Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korruptiota, huonoa johtamista ja poliittisia hämäräkauppoja – Etelä-Afrikan vaurauden uusjako on historiallinen, mutta sotkuinen

Ulkomaat
 
Sami Sillanpää
Sami Sillanpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Yliopistomaksut alas! Loppu korruptiolle! Niin ovat vaatineet opiskelijat mielenosoituksissa, jotka ovat jatkuneet useita viikkoja eri puolilla Etelä-Afrikkaa.

Opiskelijaprotesti on ollut laajimpia sitten vuoden 1976, jolloin nuoret nousivat apartheid-hallintoa vastaan Soweton kansannousussa.

Mutta muitakin kiukkuisia riittää. Erilaiset mielenosoitukset ovat päivittäisiä Etelä-Afrikassa. Tällaista viime aikoina:

Sähkönpuutetta vastustaneet mielenosoittajat polttivat luokkahuoneita.

Poliisi ampui kumiluoteja hajottaakseen protestin koulujen opettajapulaa vastaan.

Työttömät pystyttivät tiesulkuja, seurauksena tappelu poliisin kanssa.

Etelä-Afrikka on aina ollut kuohuva yhteiskunta. Nykyinen liikehdintä kertoo kuitenkin kasvavasta tyytymättömyydestä maan tilaan.

Viisi vuotta sitten Etelä-Afrikka nostettiin maailman uusien talousmahtien joukkoon Brics-ryhmään, johon kuuluvat myös Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina.

Etelä-Afrikka on Afrikan vaurain valtio. Talous on suurempi kuin vaikkapa Sveitsin tai Suomen.

Maailmantalouden taantuma koettelee kuitenkin myös nyt Etelä-Afrikkaa. Ja talousvaikeudet ovat korostaneet maan rakenteellisia ongelmia: valtavia tuloeroja, 25 prosentin työttömyyttä ja suurta määrää köyhiä.

Rotusorron lopusta Etelä-Afrikassa on 21 vuotta. Mustan enemmistön parissa yleinen mieliala on nyt, että demokratian aika ei ole parantanut heidän elinolojaan niin paljon kuin odotettiin.

Onko maa siis kriisissä?

Ei, sanoo arvostettu tutkimuslaitos ISS raportissaan. On ilmakuoppia, ei vielä myrskyä.

Oli kai selvää, että demokratiasta Etelä-Afrikassa tulee sotkuista. On 54 miljoonaa ihmistä, 11 virallista kieltä, useita etnisiä ryhmiä. Yhteiskunnassa on samaan aikaan ensimmäisen maailman ja kolmannen maailman ongelmia.

Ensi kertaa Etelä-Afrikassa vierailevia yllättää usein maan vauraus. On valtavia taloja uima-altaineen, hulppeita ostoskeskuksia ja kalliita autoja.

Rikkaat ja keskiluokka – joihin kuuluu nykyisin sekä mustia että valkoisia – odottavat, että Etelä-Afrikassa hommat toimivat. Heitä ärsyttää esimerkiksi sellainen ongelma, että silloin tällöin tulee sähkökatkoksia.

Aidan takana slummissa ihmiset olisivat kiitollisia, jos peltimajaan ylipäänsä tulisi sähköä tai olisi vesivessa. Köyhät odottavat, että vauraassa maassa kenenkään ei pitäisi elää sellaisissa oloissa.

Moitteet kohdistuvat valtapuolue Afrikan kansalliskongressiin, eli ANC:hen. Entinen vapautusliike on hallinnut demokratian alusta asti.

Itse asiassa hallitus on saanut paljon aikaan, ISS:n raportti sanoo. Valtio on tukenut varallisuuden siirtoa mustille ja muille aiemmin sorretuille eteläafrikkalaisille.

On järjestetty avustuksia ja edullisia asuntoja. Lait tukevat mustien työllistymistä ja myös nousua omistavaan luokkaan, esimerkiksi kaivosteollisuudessa.

Uusjako on historiallinen. Vuosisatoja vauraus kuului vain eurooppalaisille valloittajille ja näiden jälkeläisille.

Siirtymä on kuitenkin sotkuinen. On korruptiota, huonoa johtamista ja poliittisia hämäräkauppoja.

Kansan kuohunnassa purkautuu nyt myös uutta herravihaa.

Osittain Etelä-Afrikan levotonta menoa selittää vallankumouksen perinne.

Apartheidia vastusti laaja kansanliike, ja omien oikeuksien puolustaminen on ihmisillä verissä.

21-vuotiaana uusi Etelä-Afrikka on yhä nuori radikaali, täynnä ihanteita ja kunnianhimoa. Melko hyvä ei riitä. Koska kykyjä on paljon parempaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat