Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen tulee nyt eniten turvapaikanhakijoita Afganistanista

Kukaan ei tiedä, miksi afganistanilaisia pakolaisia on yhtäkkiä enemmän kuin muita.

Ulkomaat
 
Afganistanilainen Suomessa: Ensin syyrialaiset ja irakilaiset, sitten me
Afganistanilainen Suomessa: Ensin syyrialaiset ja irakilaiset, sitten me
HS kysyi Hyvinkäälle juuri saapuneelta Reza Mozafarilta, miksi afganistanilaisia tulee nyt Suomeen jopa enemmän kuin irakilaisia. Toimittaja: Ville Similä HS, kuvaus: Markus Jokela HS, Reuters ja HS arkisto, leikkaus: Arttu Luhtala HS.

Piti myydä metsää, että Reza Mozafari sai isänsä takaisin.

”Kaadoimme kaikki puut ja myimme ne”, sanoo 34-vuotias sähköinsinööri Mozafari pimenevän Hanko–Hyvinkää-tien varressa torstaina. ”Keräsimme sukulaisilta ja ystäviltä kaiken minkä saimme. Ei siinä ollut lähellekään sataatuhatta dollaria.”

Satatuhatta dollaria oli summa, jonka Afganistanin ääri-islamilainen Taleban vaati Mozafarin isän vapauttamisesta. Niin Mozafari sanoo, eikä ole mitään mahdollisuutta selvittää, onko tarina totta.

Joka tapauksessa Mozafarin matka Hyvinkään vastaanottokeskukseen oli pitkä ja mutkikas. Se alkoi vuonna 2008, kun Taleban sieppasi Mozafarin isän.

Isä oli sanavalmis saarnaaja, joka oli suututtanut sekä Talebanin että Afganistanin hallituksen, jota hän syytti korruptiosta.

Mozafarin metsää myymällä keräämä summa riitti. Isä oli muuttunut vankeudessa varjoksi entisestä, mutta hänet saatiin takaisin hengissä vuonna 2009.

Afganistan vaikutti liian vaaralliselta paikalta elää, joten isä ja poika pakenivat – Syyriaan.

Kun pakolaiskriisi alkoi syyskuussa, ylivoimainen enemmistö Suomeen tulijoista oli irakilaisia.

Nyt afganistanilaiset ovat ohittaneet irakilaiset. Miksi?

Kukaan ei oikein osaa sanoa, eikä osaa Reza Mozafarikaan. ”Afganistan on kaukana, ja sieltä kestää vähintään neljä kuukautta tulla Eurooppaan”, hän sanoo.

On mahdollista, että yksi syy Afganistanista tulleiden määrän kasvuun on sama kuin Mozafarilla. Hän pakenee sekä Talebania että Syyrian sotaa.

Mozafari kuuluu Afganistanin hazaravähemmistöön. Etnisesti poikkeavia ja uskonnoltaan shiialaisia hazaroita on vainottu Afganistanissa pitkään. 1990-luvulla valtaan päästyään sunni-islamilainen Taleban aloitti laajat puhdistukset, joissa hazaroita ja muita vähemmistöjä teurastettiin tuhansittain.

Nyt tilannetta sekoittaa entisestään sunnalainen äärijärjestö Isis, joka on alkanut edetä Afganistanissa tämän vuoden aikana. Se tuskin voi syrjäyttää Talebania, mutta se on jo muuttanut Talebanin terrorin luonnetta. Iskut ovat kohdistuneet entistä enemmän shiialaisvähemmistöön.

Hazarat ovat shiialaisina voineet perinteisesti muuttaa helposti Iraniin ja Syyriaan. Hazaroita asuu Syyriassa ainakin tuhansia. Siksi Syyria oli Mozafarille ennen sotaa luonteva pakopaikka.

Kun Syyrian sotaa oli kestänyt puolitoista vuotta, opposition kapinalliset alkoivat tehdä iskuja myös niihin shiialaiskaupungin­osiin, joissa Mozafari ja muut hazarat asuivat. Taas piti paeta.

Mozafarin ja hänen isänsä onnistui paeta Turkkiin vuonna 2012 ja rekisteröityä siellä pakolaisiksi.

Mozafari tietää, että Suomi on päivittämässä turvallisuusarviotaan Afganistanista.

”Afganistanista voi julistaa tämän ja tuon kaupungin turvalliseksi, mutta teitä ei kukaan voi muuttaa turvalliseksi. Jos haluaa liikkua paikasta toiseen, on aina vaarassa”, Mozafari sanoo.

Viime viikolla hazarayhteisö kaikkialla maailmassa järkyttyi raa’asta murhasta, jossa kaksi perhettä raastettiin autoista ja mestattiin Kabulin ja Kandaharin välillä.

Seitsemän ihmisen silvotut ruumiit – mestatuista kolme oli lapsia – raahattiin mielenosoitukseksi paikallisen kuvernöörin toimistolle.

Mielenosoitukset levisivät lopulta pääkaupunkiin Kabuliin, jossa kymmenettuhannet ihmiset osoittivat mieltään hallitukselle, joka ei ole kyennyt suojelemaan hazaroita terrorilta.

Mozafari päätti lopulta lähteä Turkista tämän vuoden lokakuussa. Isäkin olisi halunnut lähteä, mutta 58-vuotiaana ja vankeuden rasittamana hän ei olisi kestänyt rankkaa matkaa, Mozafari sanoo.

”Matka on niin kammottava, että siitä on vaikea selvitä muiden kuin nuorten miesten.”

Hän maksoi matkasta kaikkiaan 2 000 euroa. Rahat hän oli tienannut itse Turkissa kahden vuoden ajan töitä tekemällä. ”Kun pääsin Syyriasta Turkkiin, kysyin poliisilta, miten voin tehdä töitä pakolaisena. Poliisi sanoi, että tee laittomasti.”

Tarinan loppu on tavanomainen: Mozafari lähti Istanbulista kolme viikkoa sitten. Kaaoksessa oleva Eurooppa vilisi silmissä. Kreikka, Makedonia, Serbia, Kroatia, Itävalta ja lopulta Saksa. Pakolaiset rynnivät ja tappelivat toisiaan vastaan.

Mozafari teki päätöksen tulla juuri Suomeen vasta matkan varrella. Saksaankin hän olisi voinut jäädä, mutta Suomella oli vetovoimatekijä, jota on vaikea poistaa.

”Olen kuullut, että Suomessa on paras koulutus. Haluan jatkaa sähkötekniikan insinööri­opintojani, ja Suomi voisi olla siihen hyvä paikka”, hän sanoo.

Onko Hyvinkään vastaanottokeskuksessa viikon ajan asuneen Mozafarin tarina totta? Sen selvittämiseen ei yksi iltapäivä riitä. Tarinan tarkastaa aikanaan Maahanmuuttovirasto, ja sitä ennen Mozafari ei voi kuin odottaa.

Afganistanilainen Suomessa: Ensin syyrialaiset ja irakilaiset, sitten me.
Markus Jokela / HS
Reza Mozafari halusi tulla Suomeen, koska oli kuullut, että maassa on paras koulutus.
Reza Mozafari halusi tulla Suomeen, koska oli kuullut, että maassa on paras koulutus.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat