Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurdit valtasivat Sinjarin ja USA iski Isisin mestaajaa vastaan

Perjantai oli terroristijärjestölle tappioiden päivä.

Ulkomaat
 
Irakin kurdit valtasivat kaupungin Isis-järjestöltä
Irakin kurdit valtasivat kaupungin Isis-järjestöltä
Irakin kurdijoukot hyökkäsivät voimalla Luoteis-Irakissa sijaistevaan Sinajin kaupunkiin perjantaiaamuna. Voiton merkiksi kurdit nostivat oman lippunsa ison siilorakennuksen seinustalle. Kuva: Reuters.

Perjantai 13. marraskuuta oli synkkä päivä jihadistijärjestö Isisille.

Irakin autonomisen kurdialueen presidentti Massud Barzani ilmoitti eilen päivällä, että kurdien peshmergajoukot ovat ”vapauttaneet” strategisesti tärkeän Sinjarin kaupungin Pohjois-Irakissa Isisin käsistä.

Kyseessä on yksi merkittävimmistä takaiskuista, mitä Isis on kokenut sen jälkeen, kun äärijärjestö perusti kalifaatin Irakista ja Syyriasta valtaamilleen alueille kesällä 2014.

”Sinjar vapautettiin peshmergojen verellä, ja siitä tulee osa Kurdistania”, Barzani sanoi tiedotustilaisuudessa lähellä Sinjaria AFP:n mukaan.

Barzanin julistus enteili poliittisen vastakkainasettelun kärjistymistä Irakin keskushallinnon kanssa, sillä Sinjarin alue on kuulunut Bagdadin alaisuuteen.

Sinjarin valtaus on merkittävä, sillä sen vierestä kulkee valtatie, joka on strategisesti tärkeä huoltoreitti Mosulin ja Raqqan välillä. Syyriassa sijaitseva Raqqa on Isisin ”pääkaupunki” ja Mosul järjestön suurin hallussa oleva kaupunki Irakissa.

Sinjarin valtaus voi tasoittaa tietä Mosulin valtaukselle, jota Yhdysvallat ja kurdijoukot yhdessä Bagdadin kanssa ovat suunnitelleet viime kuukausina.

Kurdijoukkojen hyökkäystä Sinjariin avitti Yhdysvaltain johtaman liittouman tekemät ilmaiskut. Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen sotilaita oli myös paikanpäällä neuvonantajina. Pentagonin tiedottaja Peter Cook sanoi AFP:lle, ettei Yhdysvaltain sotilaita ollut etulinjassa.

Kaupungin sisällä valtaosa rakennuksista oli tuhoutunut. Suurin osa Isisin taistelijoista pakeni kaupungista hyökkäyksen alettua torstaina.

Isis valtasi enimmäkseen jesidivähemmistön asuttaman Sinjarin elokuussa 2014. Isis tappoi, raiskasi ja orjuutti tuhansia jesidejä, minkä jälkeen Yhdysvallat päätti käynnistää ilmaiskut.

Lähipäivinä on vielä edessä Sinjarin kaupungin puhdistaminen räjähteistä. Isisin uskotaan ansoittaneen rakennuksia räjähteillä.

Sinjarin menettämisen lisäksi Isis saattoi menettää perjantaina myös propagandansa näkyvimmät kasvot.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti tehneensä lennokki-iskun Isis-järjestön mestaajana esiintynyttä ”Jihad-Johnia” vastaan. Mies on ilmeisesti Britannian kansalainen Mohammed Emwazi, joka on esiintynyt useilla Isisin mestausvideoilla naamioituneena.

Pentagonin tiedottajan mukaan isku tehtiin Syyriassa Raqqan kaupungissa. Pentagon ei täsmentänyt, kuoliko Jihad-John iskussa.

Jihad-John nähtiin ensimmäisen kerran videolla, jossa hän mestasi miekalla yhdysvaltalaisen valokuvaajan James Foleyn. Pentagonin mukaan hän on ollut mukana myös toimittajien Steven Sotloffin ja Kenji Goton, avustustyöntekijöiden David Hainesin ja Alan Henningin sekä useiden muiden panttivankien murhavideoilla.

Hainesin tytär Bethany Haines sanoi BBC:lle tunteneensa uutisen jälkeen huojennusta siitä, ettei Emwazi enää esiinny ”kauhistuttavilla videoilla”.

”Vaikka toivoinkin hänen kuolemaansa, olisin halunnut myös vastauksia. Miksi hän tekin niin? Miksi isäni? Mitä hyötyä siitä oli?” Haines sanoi.

Emwazilla ei uskota olleen Isisille suurta sotilaallista merkitystä.

REUTERS
”Jihad-John”
”Jihad-John”
REUTERS
Kurdisotilaat marssivat perjantaina Sinjarin kaupungin valtaamisen jälkeen.
Kurdisotilaat marssivat perjantaina Sinjarin kaupungin valtaamisen jälkeen.
USA iski "Jihadi Johnia" vastaan
USA iski "Jihadi Johnia" vastaan
Yhdysvallat on iskenyt Syyriassa Isis-terrorijärjestöä vastaan. Kohteena oli tiettävästi "Jihadi John", jonka uskotaan esiintyneen julkilla teloitusvideoilla. Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat