla on oma hartaushetkensä. Heille kymmenen minuuttia on riittävä kerta-annos. Isä Gerald kertoo lapsille Sakkeuksesta, joka kiipesi puuhun nähdäkseen Jeesuksen. Sitten lauletaan, kuinka Jumala kuulee ja näkee kaiken.

”Britannia on maallistunut, ja harva käy kirkossa. Uskontokuntien koulujen suosio on silti nousussa”, isä Gerald kertoo.

Britannian koulujärjestelmä on sekava, ja uskontotunteja on moneksi. Lain mukaan julkisesti rahoitettujen koulujen pitää järjestää yhteishartauksia ja uskonnon opetusta. Useimmiten oppi tulee Englannin kirkolta.

Britanniassakin on virinnyt keskustelu siitä, että tunnustuksellisen uskonnonopetuksen ei pitäisi kuulua valtionkouluihin.

Kirkon kouluissa kristinuskolla on vieläkin isompi rooli. Englannin protestanttisella kirkolla on omia kouluja, ja katolisella kirkolla omia. Kouluja on myös juutalaisilla ja muslimeilla.

Muutama vuosi sitten Britanniaa ravisutti kouluskandaali, kun islamistit kaappasivat opetuksen useassa koulussa Birminghamissa. Sittemmin valvontaa on tiukennettu.

Hampden Gurney -koulussa vanhempien rukoilupiiriä vetävälle Anita Jonesille on tärkeää, että koulu antaa kristillisen pohjan.

”Uskonnonopetuksen ei kuitenkaan pidä olla tiukkapipoista, vaan suvaitsevaa ja yhteisöllisyyteen rohkaisevaa”, Jones sanoo.

Rukouspiiriin ei ole tungosta. Vakiojäseniä on vain kuusi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat