Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämä on paljon, paljon pahempaa kuin Charlie Hebdo – samoissa kortteleissa

Ulkomaat
 
Petja Pelli
Petja Pelli Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen uutistuottaja.
CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Palomiehet auttoivat loukkaantunutta Bataclan-konserttisalin edustalla Pariisissa perjantain ja lauantain välisenä yönä.
Palomiehet auttoivat loukkaantunutta Bataclan-konserttisalin edustalla Pariisissa perjantain ja lauantain välisenä yönä. Kuva: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Jatkuvasti tarkentuvat tiedot Pariisin iskusta ovat tyrmääviä.

Paljon on vielä epäselvää, mutta tämän voi jo sanoa: 13. marraskuuta 2015 tehdyt iskut tulevat jäämään Ranskan ja Euroopan historiaan monin verroin pahempana veritekona kuin tammikuun Charlie Hebdo -iskut.

Uhrien määrä on jo nyt vahvistuneiden tietojen mukaan moninkertainen. Kylmäävää on myös se, miten organisoiduilta iskut vaikuttavat.

Ihmisiä ammuttiin ja pommeja räjäytettiin Ranskan poliisin tietojen mukaan yhteensä seitsemässä paikassa, silminnäkijöiden tietojen mukaan melko yhtäaikaisesti.

Pommittaja iski stadionilla samaan aikaan kun keskustassa ammuttiin ihmisiä konetuliasein muun muassa ravintolassa Pariisin keskustassa ja konserttisalissa, johon satoja ihmisiä jäi veriseen loukkuun.

Molemmissa hyökkääjiä oli useita.

Erityisen järkyttävää pariisilaisille on iskujen maantieteellinen sijainti. La Bataclan -konserttisali, jossa jopa yli sadan ihmisen pelätään kuolleen, sijaitsee alle kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Charlie Hebdo -satiirilehden toimituksesta, jossa Kouachin islamistiterroristiveljekset ampuivat tammikuussa 12 ihmistä.

Olin Pariisissa tuona keskiviikkona. Keskustan République-aukiolla kymmenettuhannet ihmiset pakkautuivat samana iltana kantamaan kynttilöitä ja huutamaan iskulauseita, joiden viesti oli aina sama: Me emme pelkää. Me emme anna teidän pelotella meitä. Sananvapaus ja demokratia voittavat.

Näky ja tunnelma olivat vaikuttavat. Opiskelijoita, eläkeläisiä, konttorityöläisiä, työttömiä, kaikki yhdessä. Ilmassa oli yhtä paljon uhmaa kuin hartautta.

Pian iskujen jälkeen presidentti François Hollande vakuutti, että kaikki mahdollinen tehdään sen eteen, että tämä ei koskaan toistu. Poliisin resursseja parannetaan ja mahdollisten terroristien seurantaa parannetaan.

Ranska palasi elämään elämäänsä.

Nyt, alle vuotta myöhemmin, ranskalaiset joutuvat kokemaan moninkertaisen verilöylyn samoissa kortteleissa, joissa Charlie Hebdon iskun uhreille kannettiin tammikuussa kukkia.

Heidän rohkeuttaan koetellaan nyt pahemmin kuin pitkiin, pitkiin aikoihin. Ehkä pahemmin kuin koskaan sitten toisen maailmansodan.

CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Lämpöpeitteisiin kietoutuneita ihmisiä evakuoitiin Bataclanin konserttisalin edustalta.
Lämpöpeitteisiin kietoutuneita ihmisiä evakuoitiin Bataclanin konserttisalin edustalta.
Paniikkia ja sekasortoa stadionilla
Paniikkia ja sekasortoa stadionilla
Pariisin jalkapallostadionin suunnalta kuultiin kolme räjähdystä. Räjähdyksessä stadionin portilla kuoli ihmisiä. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat