Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska ja Norja kiristävät pakolaispolitiikkaa

Ulkomaat
 
DARREN ORNITZ
Lars Løkke Rasmussen
Lars Løkke Rasmussen Kuva: DARREN ORNITZ

Tukholma

Tanskassa hallitus haluaa kiristää pakolaispolitiikkaansa. Pääministeri Lars Løkke Rasmussen esitteli 34-kohtaisen listansa perjantaina, päivä sen jälkeen, kun Ruotsi aloitti rajatarkastukset Ruotsin ja Tanskan rajalla.

Hallituksen esitys muun muassa vaikeuttaa perheenyhdistämistä tietyltä pakolaisryhmältä ja lyhentää oleskelulupia sekä leikkaa maahan tulleiden etuuksia. Tarkoitus on tehdä Tanskasta turvapaikanhakijoille vähemmän houkutteleva.

Tanskaan on tullut syyskuun loppuun mennessä tänä vuonna noin 9 800 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna kokonaismäärä oli noin 14 800.

Toistaiseksi on liian aikaista arvioida, miten paljon Ruotsin rajatarkastukset vaikuttavat Tanskaan. Hallitus on sanonut, ettei se aio seurata Ruotsin esimerkkiä, sillä rajatarkastukset voisivat johtaa siihen, että rajalla pysäytettävät tulijat hakisivat turvaa Tanskasta.

Hallitus ehdottaa perheenyhdistämisen osalta, että niin sanotulla väliaikaisella oleskeluluvalla maassa olevat tulijat saavat hakea perheenyhdistämistä vasta kolmen vuoden jälkeen. Nykyisin odotusaika on vuoden.

Hallitus kertoi myös, että se antaa viranomaisille oikeuden majoittaa pakolaisia teltoissa.

Hallituksen aikeet saivat oitis kovaa arvostelua.

”Pakolaisten telttaleirejä ja jaettuja lapsiperheitä. Ei työtä eikä elämää leirien ulkopuolella. Epäinhimillistä ja huonoa integraatiota ajatellen”, kirjoitti sosialistisen kansanpuolueen puheenjohtaja Pia Olsen Dyhr.

Myös Norjassa hallitus kertoi perjantaina kiristyksistä pakolaispolitiikkaan. Tarkoituksena on suitsia Venäjän kautta Norjaan tulevien määrää.

Ne turvapaikanhakijat, jotka ovat ennen tuloaan oleskelleet Venäjällä ja joilla on mahdollisuus saada turvapaikka sieltä, aiotaan vastaisuudessa käännyttää rajalta. Norja katsoo, että Venäjä on turvallinen maa, johon tulija voidaan palauttaa, eikä tällä näin ollen ole oikeutta saada turvapaikkaa Norjassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat