Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

129 kuoli terrori-iskuissa Pariisiin – yhteenveto viikonlopun tapahtumista

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Pariisin iskuista epäiltyjä pidätettiin Brysselissä
Belgian poliisi on pidättänyt kolme Pariisin iskuista epäiltyä ihmisiä Brysselin alueella. Yksi kadulla tehty pidätys tallentui myös videolle. Kuva: RTL Belgia / Reuters.

Perjantaina 13. marraskuuta terroristit hyökkäsivät Pariisissa samanaikaisesti konserttisaliin, ravintoloihin ja stadionille. Ainakin 129 ihmistä kuoli ja 352 haavoittui. Kriittisessä tilassa on 99 ihmistä. Seitsemän hyökkääjää kuoli iskuissa.

Sunnuntaina ranskalaisviranomaiset kertoivat kuolleiden määrän olevan jo 132. Myöhään illalla he ilmoittivat, että kyseessä oli erehdys, ja ilmoittivat kuolleiden määräksi jälleen 129.

Artikkeliin liittyvät

Terrori-iskuilla näyttää olevan vahva side Belgiaan. Kolmen maassa asuneen ranskalaisveljeksen epäillään osallistuneen hyökkäykseen.

Ranskan poliisi on etsintäkuuluttanut yhden veljeskolmikon jäsenen, Abdeslam Salahin. Salah on ilmeisesti Pariisin terrori-iskujen kahdeksas, yhä vapaana oleva mies. Häntä pidetään vaarallisena. Ranskan poliisi on julkaissut miehen kuvan ja kehottaa välttämään tätä.

Maanantain vastaisena yönä poliisi teki useita ratsioita eri kaupungeissa.

Washington Post -lehden mukaan turvallisuusviranomaiset ovat vahvistaneet myös Ibrahim Salahin sekä Bilal Hadfin terrori-iskujen tekijöiksi. Neljäs tunnistettu terroristi on Ranskan poliisin mukaan ranskalainen Ismail Omar Mostefai.

Maanantaina puoliltapäivin eli kello 13 Suomen-aikaa Ranskassa on määrä pitää hiljainen hetki terrori-iskun uhrien muistoksi.

Ranskan ilmavoimat tekivät sunnuntaina ilmaiskun Isis-tukikohtaan Syyrian Raqqassa. Iskuun osallistui 10 konetta, joiden kerrotaan pudottaneen 20 pommia.

Pariisin sairaaloissa uhreja hoitaneet ranskalaislääkärit kertoivat sunnuntaina uutistoimisto AFP:lle uhrien vammojen olevan kuin sotatantereelta. Monet uhreista ovat yhä syvässä šokissa ja heidän vammansa tulevat vaatimaan pitkäaikaista hoitoa.

Ranskan muslimijohtaja Hassen Chalghoumi sanoi sunnuntaina, että kaikki vihapuhetta harjoittavat moskeijat tulee sulkea Ranskassa, sillä ne eivät ole rukoushuoneita vaan lahkoja.

Uutistoimisto AP kertoi sunnuntaina, että Irakin tiedustelupalvelu varoitti Isisiä vastaan taistelevan liittouman maita jihadistijärjestön suunnittelemista iskuista vain päivää ennen Pariisin terrori-iskuja.

Turkki ilmoitti sunnuntaina epäilevänsä pidättämiään Isisin jäseniä suunnitelmasta iskeä Istanbuliin samaan aikaan, kun Pariisin iskut tehtiin. Turkin pidätykset tehtiin tiettävästi perjantaina Istanbulissa.

Pariisin Republique-aukiolla koettiin sunnuntai-iltana kauhun hetkiä ja satojen ihmisten joukkopako, kun jotkut luulivat kuulleensa ampumisen ääntä. HS:n toimittaja Petja Pelli oli paikalla. Samaan aikaan myös lähellä sijaitsevassa Maraisn’n naapurustossa syntyi paniikki samasta syystä. Molemmat tapaukset osoittautuivat vääriksi hälytyksiksi.

HS päivittää tälle sivulle kaikki ajantasaiset tiedot Pariisin tapahtumista. Viimeisin päivitys maanantaina 17.11. kello 10.04.

Mitä iskut kertovat Isisistä, terrorismista ja Euroopasta?

Kooste HS:n analyyseista ja kommenteista löytyy täältä.

Kuka teki iskun?

Uutistoimisto Reutersin mukaan äärijärjestö Isis sanoo tehneensä terrori-iskut. (Lue lisää täältä.)

Ranskan poliisi etsii ranskalaista Abdeslam Salahia. Poliisi on julkaissut miehestä kuvan.

Washington Post -lehden mukaan iskuihin osallistuivat myös Abdeslamin veli Ibrahim sekä mies nimeltä Bilal Hadfi. Lehden mukaan Ibrahim veljeksistä oli itsemurhapommittaja ja Salah ilmeisesti vastasi logistiikasta, muun muassa hyökkäyksessä käytetyn auton vuokrauksesta.

Myös uutistoimisto AFP kertoi aiemmin, että iskuista epäillään kolmea veljestä. Sanomalehti Le Monden mukaan Abdeslamin ja Ibrahimin nimet löytyivät kahden Belgiaan rekisteröidyn auton vuokrasopimuksista. Autoja käytettiin Pariisin hyökkäyksissä. Le Monden mukaan kolmas veli saattaa olla yksi seitsemästä Belgiassa pidätetystä henkilöstä.

Ranskan poliisi on lisäksi tunnistanut yhden terroristeista Ismail Omar Mostefaiksi. Itsensä räjäyttänyt mies tunnistettiin sormenjäljen perusteella. (Lue lisää täältä.)

Belgian syyttäjän mukaan kaksi ranskalaista, iskuissa kuollutta hyökkääjää asui Brysselissä. Myös Ranskan syyttäjä on vahvistanut kahden terroristin asuneen Belgiassa.

Lisäksi Pariisin terroristien räjähdeliivien tekijä saattaa asiantuntijoiden mukaan olla vapaana jossain Euroopan maassa.

Poliisi epäilee mahdollisesti yhdeksi hyökkääjäksi myös 25-vuotiasta syyrialaismiestä Ahmed Almohamedia, kertoo uutistoimisto AFP. Almohamedin passi löytyi yhden kuolleen terroristin ruumiin läheltä. Almohamedin väitetään hakeneen turvapaikkaa Serbiasta 7. lokakuuta sekä saapuneen kreikkalaiselle Lesbosin saarelle 3. lokakuuta.

Toistaiseksi on epäselvää, oliko Almohamed yksi Pariisin terroristeista tai onko passi edes aito. Yhdysvaltain viranomaiset epäilevät sen olevan väärennös. Joidenkin vahvistamattomien tietojen mukaan myös Ranskan poliisi uskoo syyrialaispassin olevan väärennös.

Missä vaiheessa tutkinta on?

Ranskan poliisin mukaan kolme aseistautunutta ja itsemurhaliiveihin sonnustautunutta ryhmää suoritti iskut eri puolilla Pariisia.

Poliisi on ratsannut asuntoja ja tehnyt yhteensä seitsemän pidätystä Brysselissä Molenbeekin kaupunginosassa.

Maanantain vastaisena yönä ratsioita on tehty myös Ranskassa, Guardian-lehden mukaan esimerkiksi Grenoblessa.

Ranskalaistutkijat saivat ratkaisevan vihjeen epäiltyjen liikkeistä, kun he iskujen jälkeen löysivät Pariisista Bataclan-konserttitalon lähettyviltä harmaan tai mustan, ulkomaisin rekisterikilvin varustetun Volkswagen Polo -auton, jonka sisältä löytyi pysäköintivirhemaksu.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranskan poliisi on pidättänyt yhteensä kuusi ihmistä, jotka ovat kaikki terroristiksi tunnistetun Mostefain sukulaisia. (Lue lisää pidätyksistä täältä.)

Pariisissa ravintoloihin iskeneiden terroristien käyttämä musta Seat-merkkinen auto on löytynyt Montreuilin esikaupungista, kertoo uutistoimisto AFP. Autosta on löytynyt aseita ja sormenjälkiä. Ranskan ja Belgian poliisit etsivät autoa ajanutta terroristia.

Tiedustelualan asiantuntijoiden mukaan hyökkääjien käyttämät räjähdeliivit ovat erittäin ammattimaista työtä. Asiantuntijat arvioivat, että liivien valmistaja voi yhä olla vapaana jossakin Euroopan maassa. (Lue lisää räjähdeliivien valmistajasta täältä.)

Miten ja milloin isku tehtiin?

Noin 130 kuoli ja yli 350 loukkaantui terrori-iskuissa
Noin 130 kuoli ja yli 350 loukkaantui terrori-iskuissa
Noin 130 kuoli ja yli 350 loukkaantui terrori-iskuissa Pariisissa. Kuva: Reuters

Mitä ravintola-alueella ja konserttisalissa tapahtui?

Neljään baariin ja ravintolaan iskettiin rynnäkkökiväärein. Terroristit avasivat tulen ravintoloihin ja tappoivat kymmeniä.

Konserttisalin isku oli uhrien määrällä mitattuna pahin. Ainakin 89 ihmisen arvioidaan kuolleen, kun terroristit avasivat tulen rynnäkkökivääreillä konsertin yleisöön. Myöhemmin illalla poliisi teki rynnäkön ja terroristit räjäyttivät päällään olleet räjähdevyöt. Lue kuvaus: Näin tapahtumat etenivät hetki hetkeltä Bataclan-konserttisalissa.

Bataclanin konserttisalissa esiintyneen Eagles of Death Metalin fanituotemyyjä kuoli terroristien iskettyä saliin. 36-vuotiaan miehen perhe antoi lausunnon Rolling Stone -lehdelle. Lue aiheesta lisää täältä.

Lisäksi yksi terroristi kuoli boulevard Voltairella, ilmeisesti poliisin luoteihin.

Mitä jalkapallostadionilla tapahtui?

Jalkapallostadionin isku tehtiin räjähteillä. Kaksi itsemurhapommittajaa iski stadionin sisäänkäynneillä ja yksi McDonalds-ravintolassa. Ainakin kolme kuoli iskuissa. Ilmeisesti ainakin osa pommittajista oli aikeissa tulla sisälle stadionille, mutta heidän sisäänpääsynsä estettiin. Lue kuvaus: Näin tapahtumat stadionilla etenivät hetki hetkeltä.

Ketkä olivat iskun kohteena?

Näyttää siltä, että kohteet olivat pääasiassa tavallisia ranskalaisia. Uutistoimisto AFP:n mukaan uhrien joukossa on lisäksi ihmisiä Algeriasta, Belgiasta, Britanniasta, Chilestä, Espanjasta, Marokosta, Meksikosta, Portugalista, Romaniasta, Ruotsista, Tunisiasta ja Yhdysvalloista. Suomalaisia ei tiettävästi ole kuollut iskuissa.

Lue lisää uhrien kansalaisuuksista täältä.

Yksi iskun kohteista oli jalkapallostadion, jossa oli paikalla Ranskan presidentti François Hollande. Iskijät eivät kuitenkaan päässeet hänen lähelleen.

Miten tapahtuma tulee vaikuttamaan Euroopassa?

”Pariisin verilöyly koettelee Ranskan lisäksi Euroopan sielua ja suuntaa”, kirjoittaa HS:n toimittaja Pekka Mykkänen analyysissaan. (Lue koko teksti täältä.)

Lukuisat Euroopan maat kiristivät lauantaina turvatoimiaan. (Lue lisää turvatoimista täältä.)

Miten tapahtumiin on reagoitu Ranskassa?

Ranskaan on julistettu hätätila. Poliisi on kehottanut pariisilaisia pysymään kotona ja sisätiloissa. (Lue koko juttu täältä.) Pariisin koulut, kirjastot, uima-altaat, urheilutilat, torit, museot ja pääturistikohteet pysyivät lauantaina suljettuina. Eiffel-torni pysyy suljettuna toistaiseksi.

Pariisin pormestari julisti tuoreeltaan, että ”iskut eivät sammuta elämäniloamme”. (Lue juttu täältä.) Ranskassa pidetään maanantaina puoliltapäivin minuutin hiljainen hetki uhrien muistolle.

Taiteilija Jean Juillien piirtämästä rauhanmerkistä on nopeasti tullut Pariisin iskujen symboli. (Lue lisää reaktioista sosiaalisessa mediassa täältä.)

HS:n kuvakooste illan tapahtumista löytyy täältä ja kuvakooste terrori-iskun jälkeiseen aamuun heräävästä Pariisista täältä.

Miten tapahtumiin on reagoitu Suomessa?

Viranomaiset ovat kohottaneet poikkeuksellisesti valmiuttaan koko Suomen alueella. (Lue koko juttu täältä). Kuitenkin suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoo, ettei Suomen uhka-arvioon olla tekemässä muutosta Pariisin iskujen perusteella. (Lue Portaankorvan haastattelu.)

Ulkoministeri Timo Soini luonnehti iskuja ainutlaatuisen raa’oiksi ja siviilien summittaiseksi teurastukseksi. (Lue Soinin haastattelu täältä.) Pääministeri Juha Sipilä kuvaili tapahtunutta iskuksi demokraattisia ja avoimia yhteiskuntia vastaan. (Lue Sipilän lausunto täältä.)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi HS:lle sanoi toivovansa, että iskujen seurauksena maailman valtiot tiivistäisivät yhteistyötä etsiessään ratkaisua Syyrian kriisiin. (Lue Niinistön haastattelu täältä.)

Miten tapahtumiin on reagoitu ulkomailla?

”Isku ei kohdistunut ainoastaan Ranskan asukkaisiin, vaan se oli hyökkäys ihmisyyttä ja yhteisiä arvojamme kohtaan”, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi uutistoimiston AFP:n mukaan puhuessaan Valkoisessa talossa. (Lue koko juttu täältä)

Kuuluisia rakennuksia ympäri maailman on valaistu Ranskan värein. (Lue rakennuksista täältä.)

Belgia on kehottanut välttämään Ranskaan matkustamista ja rajavalvontaa on lisätty.

Mitä iskut kertovat Isisin tilasta?

”Pariisin kammottavissa terrori-iskuissa on nurinkurista se, että ne saattavat itse asiassa olla merkki jihadistijärjestö Isisin heikentymisestä”, kirjoittaa analyysissaan HS:n ulkomaantoimittaja Jukka Huusko. (Lue koko analyysi täältä.)

Miten iskut vaikuttavat Pariisissa järjestettävään ilmastokokoukseen?

Uutistoimisto AFP:n mukaan YK:n ilmastokokous järjestetään suunnitelmien mukaan iskuista huolimatta. Kokouksen on määrä alkaa 30. marraskuuta.

Miten iskut vaikuttivat lentoliikenteeseen?

Ranskaan matkalla ollut lentokone tyhjennettiin Hollannin pääkaupungissa Schipholin lentokentällä ”uhkausten” takia, kertoo Reuters. Lontoossa Gatwikin lentokentän pohjoisterminaali evakuoitiin ihmisistä lauantaina aamulla yleisen turvallisuuden vuoksi. (Lue lisää täältä.)

Finnairin mukaan Suomessa muutamat yksittäiset matkustajat ovat peruuttaneet lentonsa Pariisiin. (Lue matkustajien tunnelmista Helsinki-Vantaalla täältä.)

Miten Pariisin tapahtumista kannattaisi kertoa lapsille?

”Hirveät uutiset on parasta kuulla äidiltä tai isältä. – – Neuvokaa lastakin katsomaan auttajia. Kun jotain kauheaa tapahtuu, aina tulee joku apuun”, kirjoittaa HS:n toimittaja Anna-Stina Nykänen kommentissaan (lue koko teksti täältä).

Pelastakaa lapset -järjestö neuvoo, että lapsia kannattaa suojella mediatulvalta. (Lue kaikki järjestön ohjeet täältä.)

Ranskalainen psykopatologian tohtori Hélène Romano neuvoi tammikuussa Charlie Hebdon iskujen jälkeen HS:n haastattelussa, että asia kannattaa selittää ajan kanssa, useassa osassa. (Lue Romanon kaikki neuvot täältä.)

YVES HERMAN / Reuters
Poliisi partioi Gare du Nordin juna-asemalla Pariisissa lauantaiaamuna.
Poliisi partioi Gare du Nordin juna-asemalla Pariisissa lauantaiaamuna.
PHILIPPE WOJAZER / Reuters
Poliisi saattaa Bataclanin verilöylystä selvinnyttä.
Poliisi saattaa Bataclanin verilöylystä selvinnyttä.
Dominique Faget / Reuters
Lääkintähenkilökunta vie loukkaantunutta hoitoon Bataclanin konserttisalin edustalla.
Lääkintähenkilökunta vie loukkaantunutta hoitoon Bataclanin konserttisalin edustalla.
CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Pelastustyöntekijät auttoivat loukkaantunutta konserttitalolla.
Pelastustyöntekijät auttoivat loukkaantunutta konserttitalolla.
BENOIT TESSIER
Pelastushenkilökuntaa Bataclanin konserttisalin edustalla.
Pelastushenkilökuntaa Bataclanin konserttisalin edustalla.
CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Näkymä kahvilan edustalta Bataclanin konserttisalin lähistöllä.
Näkymä kahvilan edustalta Bataclanin konserttisalin lähistöllä.
PHILIPPE WOJAZER / Reuters
Poliisi tutkii tragediaa Le Carillon -ravintolan edustalla.
Poliisi tutkii tragediaa Le Carillon -ravintolan edustalla.
PHILIPPE WOJAZER / Reuters
Le Carillon -ravintolan tulituksen uhria kuljetetaan tapahtumapaikalta.
Le Carillon -ravintolan tulituksen uhria kuljetetaan tapahtumapaikalta.
CHARLES PLATIAU / Reuters
Bataclanin verilöyöyn uhria kuljetettiin tapahtumapaikalta varhain lauantaiaamuna.
Bataclanin verilöyöyn uhria kuljetettiin tapahtumapaikalta varhain lauantaiaamuna.
CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Ihmiset lohduttivat toisiaan Bataclanin konserttisalin lähistöllä.
Ihmiset lohduttivat toisiaan Bataclanin konserttisalin lähistöllä.
BENOIT TESSIER / Reuters
Bataclanin verilöylystä selvinneet värjöttelivät lämpöpeitteisiin kääriytyneinä.
Bataclanin verilöylystä selvinneet värjöttelivät lämpöpeitteisiin kääriytyneinä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat