Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistö HS:lle: Pariisin iskut korostavat oman tiedustelun tarvetta

Ulkomaat
 
Tutkijat siirtävät surmansa saanutta pois konserttisalista
Tutkijat siirtävät surmansa saanutta pois konserttisalista
Rikospaikkatutkijat siirtävät ruumista La Bataclan -konserttisalista, jossa yli 80 ihmistä sai surmansa. Kuva: Reuters.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Pariisin terrori-iskut ovat karmeaa jatkoa jo aiemmin nähdyille terrori-iskuille. ”Mittaluokassaan tämä on valtava”, Niinistö sanoi lauantaina HS:lle.

”Pariisin terrorismi iski järjestäytyneen yhteiskunnan ytimeen ja käytti hyväkseen ihmisten normaaliin elämään liittyvää turvallisuudentunnetta. Se on oikeastaan pahinta, mitä voi tehdä.”

Terrori-iskut on tuomittu maailmalla laajasti. Niinistö esitti surunvalittelut Ranskan presidentille François Hollandelle terrori-iskujen johdosta heti lauantaina aamulla.

”Nämä järkyttävät iskut demokratiaa vastaan ovat rikos kaikkia kohtaan. Suomi antaa kaiken mahdollisen tuen Ranskalle taistelussa terrorismia vasten”, Niinistö sanoi tasavallan presidentin kanslian välittämän tiedotteen mukaan.

HS:lle Niinistö sanoi toivovansa, että iskujen seurauksena maailman valtiot tiivistäisivät yhteistyötä etsiessään ratkaisua Syyrian kriisiin.

”Traaginen yhteinen murhe voi myös yhdistää. Jos tällä on vaikutusta kansainväliseen keskusteluyhteyteen, hyvä.”

Neuvottelut ratkaisun löytämiseksi Syyrian sotaan jatkuivat lauantaina Wienissä. Paikalla on 20 maan edustajat. Tähän asti menestyksenä on pidetty sitä, että eri mieltä olevat ulkovallat on saatu yhteiseen neuvotteluun.

Lauantain aikana vahvistui käsitys siitä, että iskujen takana on äärijärjestö Isis. Niinistö näkee Pariisin iskuissa myös linkin venäläiskoneen putoamiseen Siinailla.

”Viitteet Isisiin ovat vahvat siinäkin.”

World Trade Centerin iskujen jälkeen vuonna 2001 syntyi yhteistä tahtoa torjua terrorismia yhdessä, Niinistö sanoo. ”Pariisin iskut voivat nostattaa samanlaista henkeä. Maailman johtajien kannanotot – mukaan lukien Kreml – osoittavat tätä.”

Vaikka Pariisin iskuilla ei nykyisten tietojen mukaan ole suoraa yhteyttä Suomeen, ne korostavat Suomen turvallisuusviranomaisten tarvetta omalle tiedustelulle, Niinistö sanoo.

”Suomi on omassa tiedustelussa pahasti jälkijunassa ja pitkälti muiden hyväntahtoisuudenkin varassa. Meillä pitäisi olla itsellämme myös välineet tiedusteluun, sillä kaikki ei suinkaan tapahdu Suomen rajojen ulkopuolella. Suojelupoliisilla on seurattavia.”

Niinistön mukaan on hyvä, että poliisi on nostanut myös Suomessa valmiuttaan. Matkustajien tarkastuksia esimerkiksi lentokentillä on tehostettu, samoin poliisin ulkomaalaisvalvontaa Torniossa.

”Nyt ei kuitenkaan pidä vetää minkäänlaisia yhtäläisyysmerkkejä terrori-iskuista pakolaistilanteeseen”, Niinistö sanoo.

Yhteys terrori-iskuihin on kuitenkin se, että Syyriasta paetaan nyt nimenomaan Isisin terrorismia, Niinistö sanoo.

”Minusta on paikallaan, että pyrimme rajalla selvittämään mahdollisimman paljon tänne tulevien taustoja. Meille on aivan olennaista se, että saamme mahdollisimman paljon tietoa. Se on avainkysymys.”

Lue kaikki ajantasaiset tiedot Pariisin tapahtumista tästä linkistä.

Markus Jokela / HS
Presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa Turkin Ankarassa lokakuussa.
Presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa Turkin Ankarassa lokakuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat