Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaiskoulut opettavat hyvettä ja moraalia

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen / HS
Opettaja Ma Huabinin johdolla pekingiläisessä alakoulussa harjoitellaan tervehtimistä kädestä pitäen.
Opettaja Ma Huabinin johdolla pekingiläisessä alakoulussa harjoitellaan tervehtimistä kädestä pitäen. Kuva: Mikko Paakkanen / HS
Fakta

Kiinassa valtaosa on buddhalaisia ja taolaisia

 Kiina hyväksyy virallisesti viisi uskontoa: buddhalaisuuden, islamin, taolaisuuden katolilaisuuden ja protestanttisuuden. Kristinuskon haaroja pidetään eri uskontoina.

 Itä-Kiinan yliopiston vuonna 2007 julkaistut tutkimuksen mukaan noin 31 prosenttia kiinalaisista uskoo johonkin uskontoon. Valtaosa on buddhalaisia ja taolaisia.

 Kiina pyrkii toisinaan myös tukahduttamaan uskonnollisuutta, etenkin islamin ja kristinuskon harjoittamista.

Viimeinenkin takarivin poika livahtaa pulpettiinsa hyvissä ajoin ennen oppitunnin alkua. Kun kaiuttimista alkaa kuulua rauhallista musiikkia, lapset sulkevat silmänsä ja hierovat silmiään ja korviaan musiikin mukana tulevan ohjeen mukaan.

Parin minuutin alkurentoutuksen jälkeen tunti pekingiläisessä alakoulussa alkaa vauhdikkaasti.

Kaksi vapaaehtoista oppilasta menee hyppimään ja juoksemaan musiikin tahdissa ympyrään, joka on merkitty luokan lattiaan. Aina kun musiikki loppuu, ympyrän sisällä olijoiden täytyy kutsua joku pulpeteissa istuvista oppilaista mukaan.

”Älkää kutsuko kavereitanne. Kutsukaa niitä, joiden kanssa ette yleensä vietä aikaa”, sanoo opettaja Ma Huabin.

Näin opetetaan oppiainetta nimeltä hyveellisyys 8–9-vuotiaille kolmasluokkalaisille. Koulu on periaatteessa tavallinen peruskoulu, mutta kielipainotteinen. Se tekee yhteistyötä Pekingin kansainvälisten opintojen yliopiston kanssa.

Kiinan kouluissa ei opeteta uskontoa. Kommunistimaa suhtautuu uskontoihin kielteisesti, vaikka suvaitseekin uskonnollisia yhteisöjä, kunhan ne toimivat puolueen sallimissa rajoissa.

Kommunismi näkyy myös pekingiläisessä alakoululuokassa. Luokan 45 oppilaasta 40:lläon kaulassaan Nuoret pioneerit -järjestön punainen huivi.

Kommunistipuolueen alaiseen järjestöön ei ole pakko kuulua, mutta Kiinan alakouluikäisistä valtaosa liitetään siihen lähes automaattisesti. Järjestön tarkoitus on lähinnä luoda lapsille myönteistä kuvaa puolueesta.

Elämänkatsomustiedon kaltaisia oppiaineita Kiinan peruskouluissa on kaksi. Hyveellisyys-oppiaineessa opetellaan esimerkiksi hyviä tapoja, Kiinan vähemmistökansojen tapojen huomioon ottamista ja kansainvälisyyttä, kertoo hyveellisyyttä ja kiinaa työkseen opettava Ma.

Moraali-oppiaineessa puolestaan käsitellään myös yhteiskuntaa, sanoo sitä opettava Liu Xuerong samasta koulusta. Tunneilla käydään läpi esimerkiksi Kiinan kansantasavallan perustamisen vaiheet. Oppiaine korvaa osin historiaa, jota ei nykyisin opeteta alakoulussa.

Opettajien mukaan oppiaineisiin ei varsinaisesti kuulu politiikkaa. Valtiollisten kiinalaisviestimien mukaan peruskouluissa alkoi kuitenkin viime vuonna ohjelma, jossa painotetaan moraaliopetusta ”sosialististen ydinarvojen” pohjalta.

Pekingiläiskoulun kolmasluokkalaisten tunnilla opettaja Ma kiinnittää taululle kiinalaiset kirjoitusmerkit, jotka tarkoittavat ystävää ja rakkautta. Yhdessä ne muodostavat käsitteen you'ai, jonka voi suomentaa ystävien väliseksi kiintymykseksi.

”Mitä se tarkoittaa käytännössä?” kysyy opettaja Ma.

”Että kun leikitään jonkun kanssa, ei riidellä”, vastaa yksi oppilaista.

”Jos joku vaikka kaatuu, tarjoan hänelle lääkettä ja kutsun vaikka kotiini lepäämään”, sanoo toinen oppilas.

Opettaja kertoo esimerkin.

”Kun menen ruuhkabussilla kotiin, en välttämättä yletä matkakortin leimauslaitteeseen. Annan kortin jollekulle, joka on lähempänä, ja hän leimaa lippuni. Sanon kiitos, ja hän sanoo, että ei se mitään. Näin minulla on lämmin tunne kotimatkallani.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat